Fisioterapi untuk arthrosis sendi acromioclavicular | Arthrosis sendi bahu (sendi AC) - Latihan

Fisioterapi untuk arthrosis sendi acromioclavicular

Fisioterapi untuk sendi acromioclavicular arthrosis melibatkan mobilisasi sendi yang tidak menyakitkan, menjaga ruang subakromial luas agar tidak memberi tekanan pada pemadam pemutar, merawat struktur tisu lembut di sekitarnya dan, jika perlu, memohon kesakitan-melegakan dan teknik anti-radang pada kerengsaan akut. Program senaman yang disebutkan di atas harus dipraktikkan semasa fisioterapi dan perhatian khusus harus diberikan kepada mekanisme pelindung dan postur tubuh yang tidak betul, sehingga pesakit dapat menjalankan latihannya dengan betul dan selamat di rumah. Mobilisasi ACG dapat dicapai dengan teknik terapi manual.

Di sini, pesakit digenggam dekat dengan sendi dan permukaan sendi digerakkan satu sama lain oleh tekanan yang lembut. Teknik ini harus tidak menyakitkan dan hanya boleh dilakukan ketika rawan masih dalam keadaan cukup baik keadaan supaya mobilisasi tidak menimbulkan kerengsaan. Pembesaran ruang subakromial juga dapat dilakukan dengan baik dengan terapi manual dalam fisioterapi.

Bahu itu kepala boleh digerakkan secara manual oleh ahli terapi di sendi ke bawah. Ini tidak boleh menyebabkan apa-apa kesakitan. Mantel tisu lembut dirawat dengan menggunakan pelbagai teknik.

Geseran melintang di tendon daripada pemadam pemutar dapat meningkatkan darah peredaran dan menjadikan tisu mudah alih. Kesakitan kelegaan juga dapat dicapai. Geseran melintang selektif urut cengkaman tisu penghubung struktur seperti fasia dapat terlepas dari lekatan.

Selalunya otot Schutler leher tegang kerana melegakan postur. Ini juga boleh dirawat secara fisioterapi untuk sendi bahu arthrosis. Terapi terapi titik, rawatan atau urutan tisu lembut yang berfungsi dapat melegakan kesakitan, memperbaiki keadaan pemakanan tisu dan menjadikannya mudah alih.

Selain itu, penggunaan panas atau sejuk, terutamanya jika berlaku kerengsaan yang diaktifkan, dapat melengkapkan fisioterapi untuk sendi akomiokavikular arthrosis. Latihan pergerakan juga merupakan sebahagian daripada rawatan fisioterapeutik. Artikel mengenai fisioterapi untuk ligamen bahu yang koyak mungkin menarik bagi anda dalam hal ini.