Fisioterapi untuk asma

Asma adalah salah satu yang paling biasa paru-paru penyakit dan biasanya berlaku di zaman kanak-kanak. Dengan rawatan yang sesuai, asma dapat diatasi dengan baik dan serangan asma dapat dikurangkan dengan jelas pada usia dewasa. Asma (atau asma bronkial) sering dicirikan oleh sesak nafas yang tiba-tiba kerana penyempitan saluran udara.

Ini menampakkan diri dalam serangan yang dapat berlangsung selama beberapa minit. Penyempitan saluran udara biasanya hilang sepenuhnya selepas setiap serangan. Bergantung pada keparahan penyakit asma, penyempitan sisa mungkin kekal, yang kemudian dirawat dengan ubat.

Campur tangan fisioterapeutik

Pada awal rawatan pesakit dengan asma bronkial, penting bagi ahli fisioterapi untuk membuat diagnosis terperinci. Dia memberi perhatian kepada bernafas kekerapan, arah pernafasan, bunyi pernafasan, bentuk toraks, postur pesakit, nada otot dan umum keadaan. Maklumat umum juga penting, seperti kekerapan serangan asma, kejadian dalam keluarga, tempoh dan intensiti serangan penting untuk mencari individu, rawatan yang baik.

Fisioterapi untuk asma boleh dibahagikan kepada 2 fasa. Fasa akut sejurus selepas serangan asma dan fasa akhir, yang menggambarkan masa antara serangan asma. Dalam fasa akut fisioterapi untuk asma adalah penting untuk mendidik pesakit.

Biasanya doktor sudah mempunyai beberapa maklumat mengenai penyakit ini, tetapi maklumat ini dapat diperdalamkan. Penting untuk menghilangkan rasa takut akan serangan asma dan membuat pesakit sedar bahawa dia dapat menolong dirinya dengan sebaiknya dengan tetap tenang dan mengikuti beberapa nasihat. Untuk meredakan bernafas, secara langsung semasa serangan asma, posisi duduk dianjurkan, di mana lengan diletakkan di atas lutut sehingga kekuatan yang harus dilakukan oleh badan atas untuk mendapatkan udara yang cukup ke paru-paru dapat dipindahkan ke kaki.

Dengan cara yang sama, posisi berdiri harus dipilih di mana pesakit asma bersandar dengan tangannya ke dinding atau, seperti ketika duduk, meletakkan sikunya di lutut. Penting untuk menarik nafas sedalam mungkin untuk mengurangkan sesak nafas. Selanjutnya, pesakit asma dianjurkan untuk berehat secara umum, yang dapat dilakukan oleh ahli fisioterapi dengan membelai bahagian ekstremitas, latihan autogenik, perjalanan impian atau latihan sederhana dari terapi pernafasan, seperti kontak bernafas.

Tujuan aplikasi ini adalah untuk memberi rehat pesakit yang agak tegang. Semasa ini kelonggaran fasa pesakit dapat diperintahkan untuk memperhatikan pernafasannya, yang akan menjadi penting dalam menjalani fisioterapi selanjutnya untuk asma. Yang menarik perhatian adalah bagaimana dada, perut, hidung and mulut berkelakuan semasa penyedutan dan menghembus nafas. Pernafasan normal harus melalui hidung dan juga dada naik dan jatuh dengan setiap nafas. Kadar pernafasan rata-rata 12 nafas seminit, pada pesakit asma sejurus selepas serangan tentunya meningkat dengan ketara.