Fisioterapi untuk cakera tergelincir di tulang belakang serviks

Tisu antara vertebra tulang belakang individu dipanggil cakera intervertebral. Secara sederhana, cakera intervertebral adalah struktur seperti plat bulat dengan inti seperti gel dan cangkang luar yang lebih keras. Cakera intervertebral membentuk sejenis sendi antara vertebra individu dan dengan itu membolehkan pergerakan dan pada masa yang sama bertindak sebagai peredam.

Apabila cangkang luar cakera intervertebral pecah, bahagian dalam gel seperti ditekan ke luar. Dilihat dengan cara ini, prolaps tidak boleh dilihat sebagai peristiwa tetapi sebagai penonjolan dari cakera intervertebral, oleh itu istilah cakera herniated. Cakera herniated boleh berlaku di mana-mana bahagian tulang belakang.

Dalam artikel ini, cakera herniasi di tulang belakang serviks akan dibincangkan dengan lebih terperinci. Punca cakera herniated boleh sangat berbeza. Umur sering memainkan peranan utama, kerana cakera intervertebral kehilangan keanjalan dengan usia dan koyak lebih mudah. Kemalangan atau pergerakan yang terlalu pantas juga boleh menjadi pencetus cakera herniated.

Rawatan / Fisioterapi

Dalam kebanyakan kes, fisioterapi memainkan peranan utama dalam proses penyembuhan selepas tergelincir cakera di tulang belakang serviks. Sama ada sebagai langkah pemulihan selepas operasi atau sebagai kaedah rawatan konservatif, rawatan fisioterapeutik membantu pesakit untuk mendapatkan kesakitan dan untuk menguatkan dan menggerakkan semula struktur yang rosak. Pertama sekali, ahli terapi menjalankan penilaian baru.

Semasa disebut anamnesis ini, ahli terapi berusaha untuk mengetahui seberapa banyak kemungkinan mengenai sebab dan hubungan yang disambungkan ke cakera herniated. Juga kesakitan gejala serta sekatan pergerakan adalah faktor penting bagi ahli terapi semasa membuat pesakit khusus pelan latihan. Artikel Fisioterapi untuk Terusan Tunjang Stenosis mungkin juga menarik bagi anda dalam hal ini.

Untuk merawat a tergelincir cakera di tulang belakang serviks, terdapat sebilangan teknik fisioterapeutik khas. Secara umum, ini dapat dibedakan menjadi 2 bidang: 1. terapi pasif Bentuk terapi pasif berfungsi untuk merehatkan dan melegakan tubuh. Ini termasuk: 2. terapi aktif Bentuk terapi aktif berfungsi untuk meningkatkan kelenturan, postur, otot dan mobiliti.

Ini merangkumi: Tujuan keseluruhan rawatan fisioterapeutik adalah untuk memulihkan kesihatan umum pesakit keadaan seboleh-bolehnya dan untuk memberi pesakit pengetahuan yang diperlukan untuk terus berusaha secara aktif dalam proses pemulihan di rumah setelah berakhirnya terapi dan untuk mencegah atau mengelakkan kecederaan kemudian.

 • Urut, terutamanya Urutan Tisu Dalam, yang dilakukan dengan banyak tekanan untuk melepaskan ketegangan dan kekejangan pada otot dalam
 • Aplikasi panas / sejuk, di mana panas melancarkan peredaran darah dan melonggarkan dan selsema mempunyai kesan anti-radang dan analgesik
 • Hidroterapi, satu bentuk terapi di dalam air yang secara perlahan menghilangkan rasa sakit dan mengendurkan otot
 • TENS, bentuk terapi elektrik, di mana otot dirangsang oleh impuls elektrik dan oleh itu rasa sakit dan kekejangan dilepaskan
 • Bentuk terapi aktif
 • Latihan otot perut. Ramai orang tidak tahu betapa pentingnya otot perut juga untuk bahagian belakang.

  Jika otot perut terlalu lemah, ini meningkatkan ketegangan pada otot belakang dan dengan itu memberikan tekanan tambahan pada tulang belakang.

 • Latihan fleksibiliti. Ini membantu memastikan tubuh tetap lentur, supaya pergerakan lebih mudah jatuh dan kekejangan dapat dicegah
 • Latihan otot. Otot penting untuk memberikan kestabilan tulang belakang serviks dan dengan itu menguatkannya.

Latihan untuk tulang belakang serviks adalah bahagian standard rawatan fisioterapeutik selepas tergelincir cakera.

Pesakit terlebih dahulu mempelajari latihan dan kemudian melaksanakannya di bawah pengawasan ahli terapi yang berpengalaman. Beberapa kemungkinan latihan dijelaskan dengan lebih terperinci di bawah. 1.)

Pengukuhan otot Latihan ini berfungsi untuk menguatkan otot-otot tulang belakang serviks, sehingga mereka kemudian memberikan lebih banyak kestabilan. Di samping itu, regangan tulang belakang serviks mewujudkan lebih banyak ruang di terusan tulang belakang. Semasa latihan, pesakit berada dalam keadaan terlentang dengan kaki di lantai. Sekarang cuba tekan bahagian belakang kepala ke dalam tanah sambil secara bersamaan menolak dagu ke belakang (seolah-olah anda ingin membuat a dagu berganda).

Pegang kedudukan ini selama 10 saat. Ulangi 3 kali dengan jeda kecil. 2.)

Laser pointer: Latihan penunjuk laser bertujuan untuk meningkatkan penyelarasan tulang belakang serviks. Ikat kepala dengan penunjuk laser terpasang diletakkan pada pesakit. Ahli terapi kemudian memberikan pelbagai arahan, seperti bentuk atau huruf, yang harus diikuti oleh pesakit di dinding dengan bantuan penunjuk laser.

3.) Menguatkan otot belakang tulang belakang serviks Pesakit berbaring perut semasa latihan ini. Dahi disokong di bahagian belakang tangan kanan.

Lajur tulang belakang membentuk garis lurus sejauh mungkin. Sekarang kepala diangkat secara minimum oleh tangan. Mata tetap di lantai.

Pegang kedudukan ini selama 5-10 saat, kemudian perlahan-lahan turunkan lagi. 5 pengulangan. 4.)

Pengendalian tulang belakang serviks Latihan ini berfungsi untuk memberi pesakit kawalan yang lebih baik terhadap pergerakan di tulang belakang serviks. Pesakit duduk tegak dan tegak di atas kerusi. Bahu dilonggarkan.

Sekarang kepala digerakkan ke depan dengan perlahan dan secara terkawal, seolah-olah mengangguk. Kemudian kembali ke kedudukan permulaan. 5 pengulangan.

5.) Pengukuhan isometrik tulang belakang serviks Dalam latihan ini otot dikuatkan secara isometrik, iaitu tanpa pemanjangan panjang. Pesakit duduk tegak dan tegak di atas kerusi.

Sekarang, dengan bantuan tangan, berikan ketahanan pada kepala dari depan, belakang dan sisi. Kepala memberikan tekanan balas yang ditahan. Pernafasan terus lancar dan berirama.

Tahan kedudukan masing-masing selama 10 saat, 3 hantaran. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

 • Latihan mobilisasi tulang belakang serviks
 • Latihan fisioterapi HWS
 • Latihan HWS stenosis saluran tulang belakang
 • Penonjolan cakera di HWS - Fisioterapi

Rawatan fisioterapeutik yang berjaya dapat dan harus ditambah dengan latihan yang dapat dilakukan oleh pesakit di rumah. Latihan ini juga sesuai untuk orang yang hidup tanpa keluhan, kerana mereka melindungi dan menstabilkan tulang belakang serviks secara pencegahan.

Sebilangan besar latihan yang dipelajari oleh pesakit semasa berada di bawah jagaan ahli fisioterapi juga dapat dilakukan dengan mudah di rumah setelah ahli terapi yakin bahawa ia dilakukan dengan betul. Berikut adalah beberapa contoh lagi regangan dan latihan pengukuhan yang dapat dilakukan oleh pesakit di rumah setelah tergelincir cakera di tulang belakang serviks: 1) Meregangkan otot serviks lateral Berdiri dengan punggung anda ke dinding atau bingkai pintu. Kaki hendaklah lebih kurang 5-10cm dari dinding.

Condongkan dagu sedikit ke arah anda dada dan kemudian gerakkan / putar kepala ke arah dinding / pintu sehingga anda merasakan regangan di sisi anda leher. Pegang kepala anda ke dinding / pintu selama 10 saat, kemudian ubah sisi. Ulangi latihan 5 kali setiap sisi.

2.) Menguatkan otot di kawasan tulang belakang serviks Duduk atau duduk tegak dan tegak. Ambil dumbbell atau berat lain (misalnya botol air kecil berisi pasir) di setiap tangan.

Bahu dan lengan digantung ke bawah dan santai. Bahagian belakang dan kepala lurus. Dari kedudukan ini, perlahan-lahan tarik bahu anda ke atas.

Pegang kedudukan ini selama 2-3 saat dan kemudian perlahan-lahan turunkan bahu lagi. Ulangi latihan 10 kali. 3.)

Peregangan otot-otot tulang belakang serviks Duduk tegak dan tegak di tepi hadapan kerusi. Sekiranya boleh, tegangkan otot perut dan punggung sedikit untuk sokongan. Sekarang hulurkan tangan anda ke hadapan.

Siku anda harus menunjuk ke luar. Dari kedudukan ini, bengkokkan tangan anda sehingga hujung jari anda berada sedikit di bahu anda (jangan melepasi lengan anda!). Hembuskan nafas dan tarik siku anda di hadapan anda dada sehingga mereka menyentuh sedikit.

Bila bernafas keluar, kembali ke posisi awal dengan tangan anda. Ulangi latihan 5 kali. Untuk semua latihan yang anda lakukan setelah tergelincir cakera di tulang belakang serviks, peraturan umum adalah: Dengar badan anda, apa yang terasa baik biasanya juga baik. Sekiranya anda berasa kuat kesakitan semasa melakukan senaman, jangan lakukannya lebih lama dan minta nasihat doktor atau ahli fisioterapi anda. Untuk pemulihan yang berjaya, penting untuk anda tetap bermain dengan latihan yang konsisten untuk mencapai kemajuan yang baik.