Fisioterapi | Latihan untuk arthrosis pinggul

Physiotherapy

Penting untuk dinyatakan bahawa fisioterapi tidak dapat membalikkan pinggul arthrosis. Ini mengenai simptomologi pinggul arthrosis. Gejala-gejala ini dikurangkan dengan bekerja bersama pesakit dan sekatan dalam kehidupan seharian dirawat secara khusus.

Matlamat penting dalam fisioterapi untuk pinggul arthrosis is kesakitan kelegaan. Langkah-langkah seperti urut mengurangkan nada otot yang tinggi dan menyebabkan peningkatan darah peredaran. Anda juga boleh menggunakan pegangan manual.

Dengan demikian pinggul dapat digerakkan ke arah tertentu. Ini merangsang pengeluaran cecair sinovial (cecair sinovial). Ini juga membawa kepada kesakitan kelegaan, seperti sendi rawan berasa lega dan lebih berkhasiat.

Di samping kesakitan kelegaan, pembinaan otot penting dalam fisioterapi untuk arthrosis pinggul. Ini menstabilkan sendi dalam postur dan berjalan. Pesakit belajar untuk mendapatkan kembali perasaan badan yang sihat dan menggunakan badan mereka secara merata. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat di bawah:

  • Urut Tisu Sambungan
  • Latihan Mobilisasi
  • Latihan untuk pinggul
  • Fisioterapi untuk sakit pinggul
  • Latihan berjalan

Ringkasan

Arthrosis pinggul adalah salah satu penyakit ortopedik yang paling biasa berlaku dengan bertambahnya usia. Tanda-tanda pertama adalah kesakitan yang teruk di bawah tekanan dan ketika berehat juga sakit pangkal paha. Oleh kerana kehausan rawan dalam sendi pinggul, sakit ini berlaku dan pergerakan tertentu di pinggul dapat dielakkan.

Ini membawa kepada tingkah laku pergerakan schohnenden. Dengan demikian pinggul yang terkena lega dan pinggul yang sihat mengalami tekanan yang lebih besar. Ini menjadi sangat jelas pada sikap dan gaya berjalan pesakit dengan arthrosis pinggul.

Dapat dirumuskan bahawa penumpukan otot pada pesakit dengan arthrosis pinggul yang ada adalah penting untuk menyokong sendi. Ia juga berkesan melawan kesakitan dan mengurangkan pergerakan. Walaupun patogenesis tidak dapat dihilangkan dengan fisioterapi, ia menjadikan kehidupan seharian lebih mudah bagi mereka yang terjejas.