Fisioterapi untuk penyumbatan ISG

Biomekanik sangat penting untuk melepaskan penyumbatan. Putaran ke depan bilah pelvis digabungkan dengan suar bilah pelvis (aliran keluar) dan IR (putaran dalaman) pinggul sendi. Putaran ke belakang dari pelvis pelekap digabungkan dengan penghijrahan masuk ke dalam pelvis dan putaran pinggul ke luar. Kesalahan ini dikesan dalam fisioterapi melalui penemuan tertentu dan kemudian dapat digerakkan atau dimanipulasi. Sekiranya aduan ISG lebih kerap berlaku, terdapat ketegangan otot yang lemah, yang harus ditingkatkan melalui latihan khusus.

Fisioterapi / rawatan

Satu kemungkinan untuk menyelesaikan masalah Sekatan ISG sendiri adalah pilihan melalui pergerakan. Penting agar tidak ada postur yang melegakan dan pergerakan yang berombak. Walaupun kesakitan hadir, pesakit harus dipindahkan pada langkah terakhir.

Kadang-kadang penyumbatan dilepaskan oleh pergerakan tiba-tiba (bersin, batuk) dengan sendirinya. Sekiranya terdapat aduan ISG yang lebih teruk, seorang ahli fisioterapi dapat berkonsultasi, yang dapat mengetahui arah penyumbatan dengan tepat melalui pemeriksaan khusus, dan dapat melepaskannya dengan menggerakkan pelvis. Ini dapat dilakukan secara langsung di pelvis sementara pesakit berada di sisinya dan sekop pelvis dapat digerakkan ke belakang atau ke depan bergantung pada kedudukan penyumbatan.

Teknik tidak langsung menggunakan tuas kaki dapat menggerakkan pelvis lebih jauh dalam kedudukan rawan atau terlentang dengan memutar pinggul. Teknik ini sangat selesa, kerana tidak perlu mencengkam secara langsung pada titik tersekat. Sekiranya tidak ada peningkatan yang dapat dicapai dengan mobilisasi, ISG dimanipulasi dalam kedudukan terlentang atau lateral, bergantung pada penyumbatan.

Dalam kebanyakan kes, kesakitan kekal di sepanjang sekop pelvis, otot gluteal dan radiasi ke dalam kaki setelah penyumbatan dilepaskan. Otot ini harus dirawat dalam terapi. Teknik langsung, seperti urut, terapi titik pencetus atau geseran melintang pada peralihan tendon otot sesuai, begitu juga teknik tidak langsung seperti regangan.

Sekiranya otot tidak dirawat, ia dapat tersumbat lagi dengan lebih cepat kerana tonus tinggi, kerana beban yang salah dikaitkan dengan postur lembut. Penstabilan otot sangat penting untuk penyumbatan ISG yang kerap berlaku. Terutama otot perut dan belakang yang mendalam harus dilatih.

Latihan berikut sangat sesuai: Sokongan lengan bawah (Variasi dengan kaki angkat secara bergantian, atau ubah dari sokongan lengan bawah ke sokongan tangan) Sokongan sisi (Variasi dengan angkat kaki dan / atau angkat pelvis) Angkat berdiri dan lutut berkaki empat dari lantai (menjaga ketegangan perut ) dan bergerak ke hadapan (bear bear) Kedudukan rawan, angkat bahagian atas badan (Variasi; peregangan dan ayunan lengan, mendayung, angkat badan atas dan putar ke kanan dan kiri) Kedudukan terlentang: Merapatkan (bergantian tarik kaki ke badan anda, perlahan-lahan angkat pelvis anda ke atas dan ke bawah) Posisi terlentang: secara bergantian meregangkan kaki anda (berbasikal) Latihan lanjutan untuk mencegah penyumbatan ISG yang lain boleh didapati di sini: Fisioterapi untuk sakit pinggul

  • Sokongan lengan bawah (angkat variasi dengan kaki secara bergantian, atau ubah dari sokongan lengan bawah ke sokongan tangan)
  • Sokongan lateral (variasi dengan mengangkat kaki dan / atau mengangkat pelvis)
  • Angkat lutut dan lutut dari tanah (jaga ketegangan perut) dan berjalan ke hadapan (jalan beruang)
  • Kedudukan rawan, angkat bahagian atas badan (variasi; lengan regangan dan ayunan, barisan, angkat badan atas dan putar ke kanan dan kiri)
  • Kedudukan terlentang: Merapatkan (kaki ganti ke badan, perlahan-lahan angkat pelvis ke atas dan ke bawah)
  • Kedudukan terlentang: Regangkan kaki anda secara bergantian (menunggang basikal)
  • Separuh tempat duduk: condongkan badan atas ke belakang dan tahan kedudukan (ketegangan isometrik)

Selain mobilisasi, latihan pengukuhan dan urutan, pesakit seorang Sindrom ISG dapat mengurangkan keluhannya melalui kepanasan. Panas merangsang metabolisme, meningkatkan penyingkiran sisa produk dan dengan itu mengurangkan ketegangan pada tisu. Tambalan panas, bantal bijirin atau radiator udara panas dapat digunakan untuk tujuan ini.

Sesi sauna atau mandi air panas juga boleh memberi kesan yang baik. Tape plaster boleh disapu pada otot yang terkena sehingga darah peredaran darah meningkat sepanjang hari. Sebagai tambahan, berenang atau bergerak di dalam air boleh memberi pengaruh positif terhadap keluhan, kerana berat badan hilang untuk jangka waktu tertentu. Melonggarkan lekatan fusi dengan gulungan fascia kini juga merupakan kaedah yang sering digunakan, yang juga sangat berkesan. Yoga, Pilates atau kelas latihan lembut yang lain disarankan untuk mobilisasi dan pengukuhan yang lembut dan menyeluruh.