Fisioterapi | Latihan untuk lesi SLAP

Physiotherapy

Jika Lesi SLAP ringan, terapi konservatif masih boleh berkesan dan merawat gejala dengan berkesan. Untuk melonggarkan dan menguatkan otot, fisioterapi boleh diresepkan oleh doktor. Ini membantu memulihkan dan mengekalkan fungsi bahu.

Pek penyejuk boleh digunakan untuk menyokong penyembuhan. Selain itu, pembalut pita boleh memberi sendi keselamatan tertentu dan menyokong otot dalam fungsinya. Kelebihan pembalut pita adalah bahawa mereka tetap berada di bahu lebih lama dan menyokong fisioterapi walaupun di luar tempoh rawatan. Ubat juga boleh digunakan, tetapi ini tidak perlu di kemudian hari. Maklumat lengkap mengenai topik ini boleh didapati dalam artikel:

  • Fisioterapi selepas lesi SLAP
  • Kinesiotape

SLAP - definisi lesi

Istilah Lesi SLAP juga digunakan sebagai singkatan untuk Superior Labrum dari anterior hingga posterior. Oleh kerana struktur tulang, sendi bahu mempunyai pelbagai gerakan, yang penting untuk fungsi bahu. Sejak kepala of lengan atas lebih besar daripada rongga glenoid bilah bahu, kepala lengan atas mesti dipusatkan di rongga glenoid oleh otot. Otot-otot ini membungkus sendi seperti ligamen.

Ini memberikan kestabilan untuk sendi bahu dan juga kepala of humerus tidak boleh melompat keluar dari sendi. Selanjutnya, Labrum glenoidale menawarkan pembesaran rongga glenoid dan oleh itu dapat menyumbang kepada penstabilan. Ia seperti pertumbuhan tepi sendi, yang membungkus dirinya di sekitar kepala sendi seperti a bibir. Di sinilah tendon dari otot bisep brachii terletak, yang boleh pecah disebabkan oleh kekuatan kuat atau beban berlebihan kronik dengan labrum glenoidale, mengakibatkan Lesi SLAP. Maklumat umum yang komprehensif mengenai topik ini terdapat dalam artikel: Lesi SLAP

ujian

Sebelum prosedur pencitraan dilakukan untuk mendiagnosis lesi SLAP, ujian manual dapat dilakukan untuk menilai keadaan pada pesakit. Dengan cara ini, hipotesis lesi SLAP dapat disempitkan kepada yang lain penyakit bahu. Ujian Biceps-Load dianggap dapat dipercayai dalam pemeriksaan dan dapat dilakukan dalam dua varian.

  • Untuk varian pertama Biceps-Load Test, pesakit berbaring di punggungnya dan pemeriksa meletakkan lengan yang terkena pada posisi melempar. Ini bermaksud bahawa lengan pesakit diculik 90 darjah dan siku dibengkokkan 90 darjah dan terlentang. Dalam supinasi daripada lengan, tapak tangan menghadap wajah.

    Oleh kerana bahu diputar ke luar dalam posisi melempar, ini sudah boleh menyebabkan kesakitan. Tangan pemeriksa terletak di atas pergelangan tangan dan tangan bawah di siku. Kemudian lengan ditekan dalam siku lenturan dan ketegangan diciptakan di sendi bahu. Jika kesakitan tetap dalam ketegangan atau bahkan meningkat, ujiannya positif.

  • Dalam varian kedua, the putaran luaran lengan tidak berada dalam darjah 90 penculikan kedudukan, tetapi dalam posisi penculikan 120 darjah. Di sini juga, ketegangan berlaku pada lenturan siku dan kesakitan diperiksa.