Fisioterapi untuk cakera tergelincir di BWS

Fisioterapi adalah salah satu tonggak terapi konservatif cakera herniated di BWS. Matlamat fisioterapi adalah untuk mengurangkan kesakitan dan gangguan yang disebabkan oleh cakera herniasi, untuk melegakan dan menguatkan otot-otot sekitarnya, untuk memperbaiki atau memperbaiki kecacatan postur dan akibatnya tulang belakang toraks, dan secara amnya meningkatkan kekuatan dan pergerakan tulang belakang untuk mengelakkan cakera herniasi lebih lanjut.

Terapi / rawatan

Semasa rawatan, ahli fisioterapi dapat menggunakan takungan besar dengan pendekatan terapi yang berbeza. Selain fisioterapi klasik dengan banyak latihan untuk regangan, pengukuhan, penstabilan dan mobilisasi, ini termasuk terapi manual, fisioterapi pada mesin, panas, sejuk dan electrotherapy serta rawatan daya tarikan. Bergantung pada penemuan individu dan sejarah perubatan, rancangan rawatan kemudian dikembangkan yang disesuaikan khusus untuk pesakit untuk mengintegrasikannya kembali ke dalam kehidupan sehari-hari tanpa sebarang keluhan.

Proses ini memakan masa 8-12 minggu, bergantung kepada keparahan dan tahap cakera herniated. Fisioterapi untuk cakera herniated di BWS adalah bahagian yang sama dari rancangan pemulihan selepas pembedahan cakera, sekiranya diperlukan. Terapi cakera herniasi bergantung pada tahap keparahan herniasi, kedudukan yang terkena vertebra toraks, simptomnya, usia pesakit dan individu sejarah perubatan.

Pada asasnya terdapat dua pendekatan terapi yang mungkin. 1. rawatan konservatif Pada 70% kes rawatan konservatif cakera herniated di tulang belakang toraks adalah mungkin. Seperti yang telah dinyatakan, ini terdiri daripada terapi fisioterapi dan pelbagai bentuk terapi.

Sekiranya cakera herniasi akut, keutamaan pertama adalah mendapatkan pesakit kesakitan-free, ini biasanya berfungsi dengan ubat analgesik dan anti-radang. Sebaik sahaja gejala bertambah baik, bahagian aktif terapi harus dimulakan. Oleh kerana dalam banyak kes, otot yang terlalu lemah bertanggungjawab untuk cakera herniasi, penting untuk melonggarkan dan menguatkannya.

Untuk tujuan ini, kelonggaran latihan, urutan, terapi pergerakan dan latihan kekuatan dan penstabilan yang disasarkan dilakukan sebagai sebahagian daripada fisioterapi. Biasanya, pesakit juga diberikan satu siri latihan yang harus dilakukannya sendiri di rumah. Sukan mesra belakang seperti berenang, berjalan kaki atau berjalan kaki Nordik juga boleh menjadi sokongan yang baik untuk terapi ini.

Operasi ke-2 Terdapat pelbagai prosedur yang boleh digunakan dalam operasi cakera herniated di BWS. Biasanya ini sedikit invasif hari ini, jadi mereka tidak meninggalkan luka operasi besar dan biasanya sembuh lebih cepat. Campur tangan kesakitan terapi: di sini, suntikan diberikan secara khusus ke kawasan yang terjejas, yang segera menghilangkan rasa sakit.

Keseluruhan proses dikendalikan oleh imbasan CT, sehingga tidak ada struktur penting yang cedera oleh suntikan. Penyahmampatan cakera: semasa penyahmampatan, bahagian inti cakera disedut melalui sayatan kecil di kulit, sehingga melegakan tekanan pada tisu sekitarnya. PLDD: Dalam penyahmampatan cakera laser perkutan, laser menguap bahagian teras cakera, sclerose sensitif atau menyakitkan saraf di dalam cakera, menguatkan gelang serat cakera dan mencegah pengeluaran bahan merengsa di kawasan cakera yang rosak. Operasi diikuti dengan langkah pemulihan, yang juga berfungsi untuk menguatkan otot punggung dan mempersiapkan pesakit untuk menjalani kehidupan seharian tanpa gejala. Fisioterapi juga merupakan bahagian penting dalam terapi.