Fisioterapi untuk perbezaan panjang kaki

A kaki perbezaan panjang adalah istilah umum untuk dua panjang kaki yang berbeza. Terdapat anatomi kaki perbezaan panjang, di mana satu kaki lebih pendek daripada yang lain kerana pertumbuhan tulang, dan paksi kaki berfungsi, di mana satu kaki lebih dimuat daripada yang lain kerana perbezaan otot. Anatomi kaki perbezaan panjang boleh diperbetulkan oleh sol, yang berfungsi perbezaan panjang kaki dengan mobilisasi dan teknik otot. A perbezaan panjang kaki boleh membawa kepada kecondongan pelvis, yang mempengaruhi keseluruhan statik badan. Perbezaan panjang kaki biasanya hanya dapat dilihat melalui gejala yang menyertainya seperti punggung kesakitan, sakit pinggul, lutut atau sakit kaki atau melalui corak gaya berjalan yang tidak rata dengan keausan pada kasut.

Physiotherapy

Dalam fisioterapi untuk a perbezaan panjang kaki, jenis perbezaan panjang kaki ditentukan terlebih dahulu. Sekiranya pesakit belum mendapat pemeriksaan terperinci dari doktor, jenis perbezaan panjang kaki dapat ditentukan dalam fisioterapi dengan mengukur panjangnya. Untuk panjang kaki anatomi, ahli terapi mengukur dari pasukan trokanter utama paha ke malleolus lateralis (luar buku lali).

Untuk panjang kaki yang berfungsi, ahli terapi mengukur dari tulang belakang iliac superior anterior (titik menonjol anterior pada tulang pelvis) hingga ke malleolus medial. Walau bagaimanapun, perbezaan lebih daripada 6 mm hanya boleh dianggap sebagai perbezaan panjang kaki. Sekiranya terdapat perbezaan anatomi panjang kaki, tidak ada yang dapat dilakukan dalam terapi kecuali sol.

Keadaannya berbeza dengan perbezaan panjang kaki yang berfungsi. Dengan mengangkat kedua tumit, ahli terapi dapat membandingkan panjang antara kaki. Dengan berbuat demikian, dia dipandu oleh sisi masalah pesakit.

Sekiranya ini menunjukkan kesakitan di kawasan pelvis di sebelah kiri, ahli terapi melihat apakah bahagian kiri lebih pendek atau lebih panjang daripada sebelah kanan. Sekiranya lebih pendek, dia menggerakkan pinggul ke fleksi maksimum, penambahan and putaran luaran, dan menarik kaki ke arah lanjutan pada kedudukan putaran luaran maksimum. Ahli terapi kemudian memeriksa panjang kaki sekali lagi.

Sekiranya panjang kaki telah dikompensasi, terapi lebih lanjut dapat dilakukan dengan menggerakkan pelvis. Sekiranya pemendekan berterusan, pelvis mesti diluruskan secara manipulatif. Sekiranya kaki lebih panjang di kesakitan sebelah, ahli terapi menggerakkan kaki ke panjangan maksimum, penculikan dan putaran dalaman dan, sambil menahan putaran dalaman, menarik kaki di sebelah kaki yang lain.

Hasilnya sama dengan pemendekan kaki. Ketika prosedur berlangsung, pelvis digerakkan dan mungkin dimanipulasi. Mobilisasi dapat dilakukan dalam posisi lateral atau dalam posisi rawan atau terlentang, kemudian dengan bantuan pinggul.

Statistik keseluruhan pesakit juga harus diambil kira dan diperbaiki dengan mobilisasi lutut, kaki dan tulang belakang. Sekiranya scoliosis hadir, ia harus dilatih dengan latihan khusus. Untuk tujuan ini sisi yang lemah harus diperkuat dan sisi yang kuat diregangkan.

Sekiranya peningkatan tonus (ketegangan otot) dilihat pada otot kaki dan punggung, ini harus dilepaskan. Tonus dapat diperbaiki dengan teknik tisu lembut, larutan fasial atau urut cengkaman. Sekiranya terdapat ketidakseimbangan otot juga di kawasan kaki, ini harus diperbaiki dengan latihan tertentu.