Fisioterapi untuk pergelangan kaki yang terseliuh

Terseliuh buku lali biasanya dikatakan berlaku ketika kaki atau sendi buku lali membongkok. Serat tisu kecil terkoyak kerana ligamen penyokong sendi secara tiba-tiba terjejas dan tanda-tanda keradangan klasik muncul: kemerahan, bengkak, terlalu panas, kesakitan dan gangguan fungsi. Terutama penampilan menjadi penyeksaan, orang yang terkena mengambil postur yang melegakan, corak gaya berjalan dan kawasan yang terkena menjadi sakit untuk disentuh. Dalam kebanyakan kes, kaki membongkok ke luar, di mana ia mempunyai kebebasan bergerak yang lebih besar dan oleh itu lebih tidak stabil. Bergantung pada keparahan kecederaan, selain trauma kecil di tisu, ligamen penstabil mungkin terlalu meregang atau koyak, dan dalam kes yang teruk tulang bahkan boleh patah.

Berapa lama fasa penyembuhan?

Masa yang diperlukan untuk menyembuhkan keseleo buku lali sangat berbeza bergantung kepada keparahan kecederaan. Setiap kecederaan sembuh mengikut keadaan yang sama penyembuhan luka corak, tetapi jangka masa setiap fasa berbeza bergantung pada struktur yang terjejas. Kalaulah tisu penghubung serat koyak dan bertanggungjawab untuk pembengkakan, memerlukan beberapa hari sehingga keradangan mereda dan serat baru terbentuk, yang akhirnya sembuh dalam beberapa minggu.

Penyembuhan ligamen yang koyak memakan masa lebih lama, kerana tisu tendon sangat lemah darah bekalan dan oleh itu sembuh dengan perlahan. Di samping itu, a ligamen koyak bermaksud sekatan kestabilan sendi yang cukup besar dan oleh itu memerlukan latihan pembinaan semula yang lebih lama walaupun selepas sembuh. Akhirnya, tulang yang patah memerlukan masa sekitar enam minggu untuk tumbuh bersama dan beberapa bulan lagi sehingga ia stabil dan dapat dimuat semula sepenuhnya.

Kecederaan yang kerap berlaku

Lenturan kaki yang melampau, dengan kekuatan luaran yang mungkin, boleh menyebabkan buku lali patah (patah tulang tulang yang membentuk sendi buku lali). Bergantung pada arah pergelangan kaki dibengkokkan, tulang betis yang lebih sempit di bahagian luar atau tibia di bahagian dalamnya terjejas. Dalam kes yang melampau, kedua-duanya tulang terjejas.

Sekiranya hujung tulang yang patah tidak terlalu jauh dari lokasi semula jadi atau berpusing, a patah boleh sembuh dalam plaster lakonan semasa tidak bergerak. Ia menjadi bermasalah jika sendi itu sendiri juga terkena patah. Walaupun patah telah sembuh, masih ada risiko bahawa arthrosis (pramatang rawan memakai) akan berkembang, yang sangat menyakitkan dan setelah ia berlaku, ia tidak dapat dipulihkan.

Atas sebab ini, patah tulang dengan penglibatan sendi biasanya dirawat secara pembedahan untuk memulihkan fungsi sendi yang optimum dan mengelakkan akibatnya. Tulang tumbuh bersama dalam masa kira-kira enam minggu, stabil dan tahan semula selepas kira-kira tiga bulan dan sembuh sepenuhnya selepas setahun. Bukan sahaja ligamen tetapi juga tendon otot, yang membolehkan pergerakan, melewati sendi.

Di bahagian luar bawah kaki adalah otot-otot peronei, dari mana tendon tarikan peronei di bawah kaki di belakang pergelangan kaki luar. Sekiranya kaki sekarang membongkok ke luar, ini tendon tiba-tiba terlampau. Kecederaan kecil pada tisu tendon boleh menyebabkan keradangan tendon peroneal, terutamanya jika tempoh pertumbuhan semula tidak diambil kira.

Penting untuk melegakan dan menyejukkan kaki untuk mencegah perkembangan keradangan kronik. Keradangan tendon kronik mempunyai kesan terhadap keanjalan dan seterusnya pada pergerakan sendi, otot dan secara berterusan seluruh rantai otot. Dalam fisioterapi, otot-otot peroneal diurut dan, setelah fasa radang telah reda, diregangkan dengan lembut untuk menghilangkan ketegangan dari tendon.

Pecahnya ligamen luar (koyakan) adalah kecederaan bersamaan yang paling biasa pergelangan kaki terseliuh. Dalam kebanyakan kes ligamen pecah di kaki, ligamentum talofibulare anterius terjejas, yang menghubungkan talus (tulang belakang) kaki dengan fibula bahagian bawah kaki. Ini adalah ligamen yang agak sempit, yang mudah dirasakan kerana perjalanannya yang dangkal.

Selepas pecah, pemotongan ligamen terasa dengan jari. Gejala simptomatik adalah bengkak, mungkin dengan pendarahan dan hematoma pembentukan, dan juga kesakitan di bawah tekanan dan tekanan. Pembedahan biasanya tidak diperlukan, tetapi semasa penyembuhan dan terapi, kerja aktif mesti dilakukan untuk mengembalikan kestabilan pada sendi buku lali. Pada fasa akut dan juga ketika kembali ke sukan, sekiranya terdapat perasaan tidak stabil yang masih ada, pembalut atau serpihan yang disesuaikan dapat dipakai. Pembedahan hanya dilakukan jika keseluruhan alat ligamen luaran terkoyak - yang berlaku agak jarang dan hanya dengan kekuatan luaran tambahan. Penyembuhan ligamen biasanya berlangsung dari beberapa minggu hingga tiga bulan.