Fisioterapi untuk radang pergelangan tangan

Fisioterapi untuk pergelangan tangan keradangan secara semula jadi mempunyai tujuan utama agar keradangan terkawal dan menghilangkan masalah yang timbul bagi pesakit. Asas kejayaan rawatan fisioterapi adalah dengan menghapuskan penyebab yang menyebabkan perkembangan pergelangan tangan keradangan. Kandungan sebenar fisioterapi untuk pergelangan tangan keradangan boleh berbeza-beza dari satu orang ke orang lain. Ini kerana rancangan rawatan mesti selalu disesuaikan dengan setiap pesakit dan keperluannya.

Terapi

Sekiranya radang pergelangan tangan, terapi boleh berbeza-beza. Faktor penentu dalam pemilihan terapi yang sesuai adalah penyebab keradangan, kemajuan dan jangka masa keradangan, usia pesakit dan penyakit sebelumnya, dan tahap batasan yang disebabkan oleh keradangan. Artikel berikut mungkin masih menarik bagi anda: Fisioterapi untuk lengan tikus, fisioterapi untuk penyakit Sudeck

  • Oleh itu, penting untuk mengetahui terlebih dahulu apa yang menyebabkan peradangan pergelangan tangan dan kemudian menghapuskan penyebabnya.

    Sekiranya ini tidak selalu mungkin (mis rematik and arthrosis), maka usaha mesti dilakukan untuk meningkatkan kualiti hidup pesakit sehingga dia dapat mengatasi peradangan pergelangan tangan dengan baik dalam kehidupan seharian.

  • Lazimnya, percubaan pertama kali dilakukan untuk merawat radang pergelangan tangan secara konservatif. Dalam kes ini, fisioterapi mengambil sebahagian besar rawatan. Selepas keradangan akut reda kesakitan dan ubat-ubatan anti-radang dan perlindungan pergelangan tangan yang sesuai, tujuan utamanya adalah untuk menstabilkan pergelangan tangan, menjadikannya bergerak semula dan meningkatkan daya tahannya.

    Langkah-langkah pencegahan untuk mencegah keradangan baru juga merupakan sebahagian daripada terapi. Selain mengurut untuk melonggarkan otot yang tegang dan disasarkan kesakitan terapi, latihan pasif untuk mobilisasi, sejuk (atau jika berlaku keradangan kronik dan juga pemanasan) untuk menghilangkan rasa sakit dan penggunaan pembalut pita khas untuk menstabilkan dan melegakan sendi, fokus utamanya adalah pada rangkaian yang berbeza regangan, latihan pengukuhan dan mobilisasi. Fisioterapi yang merawat akan mengumpulkan pilihan latihan yang disesuaikan dengan pesakit, yang juga dapat dilakukannya di rumah atas inisiatif mereka sendiri.

  • Sekiranya terapi konservatif tidak mencapai kejayaan yang diinginkan, mungkin disarankan untuk mempertimbangkan pembedahan pergelangan tangan.

    Bergantung pada penyebabnya, pelbagai prosedur pembedahan dapat dipertimbangkan. Walau bagaimanapun, ini biasanya merupakan prosedur invasif minimum dan dilakukan secara rawat jalan. Selepas operasi, pesakit diberikan fisioterapi untuk mengembalikan pergelangan tangan ke tekanan dan tekanan kehidupan seharian dan memastikan proses penyembuhan yang baik.