Fisioterapi untuk patah tulang pelvis

Fisioterapi adalah bahagian yang tidak terpisahkan dari langkah-langkah pemulihan sekiranya pelvis patah. Rupa-rupanya rancangan rawatan individu untuk pesakit bergantung terutamanya pada jenis dan tahap pelvis patah. Pelvis yang stabil patah biasanya dapat dirawat secara konservatif sepenuhnya, sedangkan patah tulang pelvis yang tidak stabil selalu memerlukan pembedahan dan memerlukan masa yang lebih lama untuk sembuh sepenuhnya. Fisioterapi biasanya bermula dengan latihan pasif, kerana pelvis tidak boleh dimuatkan. Terapi manual, urut, MTT (Perubatan Terapi Latihan) dan PNF (Proprioceptive Neuromuscular Fasciation) juga merupakan teknik terapi yang boleh digunakan semasa fisioterapi.

Terapi pemulihan untuk patah tulang pelvis

Langkah-langkah pemulihan atau terapi seterusnya untuk patah tulang panggul bergantung pada jenis dan tahap kecederaan serta usia dan keadaan umum kesihatan pesakit. Ia juga penting sama ada rawatan itu konservatif sejak awal (seperti dalam kes patah tulang pelvis yang stabil) atau apakah pemulihan itu didahului dengan pembedahan (seperti dalam hal patah tulang atau polytraumas yang tidak stabil). Sebagai peraturan, pesakit yang mengalami patah tulang pelvis pertama-tama mesti memerhatikan rehat tempat tidur yang ketat, kerana pelvis yang rosak mesti melegakan sepenuhnya sekurang-kurangnya 2-4 minggu.

Walau bagaimanapun, walaupun pesakit seharusnya melepaskan pelvis, terapi sudah bermula pada hari pertama. Ahli terapi terlatih memastikan bahawa pergerakan pelvis dapat dijaga sejauh mungkin. Ini dipastikan dengan latihan pasif, di mana ahli terapi menggerakkan pelvis dengan berhati-hati tanpa bantuan pesakit untuk menjaga kelenturan struktur dan otot di sekitarnya.

Setelah fasa pertama penyembuhan selesai dan pesakit dapat melakukan tekanan sekali lagi, otot-otot yang mengalami kemunduran dibina semula dengan latihan tegangan ringan. Terapi senaman di dalam air juga penting untuk mengembalikan mobiliti pelvis setelah berehat lama. Dalam keadaan tertentu pesakit mungkin harus belajar berjalan semula dengan normal, oleh itu latihan pergerakan dan juga manual terapi latihan mungkin juga merupakan bahagian pemulihan.

Apabila urutan pergerakan yang normal dapat dilakukan lagi, tujuannya adalah secara khusus untuk menguatkan otot dan mengembalikan kestabilan pelvis supaya orang yang terjejas sekali lagi dapat menguasai kehidupan seharian mereka tanpa masalah dan bebas tanpa sekatan. Bergantung pada keparahan dan kecederaan yang sama, keseluruhan proses pemulihan boleh memakan masa beberapa bulan. Untuk mengelakkan kerosakan akibatnya, pesakit hanya boleh mula bersukan sendiri setelah mendapat kebenaran doktor. Untuk mengelakkan kecederaan dalam jangka masa panjang, masuk akal bagi pesakit untuk melakukan latihan yang dipelajari semasa proses pemulihan secara bebas di rumah.