Fisioterapi untuk sakit perut semasa kehamilan

Sakit perut juga sangat biasa, terutama pada awal mengandung, dan biasanya tidak berbahaya. Walaupun begitu, ada sebab-sebab serius di belakang sakit perut semasa mengandung, seperti kehamilan ektopik. Sakit perut oleh itu harus dijelaskan oleh doktor, terutamanya jika gejala lain seperti pendarahan atau demam dikaitkan dengannya.

  • Semasa bayi membesar, badan harus menyesuaikan diri, ligamen yang menahan rahim ke peregangan pelvis, yang boleh menyebabkan sakit di bahagian perut, punggung bawah atau pangkal paha
  • Kemudian, anak boleh menyebabkan kesakitan dengan menendang atau bergerak
  • Anak juga boleh menyebabkan kesakitan hanya dengan kedudukannya di rahim
  • Kesakitan selepas makan disebabkan oleh kekurangan ruang di organ, kerana anak itu hanya menolak organ gastrointestinal.

Physiotherapy

Dalam fisioterapi, lantai pelvik latihan dapat mengurangkan kesakitan disebabkan oleh regangan ligamen ibu. Latihan khusus dapat menguatkan otot dan memperbaiki darah peredaran, yang boleh memberi kesan positif pada kesakitan. Latihan mobilisasi untuk pelvis juga dapat melonggarkan otot dan memperbaiki darah peredaran darah di bahagian bawah perut, yang dapat membantu mengurangkan sakit perut semasa mengandung.

Panaskan aplikasi, contohnya dengan cahaya merah atau fango dan lembut urut teknik dapat membantu merehatkan dan melembapkan autonomi sistem saraf. Kolon urut, yang merangsang peristaltik dan berguna dalam kes sembelit, hanya boleh digunakan selama awal kehamilan, atau setelah berunding dengan doktor yang merawat, agar tidak membahayakan kehamilan. Terutama berkesan juga latihan pernafasan, yang boleh membantu untuk banyak jenis sakit perut.

Dengan menarik nafas dalam-dalam, seseorang dapat mempengaruhi organ dalaman melalui diafragma untuk merangsang darah peredaran dan peristalsis. Semasa penyedutan yang diafragma menurunkan dan menekan organ sedikit ke bawah, semasa menghembus nafas ia naik semula dan memberi ruang pada organ semula. Tenang dalam-dalam penyedutan dan pernafasan boleh bertindak pada organ seperti cahaya urut.

Tambahan pula, latihan pernafasan berfungsi untuk berehat dan dapat menyumbang kepada penyingkiran vegetatif sistem saraf. Pernafasan juga memberi kesan kepada kita lantai pelvik, dan juga dapat menyokong latihan lantai panggul. Apabila kita menarik nafas, lantai pelvik otot juga mengendur, dan ketika kita menarik nafas, mereka tegang. Ini boleh digunakan untuk lembut latihan lantai pelvis.

  • Akupunktur semasa kehamilan
  • Fisioterapi semasa mengandung
  • Fisioterapi semasa mengandung
  • Latihan untuk serviks semasa kehamilan