Fisioterapi untuk arthrosis sendi pergelangan kaki

Seseorang bercakap tentang buku lali bersama arthrosis apabila buku lali sendi dipakai. Perbezaan dibuat antara bahagian atas dan bawah buku lali sendi. Lebih kerap sendi pergelangan kaki atas antara tibia, fibula dan tulang pergelangan kaki terjejas.

Berbeza dengan arthrosis di lutut atau pinggul, yang sering berlaku sebagai akibat daripada beban jangka panjang yang kronik atau hanya disebabkan oleh usia, arthrosis pergelangan kaki biasanya sekunder. Sekunder bermaksud bahawa kemalangan, trauma, kecederaan atau penyakit sebelumnya memulakan atau mendorong perkembangan pergelangan kaki arthrosis. Pencetus untuk sendi buku lali arthrosis boleh menjadi patah tulang di pergelangan kaki, kerap berpusing kerana ketidakstabilan atau keradangan berulang, misalnya pada penyakit reumatik.

Sendi buku lali arthrosis oleh itu sering berlaku pada orang dewasa yang lebih muda. Walaupun pembangunan sendi buku lali arthrosis berbeza dari lutut dan sendi pinggul degenerasi, tanda-tanda penyakitnya sama. Haus dan lusuh kapsul sendi berlaku sehingga disebut rawan kebotakan, di mana sendi tulang sapu antara satu sama lain tanpa perlindungan.

Ini menyakitkan. Permukaan sendi berubah kerana lekatan tulang, ruang sendi menyempit dan rawan sklerosis bahan tulang. Fungsi sendi terhad, sendi pergelangan kaki sakit dan kurang tahan dan bergerak.

Terapi

Terapi biasanya pada awalnya konservatif dan terdiri daripada fisioterapi, terapi ubat, langkah-langkah bantuan atau suntikan. Fisioterapi bertujuan untuk mengekalkan dan meningkatkan fungsi sendi melalui mobilisasi yang disasarkan. Otot penstabil sendi diperkuat untuk melegakan struktur pasif (alat kapsul-ligamen, rawan, tulang).

Trofik, seperti keadaan bekalan sendi, diperbaiki melalui pergerakan dan mobilisasi sehingga tulang rawan terpelihara sejauh mungkin. Kemungkinan mekanisme postur dan pelindung yang tidak betul juga dapat dikawal dan disesuaikan atau dihilangkan untuk mengelakkan beban tambahan pada sendi. Terapi ubat adalah kesakitan-melegakan dan anti-radang.

Kerana proses degeneratif, keadaan keradangan (arthrosis diaktifkan) sering terjadi pada sendi, yang seterusnya mendorong keausan. Pemberian ubat anti-radang bukan steroid (NSA) melegakan kesakitan dan menghalang keradangan. Langkah-langkah melegakan berfungsi untuk melindungi pesakit, terutama semasa radang, dan menyokong penyembuhan.

Dalam kes pemuatan yang salah, misalnya kerana perbezaan dalam kaki panjang atau patahMalposisi yang berkaitan, sol dapat membantu meringankan beban dan dengan demikian melindungi tulang rawan. Sol penyangga juga dapat meningkatkan mobiliti setiap hari dalam kes arthrosis pergelangan kaki, kerana penyebabnya kurang kesakitan semasa berjalan dan jaga pesakit bergerak. Suntikan dengan ubat anti-radang atau menghilangkan rasa sakit terus ke sendi boleh diberikan dalam kes sakit teruk dan bertujuan untuk memperbaiki gejala untuk jangka waktu yang lebih lama.

Pembedahan dilakukan untuk kesakitan yang tahan terhadap rawatan atau untuk perubahan arthrotik yang teruk. Lavage sendi arthroscopic boleh dilakukan. Prosedur ini minimum invasif dan berfungsi untuk memulihkan permukaan sendi.

Serpihan tulang rawan dan lekatan tulang dapat dikeluarkan, sehingga memperbaiki gelongsor permukaan sendi. Selanjutnya, penggantian sendi boleh dilakukan secara pembedahan, atau pengerasan (arthrodesis) dapat dilakukan. Pertama sekali, harus disebutkan bahawa secara langsung setelah kecederaan pada sendi pergelangan kaki, misalnya patah, terapi pencegahan termasuk gimnastik intensif harus dilakukan, jika perlu dengan operasi sebelumnya.

Arthrosis itu sendiri tidak dapat dipulihkan dan proses yang progresif, yang mana kejadiannya harus dicegah dari awal. Suntikan dengan ubat anti-radang atau menghilangkan rasa sakit terus ke sendi boleh diberikan sekiranya sakit teruk, dan harus mencapai peningkatan gejala untuk jangka masa yang lebih lama. Pembedahan dilakukan dalam kes-kes kesakitan yang tahan terhadap terapi atau perubahan arthrotik yang teruk.

Lavage sendi arthroscopic boleh dilakukan. Prosedur ini minimum invasif dan berfungsi untuk memulihkan permukaan sendi. Serpihan tulang rawan dan lekatan tulang dapat dikeluarkan, sehingga memperbaiki gelongsor permukaan sendi. Selanjutnya, penggantian sendi boleh dilakukan secara pembedahan, atau pengerasan (arthrodesis) dapat dilakukan. Pertama sekali, harus disebutkan bahawa secara langsung setelah kecederaan pada sendi pergelangan kaki, misalnya patah, terapi pencegahan termasuk gimnastik intensif harus dilakukan, jika perlu dengan operasi sebelumnya. Arthrosis itu sendiri tidak dapat dipulihkan dan proses progresif, yang mana kejadiannya harus dicegah dari awal.