Fisioterapi | Latihan untuk gangguan pinggul

Physiotherapy

Sejak hentakan pinggul disebabkan oleh kepincangan atau ketidakseimbangan tulang terlibat, rawatan kausal dalam fisioterapi tidak mungkin. Matlamat fisioterapi di satu pihak untuk melegakan kesakitan, meningkatkan mobiliti dan menguatkan otot-otot tertentu yang mengelilingi pinggul, dan sebaliknya untuk mencapai postur yang lebih baik dan corak gaya berjalan yang lebih baik. Sebaliknya, mobilisasi pasif semata-mata sendi pinggul malah boleh memburukkan lagi gejala dalam beberapa kes, sebab itulah rancangan rawatan harus disesuaikan secara individu.

Untuk kesakitan pelepasan, terapi haba boleh digunakan, misalnya dengan fango, dan urut dan electrotherapy boleh digunakan secara tambahan. Penting untuk tidak membebani sendi pinggul dan, jika perlu, untuk menyekat aktiviti sukan. Terapi kemudian boleh dimulakan dengan membina otot gluteal, sementara kumpulan adduktor dan fleksor pinggul dapat diregangkan dengan hati-hati. Postur yang lancar atau kemungkinan gangguan kiprah dapat diperbaiki di bawah bimbingan ahli terapi sehingga sendi pinggul tidak diletakkan di bawah tekanan satu sisi.

Sukan

Sukan yang dikaitkan dengan daya tinggi yang bertindak pada sendi, atau di mana pergerakan sering diperlahankan, dianggap sebagai faktor risiko untuk hentakan pinggul. Ini termasuk tenis, berlari, seni mempertahankan diri, hoki ais, bola sepak, dan hampir semua jenis sukan yang kompetitif. Sukan yang sangat kompetitif di zaman kanak-kanak disyaki merosakkan pematangan asetabulum dan femoral kepala. Pesakit dengan aduan akut harus mengelakkan kesakitan-melancarkan pergerakan sejauh mungkin.

Dalam kebanyakan kes, perlu menahan diri dari sukan pada mulanya sehingga peningkatan berlaku. Latihan dari sukan fisioterapi atau permainan bersama seperti berenang (terutamanya pukulan belakang) boleh dan harus terus dilakukan supaya otot-otot sebahagian besarnya terpelihara. Setelah berjaya terapi, ketika sendi rawan belum rosak, selalunya mungkin untuk meneruskan tabiat bersukan.

OP

Untuk merawat penyebab a hentakan pinggul, dalam kebanyakan kes, pembedahan diperlukan untuk memulihkan simetri femoral kepala dan asetabulum dan membenarkan pergerakan yang tidak terhad. Tujuannya juga adalah untuk mencegah kemusnahan rawan dan dengan demikian membuat awal arthrosis kurang berkemungkinan. Pada dasarnya terdapat dua jenis hentakan pinggul: pincer impingement atau gigitan forceps impingement, di mana pinggul terlalu besar dan menutupi terlalu banyak femoral kepala.

Sebaliknya, Cam- Impingement, yang disertai dengan ubah bentuk kepala femoral dan femoral leher. Dalam kes ini, pengoksidaan berulang kali memukul pinggir asetabulum. Sekiranya berlaku pincer, asetabulum mesti dikurangkan dalam ukuran.

Untuk tujuan ini, sendi pinggul bibir (labrum) terlepas, pinggir asetabulum sedikit dikeluarkan dan kemudian labrum dilampirkan kembali ke dalamnya. Sekiranya berlaku pelanggaran cam, bentuk kepala femoral dan leher diperbetulkan dengan membuang lebihan tulang. Kedua-dua operasi boleh dilakukan sebagai pembedahan terbuka pada sendi yang terdedah atau, lebih dan lebih kerap, minimal invasif arthroscopy.