Fisioterapi | Latihan untuk kesakitan coccyx semasa kehamilan

Physiotherapy

Fisioterapi dapat membantu melegakan tulang ekor kesakitan semasa mengandung dan masalah belakang yang berkaitan dengan kehamilan. Di satu pihak, tujuannya adalah untuk menguatkan otot-otot leher, belakang dan lantai pelvik untuk mencegah atau menangani aduan. Senaman boleh dilakukan terutamanya di atas tikar, misalnya dengan bola gimnastik, sehingga dapat dilanjutkan di rumah nanti.

Dengan menguatkan otot, kestabilan cincin pelvis dan punggung dapat ditingkatkan, postur dapat meningkat dan keseronokan pergerakan dapat dipulihkan. Lantai pelvik senaman penting untuk mengelakkan kemudian masalah lemah kawalan kencing dan untuk memudahkan proses kelahiran. Otot juga dapat diregangkan dan dikuatkan dengan lembut semasa gimnastik kehamilan or yoga kelas untuk wanita hamil, yang boleh memberi kesan positif pada punggung kesakitan and tulang ekor masalah.

Urut dan terapi haba tidak dilarang masuk mengandung, terutama di bahu yang sering tegang dan leher kawasan, kedua-duanya sama sekali tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, urut di kawasan lumbar disyaki boleh menyebabkan pengecutan dan oleh itu tidak semestinya disyorkan dalam setiap kes. Sekiranya terdapat aduan di kawasan punggung bawah, misalnya, tali pinggang penstabil juga dapat melegakan; ini harus dibincangkan dengan doktor atau ahli fisioterapi. Artikel-artikel ini mungkin menarik bagi anda:

  • Fisioterapi untuk kesakitan coccyx semasa kehamilan
  • Latihan lantai pelvis Kehamilan
  • Fisioterapi semasa mengandung

Punca

Coccyx kesakitan adalah aduan biasa semasa mengandung dan boleh mempunyai pelbagai sebab. Dalam kebanyakan kes, mereka berkaitan dengan kehamilan, tetapi ia juga disebabkan oleh faktor lain. Kesakitan Coccyx sangat biasa berlaku pada awal dan akhir kehamilan. Artikel aduan ISG pada kehamilan mungkin juga menarik bagi anda, kerana bukan sahaja coccyx tetapi juga sacroiliac sendi terjejas semasa kehamilan.

  • Semasa kehamilan, adalah normal untuk hubungan antara struktur cincin pelvis, yang termasuk tulang ekor, untuk melonggarkan sedikit untuk memberi lebih banyak ruang kepada anak yang sedang membesar dan untuk memudahkan proses kelahiran. Melonggarkan ini adalah penyebab umum coccyx sakit semasa mengandung.
  • Tekanan anak yang tumbuh pada struktur tulang dan ligamen juga boleh menyebabkan kesakitan.
  • Tekanan dari luar dalam bentuk sedikit lebam juga boleh menyebabkan kesakitan coccyx.
  • Ketegangan otot di bahagian belakang, pinggul dan lantai pelvik otot atau perubahan struktur yang ada di kawasan coccyx juga boleh menyebabkan kesakitan.
  • Ramai wanita juga menggambarkan permulaan sakit bersalin sedemikian rupa sehingga rasa sakit bermula sebagai sakit coccyx dan kemudian merebak lebih jauh ke perut.