Fisioterapi | Latihan untuk Sindrom Piriformis

Physiotherapy

Fisioterapi juga merupakan rawatan yang baik untuk Sindrom Piriformis. Oleh kerana masalah tersebut disebabkan oleh masalah otot, ahli fisioterapi yang merawat mempunyai beberapa pendekatan terapi untuk mengatasi masalah tersebut. Ini termasuk, misalnya, merehatkan otot dengan mengurut atau merangsang apa yang disebut titik pencetus.

Fisioterapi terlatih khas juga boleh mempengaruhi positif otot piriformis dengan menggunakan ultrasound terapi serta panas, sejuk dan electrotherapy. Titik penting terapi ini adalah untuk mencari asal usul masalah. Ini boleh menjadi, misalnya, aktiviti satu sisi, terlalu banyak kerja tidak aktif atau kesalahan dalam urutan pergerakan.

Dengan mengelakkan dan memperbetulkan perkara-perkara ini, perjalanan penyakit dalam banyak kes dapat dipengaruhi secara positif dan kemudian masalah dapat dicegah. Sebilangan besar rawatan fisioterapeutik juga terdiri daripada latihan yang disebutkan di atas dan banyak latihan lain untuk meregangkan, melonggarkan dan menguatkan otot piriformis. Penting untuk memberi kesedaran kepada pesakit tentang tubuhnya sendiri dan membuatnya memahami betapa pentingnya melakukan senaman secara teratur walaupun setelah terapi selesai.

Akupunktur

Akupunktur, sebagai kaedah penyembuhan tradisional Cina, juga dapat membantu mengurangkan gejala sindrom piriformis. Perbezaan antara akupunktur dan perubatan barat adalah bahawa diasumsikan bahawa tubuh dilintasi oleh jalan kehidupan, yang disebut meridian, di mana tenaga hidup Qi mengalir. Dengan bantuan akupunktur, titik-titik tertentu pada meridian dirangsang untuk mengembalikan aliran tenaga hidup yang tidak terganggu. Rawatan dilakukan melalui pinpricks terkecil.

Untuk rawatan masalah otot piriformis, titik akupunktur pada meridian dari hempedu biasanya dipilih. Meridian ini berjalan dari sudut luar mata hingga ke kaki keempat di kaki. Titik akupunktur GB30 yang dipilih untuk terapi terletak di antara paha tulang dan sacrum dan dirangsang dengan bantuan jarum kecil semasa rawatan.

Semasa rawatan akupunktur, jarum biasanya berada di dalam badan selama beberapa minit dan kemudian dikeluarkan oleh ahli terapi. Bergantung pada jenis dan keparahannya kesakitan, beberapa sesi mungkin diperlukan sebelum kejayaan dicapai. Sebilangan pesakit, bagaimanapun, sering mengalami peningkatan segera kesakitan.