Fisioterapi untuk fibula yang patah

Fibula patah adalah kecederaan tulang di bahagian luar, bawah kaki membentuk tulang tubular, biasanya disebabkan oleh daya luaran atau lenturan kaki yang melampau. Fibula sempit lebih kerap terkena patah tulang daripada tulang shin yang berdekatan. Bentuk fibula yang paling biasa patah terletak tepat di atas buku lali bersama.

Masa penyembuhan

Penyembuhan tulang adalah proses yang agak panjang, bergantung pada jenis patah, komplikasi dan individu keadaan pesakit. Ia mengambil masa kira-kira enam minggu sehingga serat baru terbentuk dan tapak patah tumbuh bersama. Selepas itu, gentian baru harus mengeras agar dapat menahan beban di kemudian hari, yang boleh memakan masa hingga tiga bulan. Setahun boleh berlalu sebelum patah tulang sembuh sepenuhnya.

Bolehkah saya mengalami patah tulang fibula yang tidak diketahui?

Selain penyebab kekuatan luaran, beban berlebihan yang berterusan dan kecederaan berulang yang minimum pada tisu tulang boleh menyebabkan patah tulang, yang biasanya terjadi pada batang. Ia hanya retakan kecil dan sebenarnya boleh berlaku tanpa disedari. Masalah keretakan fibula yang tidak disedari adalah bahawa strukturnya tidak dilindungi dan dirawat dengan secukupnya. Oleh itu, terdapat risiko bahawa bahagian tulang tidak tumbuh bersama dengan betul dan apa yang disebut sendi palsu dibuat, yang membatasi kestabilan tulang.

Campur tangan fisioterapeutik

Setelah mengalami patah tulang fibula, pesakit biasanya dirujuk ke ahli fisioterapi, dengan cara kerjanya cara untuk merangsang tubuh untuk sembuh berhasil. Tingkah laku yang disesuaikan untuk kehidupan seharian dipelajari dan kemudian program latihan aktif dikembangkan untuk kembali ke kemampuan dan sukan yang lama. Rawatan ini berdasarkan fasa penyembuhan luka badan sendiri:

  • Pertama terdapat fasa radang, di mana semua sel mengalir ke tempat kecederaan, membersihkan mayat dan serat sementara menutup luka.

    Oleh kerana peningkatan metabolisme, pendarahan ke kecederaan tisu dan kerja pembersihan, pembengkakan, kemerahan dan terlalu panas berlaku semasa fasa ini, yang berlangsung hanya beberapa hari. Di sini kaki terutamanya dinaikkan, disejukkan dan lega.

  • Ini diikuti oleh fasa percambahan. Di sini tisu sementara digantikan dengan perlahan-lahan membentuk tisu baru dan serat tulang.

    Struktur masih perlu dihindarkan, tetapi gentian baru memerlukan rangsangan yang disesuaikan untuk berkembang ke arah tertentu. Mobilisasi serta tekanan dan beban tegangan tertentu melindungi dari lekatan dan mengarahkan tisu yang baru terbentuk ke arah yang betul. Di samping itu, sekitarnya sendi digerakkan, rantai otot yang tegang akibat kecederaan diurut, disebarkan, dilonggarkan dan diregangkan.

    Latihan otot statik, tanpa memberi tekanan pada struktur atau menggerakkannya, dapat dilakukan lebih banyak untuk melindungi daripada kehilangan kekuatan.

  • Fasa terakhir dalam badan sendiri penyembuhan luka adalah fasa pembentukan semula. Tisu telah dibina semula sepenuhnya, patah tulang tumbuh bersama. Tugas sekarang adalah menstabilkan ini agar dapat kembali ke fungsi lama. Kerja dilakukan secara aktif dan dalam keadaan penuh. Berikut ini, beberapa latihan dibentangkan.