Fisioterapi untuk patah tulang siku

Dalam kes a patah siku, perbezaan dibuat antara penyetempatan yang tepat. Ia boleh menjadi patah di wilayah distal kepala of humerus, fraktur antara kondyles kepala humerus, patah kepala radial atau patah olecranon. Kerana kerumitan sendi siku, pilihan rawatan dan pembedahan susulan biasanya rumit.

Rawatan / Fisioterapi

Rawatan selanjutnya bergantung pada tahap kecederaan dan rawatan pembedahan atau konservatif yang sesuai. Imobilisasi lengkap selama beberapa minggu sekarang dihindari agar latihan fungsional dapat dijalankan dengan cepat.

  • Dalam dua minggu pertama, pergerakan bergantung pada kesakitan dan biasanya terdapat had hingga 60 ° dalam keadaan lenturan.

    Sekiranya radial kepala patah, pro- dan supinasi pergerakan di siku juga dilarang selama 4 minggu pertama. Perkara yang paling penting dalam terapi adalah mencapai pergerakan terakhir. Ini diperbaiki pada minggu-minggu pertama dengan mobilisasi pasif dan bantu. Ia juga penting pada fasa awal untuk mengurangkan kesakitan dan bengkak. Saliran limfatik dan terapi ais sesuai untuk ini.

Rehab

Sama ada pemulihan diperlukan bergantung kepada keparahan kecederaan. Dalam kebanyakan kes, pemulihan tidak ditetapkan khusus untuk patah tulang siku, tetapi untuk gejala yang menyertainya setelah kemalangan serius. Walau bagaimanapun, jika siku terjejas teruk, orang yang berkenaan biasanya diberi pemulihan.

Dalam pemulihan ini, tujuannya adalah untuk mencapai peningkatan gejala melalui banyak terapi yang berbeza. Dalam kebanyakan kes, pesakit menerima fisioterapi yang disasarkan, di mana sekatan pergerakan yang ada dirawat dengan terapi manual, pergerakan pasif, teknik PNF dan terapi pergerakan berfungsi. Biasanya pemulihan berlangsung 3-4 minggu, tetapi boleh dilanjutkan bergantung kepada kejayaan rawatan.

  • Ketegangan otot yang kuat dapat ditingkatkan dengan urut terapi.
  • Sekiranya terdapat gangguan kepekaan, terapi pekerjaan sesuai, yang menggunakan latihan tertentu dan bantuan untuk mengaktifkan kepekaan.
  • Latihan dalam terapi sukan melalui terapi individu dengan bimbingan peribadi secara khusus dapat menunjukkan kelemahan individu pesakit. Kemudian ini diusahakan secara khusus, kebanyakannya melalui latihan fungsional (aktiviti sokongan).
  • Latihan sokongan pada mesin untuk keseluruhan kompleks bahu dan punggung harus dilakukan.
  • Langkah-langkah terapi lain, seperti gimnastik air, gimnastik kumpulan, berjalan kaki Nordik sangat penting, terutamanya dengan bersama-sama dengan orang lain yang terjejas. Terapi bercakap untuk pesakit yang mengalami kemalangan serius harus menjadi sebahagian besar pemulihan.