Fisioterapi untuk penyumbatan tulang belakang di tulang belakang serviks

Fisioterapi untuk penyumbatan vertebra di tulang belakang serviks bertujuan untuk melepaskan perlahan yang tersumbat vertebra serviks atau vertebra sehingga pesakit berasa lega kesakitan dan boleh bergerak dengan bebas lagi. Oleh kerana sebahagian besar penyumbatan vertebra disebabkan oleh kekurangan pergerakan atau ketegangan otot, terdapat banyak cara untuk membantu pesakit, terutama dalam fisioterapi. Ini termasuk otot kelonggaran langkah-langkah seperti terapi manual, urut, panas dan electrotherapy, Tetapi juga regangan dan latihan mobilisasi serta sukan lembut seperti berenang atau berjalan kaki Nordik.

Selaraskan vertebra dan lepaskan penyumbatan itu sendiri

Pembetulan vertebra yang tersumbat, terutama di tulang belakang serviks, sebaiknya diletakkan di tangan doktor atau ahli terapi dengan latihan tambahan dalam perubatan manual atau kiropraktik. Ahli terapi yang merawat kemudian memberikan dorongan pendek dan cepat ke vertebra yang tersumbat, yang mengembalikannya. Dalam banyak kes, vertebra yang tersekat dapat diposisikan semula tanpa banyak usaha.

Melalui tertentu regangan dan pergerakan berpusing juga kelonggaran teknik, penyumbatan dapat dilepaskan dengan lembut oleh pesakit sendiri. Sekiranya anda tidak pasti atau mengesyaki penyakit lain boleh dihidapinya kesakitan atau sekatan pergerakan, sila berbincang dengan ahli terapi anda terlebih dahulu. Terutama di tulang belakang serviks, anda harus selalu menimbang nisbah risiko-manfaat sebelum menyesuaikan saraf tunjang, kerana dalam banyak kes, bahkan a kelonggaran otot yang tegang dapat membantu menyelesaikan masalah. Artikel Penyumbatan tulang belakang serviks - gejala / penyebab mungkin menarik bagi anda dalam hal ini.

Terapi dan senaman

Untuk melegakan ketidakselesaan tulang belakang serviks dan, dalam keadaan tertentu, untuk menghilangkan penyumbatan itu sendiri, terdapat pelbagai regangan dan latihan mobilisasi yang dapat dilakukan dengan teliti di rumah. Di samping itu, mobilisasi tulang belakang serviks: Miringkan dagu ke arah sternum supaya anda merasa regangan di leher. Sekarang gerakkan anda kepala perlahan ke kanan, kembali ke tengah dan kemudian ke kiri.

Dagu tetap dekat dengan sternum pada setiap masa. Pastikan pandangan anda juga diarahkan ke bawah. Regangkan otot-otot lateral: angkat lengan kiri ke atas kepala dan letakkan telapak tangan kiri anda di atas pelipis kanan anda.

Sekarang condongkan anda kepala ke kiri sehingga telinga kiri anda menghampiri bahu anda. Sokong peregangan dengan menarik kepala lebih dekat ke bahu dengan tangan kiri. Pegang regangan selama kira-kira 20 saat dan kemudian ubah sisi.

Lepaskan penyumbatan: Letakkan tangan kanan anda di sebelah kiri dagu anda dan putar kepala ke arah bahu kanan anda. Dengan tangan kiri anda, ambil bahagian belakang kepala anda dari bahagian kanan atas belakang anda dan tarik dengan tangan anda seolah-olah anda ingin memusingkan kepala anda lebih jauh. Berjalan sehingga ke kesakitan ambang.

Vertebra yang tersumbat di kawasan ini harus dilepaskan oleh tekanan yang diberikan. Relaksasi otot: Berdiri atau duduk tegak dan tegak. Sekarang tarik bahu setinggi mungkin ke arah telinga.

Tahan ketegangan selama kira-kira 20 saat dan kemudian biarkan bahu perlahan-lahan tenggelam kembali ke kedudukan semula. Ulangi latihan tiga kali. Sekiranya anda tidak pasti bagaimana melakukan latihan, anda juga boleh meminta bantuan ahli fisioterapi atau profesional lain yang berpengalaman.

Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

 • Latihan mobilisasi tulang belakang serviks
 • Apakah kaedah terbaik untuk merehatkan tulang belakang serviks?
 • Apakah kaedah terbaik untuk meregangkan tulang belakang serviks?
 • Latihan melawan sakit leher
 1. Mobilisasi tulang belakang serviks: Putar kepala anda dengan perlahan dan terkawal ke kanan dan kemudian perlahan-lahan mengangguk beberapa kali. Kembali ke kedudukan permulaan dan ulangi di sebelah kiri.
 2. Mobilisasi tambahan tulang belakang serviks: Miringkan dagu ke arah sternum sehingga anda merasakan regangan di leher. Sekarang gerakkan kepala anda perlahan-lahan ke kanan, kembali ke tengah dan kemudian ke kiri.

  Dagu tetap dekat dengan sternum setiap masa. Pastikan pandangan anda juga diarahkan ke bawah.

 3. Regangkan otot sisi: angkat lengan kiri anda di atas kepala anda dan letakkan telapak tangan kiri anda di atas pelipis kanan anda. Sekarang condongkan kepala ke kiri sehingga telinga kiri menghampiri bahu anda.

  Sokong peregangan dengan menarik kepala lebih dekat ke bahu dengan tangan kiri. Pegang regangan selama kira-kira 20 saat dan kemudian ubah sisi.

 4. Lepaskan blokade: Letakkan tangan kanan anda di sebelah kiri dagu anda dan putar kepala anda ke bahu kanan anda. Dengan tangan kiri anda, ambil bahagian belakang kepala anda dari atas kanan atas belakang dan tarik dengan tangan anda seolah-olah anda ingin membelok kepala anda lebih jauh. Berjalan hanya sehingga ambang kesakitan.

  Vertebra yang tersumbat di kawasan ini harus dilepaskan oleh tekanan yang diberikan.

 5. Relaksasi otot: Berdiri atau duduk tegak dan tegak. Sekarang tarik bahu setinggi mungkin ke arah telinga. Tahan ketegangan selama kira-kira 20 saat dan kemudian biarkan bahu perlahan-lahan tenggelam kembali ke kedudukan semula. Ulangi latihan tiga kali.