Fisioterapi untuk patah jari-jari

Bersama dengan ulna, jejari membentuk kita lengan tulang, jejari dan ulna. Kecederaan tertentu boleh menyebabkan a patah, iaitu penembusan jejari. Terutama sering jari-jari pecah ketika jatuh di lengan yang diregangkan, misalnya ketika berusaha untuk menahan jatuh dengan tangan.

Fisioterapi / rawatan

Rawatan patah jari bergantung pada kestabilannya:

 • Jika patah dapat stabil dengan selamat oleh doktor di bawah anestesia, imobilisasi dengan pelakon dan biasa x-Ray kawalan untuk memastikan bahawa pengurangan dikekalkan. Semasa melakukan imobilisasi, latihan menggerakkan jari dan bahu harus dilakukan. Latihan ini bertambah baik darah peredaran dan mengekalkan mobiliti di sendi yang tidak dipengaruhi oleh patah tetapi dibatasi dalam pergerakan mereka oleh plaster.

  Sekiranya patah stabil, putaran lengan (supinasi and pronation) juga boleh diamalkan sekiranya pergerakan ini mendapat persetujuan doktor. The pergelangan tangan tidak boleh digerakkan agar tidak membahayakan penyembuhan patah tulang. Setelah pemeran dapat dikeluarkan, the pergelangan tangan juga digerakkan semula.

  Dalam fisioterapi selepas a patah jari-jari distal, bantuan seperti bola kecil, kain tanah liat terapi atau sejenisnya boleh digunakan.

 • Sekiranya fraktur tidak stabil (terkehel), atau jika sendi terlibat, pembedahan biasanya dilakukan. Patah boleh diperbaiki dengan skru dan plat, atau dengan wayar. Dalam kes yang teruk, sebuah fixator luaran boleh dipertimbangkan.

  Ini memperbaiki serpihan tulang individu melalui kulit dan boleh diperbetulkan dan disesuaikan dari luar jika perlu. Selepas operasi, imobilisasi juga dilakukan. Di sini juga, sendi yang tidak terjejas sudah dapat digerakkan untuk diperbaiki darah peredaran dan mengekalkan pergerakan. The pergelangan tangan harus tetap diam dalam apa jua keadaan.

latihan

Selepas imobilisasi, mobilisasi dan pengukuhan fisioterapi berlaku. Dalam fisioterapi, pergelangan tangan digerakkan dengan lembut dan aktif setelah tidak bergerak. Selalu penting untuk memperhatikan kebersihan pelaksanaan semasa latihan.

Mekanisme evasif dan strategi pampasan dapat membatasi kejayaan terapi dan membawa kepada batasan jangka panjang dalam kemampuan berfungsi.

 1. Latihan: Walaupun hujung jari dan siku bersentuhan dengan tanah, pergelangan tangan diangkat sejauh mungkin dari tanah untuk mencapai lenturan pada sendi. Untuk meningkatkan pemanjangan di pergelangan tangan, pergelangan tangan tetap sebagai titik tetap di permukaan, sementara tangan dan siku diangkat dari permukaan.

  Ini adalah latihan dari bidang penggabungan mobiliti.

 2. Latihan: Sebagai alternatif, bola kecil seukuran kepalan tangan boleh digulung ke depan dan ke belakang dengan rata tangan untuk menggerakkan pergelangan tangan.
 3. Latihan: Komponen pergerakan lateral yang mungkin di pergelangan tangan, ulnar penculikan dan penculikan radial dapat dilatih dengan baik dengan bantuan kain nipis. The lengan tetap terpaku pada alas semasa latihan. Tangan diletakkan di atas kain.

  Kain harus meluncur dengan baik dan mudah di atas alga bawah. Sekarang lap dengan tangan tanpa menggerakkan lengan bawah. Jari juga tetap lurus, pergerakannya datang secara eksklusif dari pergelangan tangan. Kain mengurangkan daya tahan geseran dan pergerakan dapat dilakukan dengan lebih mudah.

 4. Latihan: Pusingkan tangan / lengan bawah juga harus dilatih semula. Terdapat pelbagai latihan yang berbeza untuk pergerakan ini dengan dan tanpa bantuan.