Fisioterapi | Latihan untuk cakera tergelincir semasa kehamilan

Physiotherapy

Fisioterapi memainkan peranan penting sekiranya berlaku tergelincir cakera semasa mengandung. Sejak keadaan khas dari mengandung hadkan pilihan terapi, fisioterapi khususnya menawarkan pelbagai langkah rawatan. Ini termasuk aplikasi panas dan sejuk, terapi manual yang lembut, urutan santai, langkah-langkah melegakan dan sasaran latihan belakang untuk melonggarkan dan menguatkan otot. Penting bahawa rawatan dilakukan oleh ahli fisioterapi yang berpengalaman dalam terapi wanita hamil, supaya rawatan disesuaikan dengan keperluan dan batasan fizikal serta risiko wanita hamil.

Secara amnya, doktor dan ahli terapi harus bekerjasama sekiranya berlaku tergelincir cakera semasa mengandung untuk membantu wanita hamil dengan cara yang terbaik dan memastikan perjalanan kehamilan berjalan lancar. Rupa-rupanya program fisioterapeutik individu selalu bergantung pada keadaan individu, seperti penyakit sebelumnya, lokasi cakera herniasi, tahap kehamilan, dan lain-lain. Juga, wanita hamil harus dirawat dengan baik oleh ahli fisioterapisnya dan tidak perlu ragu untuk bertanya semua soalan yang mungkin berlaku sekiranya berlaku ketidakpastian. Setelah tamatnya fisioterapi, masuk akal untuk terus melakukan latihan yang dipelajari secara berkala untuk mengelakkan cakera herniated dalam jangka masa panjang. Lebih banyak mengenai topik cakera herniated boleh didapati dalam artikel:

  • Fisioterapi tergelincir cakera
  • Fisioterapi untuk cakera tergelincir semasa kehamilan

Larangan pekerjaan

Larangan bekerja mungkin berlaku jika penyakit itu disebabkan oleh kehamilan. Perbezaan kemudian harus dibuat antara larangan pekerjaan umum, yang akan berlaku segera setelah pengumuman kehamilan (misalnya kerja malam) dan larangan pekerjaan individu, yang disebabkan oleh situasi kehidupan individu. Juga dalam kes cakera herniated, ada kemungkinan doktor akan mengeluarkan larangan kerja separa atau lengkap.

Perkara ini mesti ditunjukkan kepada majikan dalam bentuk sijil dan mesti menetapkan batasan dari segi kandungan. Wanita hamil itu menerima gaji penuh selama larangan pekerjaan. Ini dibayar sebahagiannya oleh majikan dan sebahagiannya oleh kesihatan syarikat insurans.

Sekiranya wanita hamil tidak dapat bekerja lagi, doktor akan menyatakan ketidakupayaannya untuk bekerja dan dia akan menerima gaji yang sakit. Sekiranya cakera herniated didiagnosis sebelum kehamilan dan diperburuk oleh perubahan fizikal semasa kehamilan, larangan separa bekerja juga boleh dikeluarkan dalam kes ini. Perkara ini harus selalu dijelaskan dengan doktor anda.