Fisioterapi untuk torticollis

Seseorang bercakap tentang torticollis ketika mobiliti kepala dan tulang belakang serviks disekat dengan sakit sehingga orang yang terkena tidak lagi dapat mengambil kedudukan kepala tegak secara fisiologi. Penyebab torticollis boleh sangat berbeza. Pada kanak-kanak, ia boleh berkembang sebaik sahaja dilahirkan kerana peningkatan ketegangan otot (hipertonus) yang disebabkan oleh neurologi.

Juga disyaki bahawa a leher otot cedera semasa dilahirkan. Pada orang dewasa, penyebab neurologi atau keradangan mungkin berlaku. Penyumbatan atau disfungsi pada tulang belakang serviks dan vertebra sendi juga boleh menyebabkan ketegangan yang teruk dan sekatan pergerakan yang menyakitkan kerana kerengsaan saraf, yang menampakkan dirinya pada postur yang melegakan, torticollis. Perlakuannya bersifat kausal, iaitu bergantung kepada penyebabnya. Artikel berikut mungkin menarik bagi anda:

  • Fisioterapi untuk torticollis kanak-kanak
  • Latihan pergerakan tulang belakang

latihan

Latihan melawan torticollis harus selalu dilakukan hanya setelah diagnosis perubatan. Sekiranya sudah pasti bahawa torticollis adalah torticollis ortopedik kerana sindrom tulang belakang serviks akut atau ketegangan otot, latihan boleh membantu. Otot yang sangat tegang mesti terlebih dahulu disiapkan untuk pergerakan berikut.

Untuk melepaskan ketegangan yang kuat, aplikasi panas sebelum permulaan latihan dapat membantu. Salap panas juga boleh digunakan dan boleh dipijat ke otot sebelum atau selepas pemakaian. Selepas itu, seseorang menggunakan prinsip kerja otot yang mengatakan bahawa ketika lawan tegang, otot yang lain mesti relaks.

Contohnya, untuk merehatkan kiri leher otot, pesakit sekarang dapat memberikan sedikit daya tahan dengan tangannya sendiri, yang dia letakkan di tulang pipi kanan, sambil berusaha menekan kepala terhadap tangan. Sama ada kepala dan tangan tidak bergerak, ia adalah ketegangan isometrik, otot-otot berfungsi dengan panjang yang sama Ketegangan ditahan selama 15 saat dan kemudian dilepaskan.

Latihan diulang kira-kira 10 kali. Dalam jeda antara latihan, jika anda cuba meluruskan kepala sedikit dari postur yang tidak betul, jika ini tidak mungkin, ketegangan pada awalnya cukup dan kepala hanya cuba untuk bergerak setelah pengulangan terakhir. Latihan ini dipanggil Postisometric Relaksasi.

Latihan tidak boleh menyakitkan. Untuk melonggarkan otot dan merangsang metabolisme, yang berfungsi untuk melegakan kesakitan, bulatan bahu yang sederhana dapat membantu melonggarkan otot yang tegang. Kepala kemudian dapat digerakkan dengan lembut ke arah gerakan yang mungkin dalam skala kecil, seseorang harus mengambil masa dan perlahan-lahan meningkatkan julat pergerakan hanya kemudian arah gerakan baru dipraktikkan. Artikel berikut mungkin menarik bagi anda dalam hal ini:

  • Latihan isometrik
  • Sindrom tulang belakang serviks - senaman
  • Sindrom HWS Fisioterapi
  • Apakah kaedah terbaik untuk meregangkan tulang belakang serviks?