Fisioterapi untuk patah pergelangan kaki

Teknik yang digunakan semasa fisioterapi membantu orang yang terkena bangkit kembali secepat mungkin setelah kecederaan dan mendapatkan kembali fungsi penuh yang rosak buku lali sendi. Ini sangat penting dalam hal buku lali patah tulang, kerana bukan sahaja tulang tetapi juga rawan, tendon dan ligamen biasanya dipengaruhi oleh kecederaan, menjadikan sendi tidak stabil. Tugas fisioterapi adalah untuk mengembalikan kestabilan, mobiliti dan kekuatan sendi, sehingga tidak ada kerusakan akibatnya dan pesakit dapat melanjutkan kegiatan harian mereka.

Terapi / rawatan selepas rawatan

Dalam rawatan susulan bagi buku lali patah, sendi yang rosak mesti bergerak terlebih dahulu. Ini biasanya dilakukan dengan a plaster cor atau serpihan, yang mesti dipakai sekurang-kurangnya 6 minggu. Selama ini, kaki tidak boleh dibebankan, sehingga orang yang terkena bergantung pada berjalan bantuan dalam tempoh ini.

Fraktur jenis Weber-A biasanya dapat dirawat secara konservatif, iaitu tanpa pembedahan. Semua yang lain harus selalu dikendalikan untuk memastikan penyembuhan sendi yang optimum dan untuk mengelakkan kerosakan akibat akibat dan ketidakstabilan pergelangan kaki. Tujuan utama terapi adalah untuk mengekalkan dan mengembalikan kestabilan, kekuatan dan mobiliti sendi yang hilang secara besar-besaran.

Pada permulaan, saliran limfa sering diresepkan untuk mengurangkan bengkak pada sendi. Oleh kerana keterbatasan dalam mobiliti dan mobiliti, adalah penting bahawa pesakit menyuntikkan a darah-Ejen penuaan di bawah kulit setiap hari sebagai profilaksis melawan trombosis. Pada awal rawatan fisioterapeutik, terapi pergerakan biasanya terdiri daripada latihan pasif di mana ahli terapi menggerakkan pergelangan kaki dengan berhati-hati tanpa bantuan pesakit.

Ini memastikan bahawa pergerakan sendi terjaga sejauh mungkin dan tidak ada tisu yang melekat di sendi buku lali. Apabila pesakit dibenarkan meletakkan berat badan di kaki lagi, bahagian aktif fisioterapi bermula. Ini terdiri daripada latihan khusus untuk mengembalikan kekuatan, penyelarasan dan kestabilan sendi buku lali. Kaedah yang popular di sini adalah kerja dengan miring board di mana pesakit dapat melakukan pelbagai latihan. Bergantung pada jenis patah, diperlukan masa antara 2-6 bulan sebelum penekanan berat badan sepenuhnya dicapai, jadi rancangan terapi individu selalu disusun untuk setiap pesakit.