Latihan fisioterapi untuk ketidakstabilan sendi bahu

Walaupun ketidakstabilan bahu boleh berlaku dalam pelbagai bentuk dan tahap keparahan dan penyebabnya berbeza dari pesakit ke pesakit, tujuan utama rawatan fisioterapeutik adalah membuat pesakit kesakitan-bebas dan meningkatkan kestabilan bahu. Hari ini, fisioterapi adalah bahagian penting dari terapi konservatif apabila keputusan dibuat terhadap pembedahan (tentu saja, fisioterapi juga sangat diperlukan sebagai rawatan sebelum dan selepas operasi sebelum dan selepas pembedahan).

Fisioterapi untuk ketidakstabilan sendi bahu

Sejarah perubatan: Sekiranya pesakit datang ke kemudahan fisioterapeutik dengan diagnosis "ketidakstabilan sendi bahu“, Sesi pertama biasanya terdiri dari riwayat perubatan, seperti laporan diagnostik. Semasa sesi ini, ahli fisioterapi yang hadir akan menentukan masalah yang ada dengan bantuan rekod perubatan pesakit dan pertanyaan khusus dalam perbualan peribadi dan pemeriksaan fizikal. Pelan terapi / terapi: Berdasarkan ini, rancangan terapi individu kemudiannya disusun bekerjasama dengan pesakit.

Oleh kerana ketidakstabilan bahu dapat mengambil pelbagai bentuk, latihan individu yang dipilih mungkin sedikit berbeza antara satu sama lain. Tahap tekanan juga bergantung kepada keparahan dan tahap ketidakstabilan. Untuk melegakan pesakit kesakitan, bentuk terapi seperti sejuk, panas, electrotherapy, terapi manual dan terapi pergerakan juga boleh digunakan.

Adakah rawatan konservatif semata-mata masuk akal dan menjanjikan bagi setiap pesakit bergantung kepada penyebab ketidakstabilan bahu. Di samping itu, usia pesakit, penyakit sebelumnya dan kecergasan tahap juga memainkan peranan penting dalam menilai kemungkinan kejayaan. Pematuhan: Semasa menjalani terapi, penting untuk memantau kemajuan secara berkala, misalnya dengan melakukan prosedur pencitraan seperti sinar-X atau dengan meminta ahli fisioterapi melakukan berbagai ujian pergerakan dengan pesakit. Kerjasama aktif dan latihan yang konsisten, juga di rumah, kepatuhan yang disebut (kepatuhan terhadap terapi) juga sangat penting untuk memastikan ketidakstabilan bahu yang ada terkawal dalam jangka panjang.

Ketidakstabilan sendi bahu - latihan

Sebilangan besar latihan yang dilakukan dalam rawatan ketidakstabilan bahu dapat diteruskan oleh pesakit di rumah. Penting agar senaman selalu dilakukan yang disesuaikan dengan gejala individu. Beberapa latihan diterangkan di bawah.

1.) Ayunkan lengan untuk menggerakkan sendi bahu Berdiri lurus dan kemudian bengkokkan bahagian atas badan ke hadapan sehingga lengan menggantung longgar di hadapan badan. Sekarang lakukan pergerakan bandul di mana lengan bergantian ke depan dan ke depan di hadapan badan.

2.) Menguatkan otot bahu Duduk lurus dan tegak di atas kerusi. Lengan tergantung di sisi badan.

Sekarang tarik bilah bahu anda ke belakang secara maksimum. Tahan ketegangan selama kira-kira 15 saat. Ulangi latihan sebanyak 3 kali.

Sebagai variasi, lengan dapat ditarik ke belakang selari dengan lantai dengan lenturan 90 ° pada ketinggian bahu. 3.) Pengukuhan dan kestabilan Peregangkan lengan anda dari sisi badan.

Perlahan-lahan angkat lengan di atas tangan anda kepala dalam keadaan tegang sehingga tapak tangan anda menyentuh. Pastikan bilah bahu sentiasa ditarik bersama dan terpaku. Kemudian, dengan perlahan-lahan, kembali ke posisi awal.

Ulangi ini 10 kali. 4.) Menstabilkan bahu Duduk lurus dan tegak di atas kerusi dan letakkan kedua telapak tangan anda di dada tahap di hadapan badan anda.

Sekarang tekan kedua-dua tapak tangan anda satu sama lain sekuat mungkin. Tahan ketegangan selama 15 saat. Ulangi latihan 3 kali dengan jeda pendek antara setiap hantaran.

5.) Peregangan kapsul bahu Angkat satu lengan di hadapan dada pada sudut yang betul dan pegang sikunya dengan tangan yang lain. Sekarang gerakkan siku ke bahu yang lain dengan tangan anda sehingga anda merasakan regangan.

Tahan ini selama 20 saat, kemudian tukar sisi. 6.) Pengukuhan dan mobiliti Letakkan diri anda dalam kedudukan empat kali ganda sehingga tapak tangan anda berada di bawah bahu anda dan lutut anda berada di bawah pinggul anda.

Sekarang angkat lengan kanan anda dan luruskan ke hadapan. Pastikan lengan kiri tetap lurus. Pegang kedudukan ini selama 20 saat dan kemudian tukar lengan. Untuk menjadikannya lebih sukar, sebaliknya kaki boleh dinaikkan secara bersamaan dengan lengan. Lebih banyak latihan untuk bahu boleh didapati dalam artikel:

  • Latihan untuk manset rotator
  • Pengurangan Bahu - senaman
  • Latihan untuk arthrosis bahu