Fisioterapi untuk cakera tergelincir semasa kehamilan

Cakera herniated boleh berlaku terutamanya semasa mengandung, kerana perubahan fizikal memberi tekanan tambahan pada tulang belakang. Terutama wanita dengan masalah punggung yang diketahui lebih cenderung menderita cakera herniated, terutama di tulang belakang lumbar. Secara amnya, cakera herniated selama mengandung menyebabkan simptom yang sama seperti pada wanita yang tidak hamil. Oleh kerana pusat graviti badan yang beralih dan berat badan tambahan, namun keluhan dapat dirasakan lebih dari biasa.

Terapi - apa yang membantu?

Sekiranya terdapat cakera herniated di mengandung, terdapat pelbagai pendekatan terapi yang berjaya selain pembedahan (hanya jika kaedah konservatif tidak mungkin dilakukan). Oleh kerana wanita hamil, dengan beberapa pengecualian, harus dilakukan tanpa kebanyakan ubat, yang kesakitan dan masalah yang disebabkan oleh cakera herniasi dirawat dengan kaedah lain. 1. panas dan sejuk Panas dalam bentuk pemanasan atau bantal bijirin membantu banyak wanita hamil yang mengalami akut kesakitan disebabkan oleh cakera herniated.

Panasnya menggalakkan darah peredaran, yang melonggarkan otot dan memberikan kelonggaran. Sekiranya proses keradangan sedang berjalan (kemerahan, bengkak dan kesakitan adalah petunjuk), selesema dapat membantu mengatasi rasa sakit. 2. fisioterapi Fisioterapi juga dapat digunakan dengan baik semasa kehamilan sebagai rawatan konservatif untuk a tergelincir cakera.

Ahli terapi yang dilatih khas dalam rawatan wanita hamil digunakan di sini melalui urutan lembut untuk memperbaiki bekalan tisu yang terjejas. Setelah simptom akut reda, latihan yang disasarkan digunakan untuk memulihkan fungsi, kekuatan dan mobiliti tulang belakang. Lebih banyak di bawah: Fisioterapi semasa mengandung 3. homeopati Ubat homeopati juga boleh membantu sakit belakang semasa mengandung.

Pemilihan ubat yang tepat harus dipercayakan kepada homeopati yang berpengalaman, kerana dia memilih ubat berdasarkan jenis dan gejala tertentu. 4. sukan gimnastik kehamilan, yoga or Pilates untuk wanita hamil atau berenang adalah cara yang baik untuk kekal aktif semasa kehamilan dan juga memainkan peranan penting dalam rawatan penyakit tergelincir cakera, kerana mereka menguatkan dan menstabilkan tubuh dan meningkatkan metabolisme. Perekaman ke-5 Selain itu, rakaman terutama dengan apa yang disebut Kinesiotapes adalah kaedah yang berjaya untuk menyokong terapi cakera herniasi semasa kehamilan.

Pita ini berfungsi khusus pada kumpulan otot yang bermasalah dan mempromosikan darah peredaran di sana, melegakan ketegangan dan menyokong otot dalam fungsinya. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini dalam artikel Kinesiotape 4. Sukan Gimnastik kehamilan, yoga or Pilates untuk wanita hamil atau berenang adalah cara yang baik untuk tetap aktif semasa hamil dan juga memainkan peranan penting dalam rawatan cakera herniasi, kerana mereka menguatkan dan menstabilkan badan dan mendorong metabolisme.

Perekaman ke-5 Selain itu, rakaman terutama dengan apa yang disebut Kinesiotapes adalah kaedah yang berjaya untuk menyokong terapi cakera herniasi semasa kehamilan. Pita ini berfungsi khusus pada kumpulan otot yang bermasalah dan mempromosikan darah peredaran di sana, melegakan ketegangan dan menyokong otot dalam fungsinya. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat dalam artikel Kinesiotape