COPD Fisioterapi

Dalam rawatan COPD, fisioterapi memainkan peranan yang sangat penting di samping rawatan ubat. Dengan menggunakan pelbagai kaedah rawatan, ahli fisioterapi terlatih berusaha menguatkan otot pernafasan pesakit, mengurangkan serangan batuk dan menggerakkan lendir bronkus padat. Ini harus mengoptimumkan kesan ubat dan membantu pesakit menangani penyakit dengan lebih baik agar dapat mengambil tindakan pencegahan khusus dalam keadaan darurat. Fisioterapi untuk COPD sekali gus memberi sedikit kebebasan kepada pesakit untuk menghadapi kehidupan seharian walaupun terdapat COPD.

Gejala

COPD (Penyakit paru obstruktif kronik) mempunyai beberapa gejala yang ketara. Secara umum ini adalah sesak nafas, batuk kronik dan dahak. Ramai penghidap mengelirukan yang awal Gejala COPD dengan perokok batuk (ramai pesakit COPD adalah perokok).

Kesukaran bernafas pada mulanya hanya berlaku dalam keadaan bersusah payah, tetapi ketika penyakit itu berkembang, ia juga berlaku pada waktu rehat. The batuk sangat berterusan dan bertambah buruk dari masa ke masa, dengan dahak menjadi semakin likat dan menjadi lebih sukar untuk batuk. Semasa berlakunya penyakit ini, organ lain juga mungkin terjejas, contohnya adalah pembesaran separuh kanan jantung (cor pulmonale), toraks fascia di mana dada cacat dalam bentuk tong, atau perubahan pada jari dan kuku (jari flail dan paku kaca jam tangan).

Tahap ke emas

Untuk memberikan rawatan yang seragam untuk semua pesakit yang menderita COPD, Inisiatif Global untuk Obstruktif Kronik Lung Penyakit (EMAS) telah mengklasifikasikan COPD ke tahap keparahan, yang ditentukan oleh prosedur dua peringkat. Pada langkah pertama, paru-paru fungsi diukur berdasarkan kadar pernafasan maksimum. Perbezaan dibuat di sini antara: EMAS 1 = lebih daripada 80% dari nilai sasaran EMAS 2 = 50-79% dari nilai sasaran EMAS 3 = 30-49% dari nilai sasaran EMAS 4 = kurang dari 30% daripada sasaran nilai Pada langkah kedua, kekerapan dan keparahan gejala (berdasarkan skor CAT yang disebut) kambuh dalam 12 bulan terakhir dianalisis. Kumpulan berikut dibezakan: A = 0-1 kambuh setiap tahun dengan beberapa gejala B = 0-1 kambuh dengan peningkatan gejala C = lebih dari 2 kambuh dengan beberapa gejala D = lebih dari 2 kambuh dengan peningkatan gejala Analisis dua langkah penyakit ini membolehkan rawatan individu yang lebih baik bagi setiap pesakit.

  • EMAS 1 = lebih daripada 80% titik titik
  • EMAS 2 = 50-79% setpoint
  • EMAS 3 = 30-49% setpoint
  • EMAS 4 = kurang daripada 30% titik titik
  • A = 0-1 berulang setiap tahun dengan beberapa gejala
  • B = 0-1 kambuh dengan peningkatan gejala
  • C = lebih daripada 2 kambuh dengan beberapa gejala
  • D = lebih daripada 2 kambuh dengan peningkatan gejala