Fisioterapi untuk sakit belakang semasa kehamilan

Sakit belakang semasa mengandung adalah kejadian biasa. Hampir tiga perempat wanita menderita sakit belakang semasa mengandung. Oleh kerana berat badan yang meningkat yang dibawa oleh bayi yang sedang membesar, tulang belakang ibu mengalami tekanan selama ini mengandung.

Peningkatan berat sebelah di perut mempunyai kesan yang besar terhadap postur ibu. Punggungnya semakin ditarik ke belakang yang berlubang. Ini dikenali sebagai hiperlordosis lumbal.

Terapi / rawatan

 • Terapi melawan sakit belakang semasa mengandung bermula secara pencegahan pada awal kehamilan. Sekiranya gejala sudah ada, rawatan dan intervensi tertentu dapat mengurangkan gejala tersebut. Gimnastik seimbang yang terdiri daripada senaman santai dan penguat dapat menyokong otot dan mengatasi kelebihan beban.

  Otot batang yang baik dan stabil dapat melindungi dari belakang kesakitan. Latihan pengukuhan dapat disesuaikan secara khusus dengan mengandung. Wanita yang tidak banyak bersukan sebelum ini mengandung harus mulakan perlahan dengan senaman yang sesuai untuk mengelakkan badan berlebihan.

  Aplikasi haba boleh membantu dan melegakan sekiranya berlaku akut kesakitan, tetapi harus diaplikasikan secara dosis, kerana dapat menyebabkan sakit persalinan pramatang pada akhir kehamilan. dari bahagian belakang yang sesuai sangat sesuai untuk merehatkan kawasan otot yang tegang. Pelbagai posisi melegakan atau bernafas teknik membantu melonggarkan punggung dan autonomi sistem saraf. Jika kesakitan berlaku pada posisi tertentu, misalnya pada waktu malam, adalah mungkin untuk menstabilkan kedudukan yang selesa dengan bantal posisi yang sesuai.

latihan

Sebagai latihan menentang sakit belakang semasa kehamilan, sebagai contoh, kedudukan jambatan boleh digunakan: Tempat duduk dan kaki empat kaki adalah kedudukan permulaan yang lebih jauh. AIDS seperti bola gimnastik juga boleh digunakan. Dari sebilangan besar latihan, beberapa harus dipilih yang dilakukan secara berkala, lebih baik setiap hari.

Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

 • Di sini wanita itu terletak pada posisi terlentang di atas bantalan, lengannya dilonggarkan longgar di sebelah badan, kaki diatur. Semasa dia bernafas, pelvis dimiringkan dan diangkat. Bila bernafas keluar, pelvis berguling ke belakang, sehingga punggung bawah ditekan ke atas sokongan.

  Yang menonjol tulang pelvis putar ke atas dalam proses. Bila bernafas dalam, kedudukan dilepaskan lagi, sehingga bahagian belakang dilepaskan dari sokongan. Tidak perlu melakukan gerakan balas paksa, kerana kedudukan belakang berongga tidak boleh dipromosikan lagi.

 • Sekiranya urutan pergerakan ini dikawal dengan selamat, punggung kini dapat dinaikkan semasa menghembus nafas sehingga paha dan pelvis berada dalam garis lurus.

  Bahagian belakang boleh diangkat dengan stabil, atau perlahan-lahan digulung ke atas vertebra. Sekiranya varian pertama dipilih, ini adalah latihan pengukuhan, punggung stabil, pinggul diregangkan. Latihan boleh dilakukan 12 kali dalam 3 set. Sekiranya latihan dilakukan secara vertebra oleh vertebra, ia berfungsi untuk menggerakkan tulang belakang bawah dan harus kurang berat. Ia kemudian dapat dilakukan dalam 3 set 15 pengulangan.

 • Latihan melawan sakit belakang semasa mengandung
 • Sakit belakang semasa mengandung
 • Latihan untuk cakera tergelincir semasa kehamilan
 • Latihan lantai panggul semasa kehamilan
 • Yoga untuk wanita hamil
 • Latihan serviks