Fisioterapi untuk bursitis siku

Fisioterapi adalah bahagian penting dalam terapi untuk bursitis siku dan menawarkan pendekatan rawatan yang berbeza. Penting bahawa rawatan fisioterapeutik hanya boleh dimulakan setelah keradangan akut reda, agar tidak memburukkan lagi gejala dan menyebabkan kerosakan yang lebih besar. Tujuan fisioterapi dalam kes bursitis siku adalah

 • Untuk melegakan bursa sehingga bengkaknya berkurang
 • Mengurangkan kesakitan
 • Lindungi struktur sekeliling dari kerosakan
 • Menguatkan dan meregangkan otot dan ligamen (langkah pencegahan)

Terapi

Langkah segera yang paling penting sekiranya berlaku bursitis adalah imobilisasi pada sendi yang terjejas. Ini dapat dilakukan, misalnya, dengan menerapkan a plaster pelakon atau pembalut. Penyejukan secara berkala juga membantu melegakan kesakitan dan memerangi keradangan.

Di samping itu, penggunaan sementara kesakitan dan ubat-ubatan anti-radang berguna untuk memastikan bahawa keradangan reda dengan cepat. Sekiranya berlaku pembengkakan yang sangat teruk, sebaiknya tusuk bursa, di mana lebihan cecair dikeluarkan, sehingga mengurangkan tekanan pada sendi. Suntikan ubat penahan sakit or kortison juga dapat membantu mengurangkan simptom.

Selepas itu, bursitis biasanya sembuh dengan kaedah konservatif. Operasi hanya diperlukan dalam kes yang jarang berlaku. Skop rawatan dalam terapi konservatif meliputi, misalnya, pelbagai langkah fisioterapeutik, latihan fisioterapi, ubat homeopati dan pelbagai ubat rumah. Sekiranya keradangan bursa di siku berlaku, pertama sekali penting untuk berjumpa doktor untuk mengetahui penyebab bursitis dan kemudian memulakan terapi yang sesuai.

Rawatan dan fisioterapi selanjutnya

Terdapat pendekatan yang berbeza untuk rawatan bursitis, yang dapat digunakan bergantung pada penyebab, tahap dan penyakit sebelumnya. Pembuangan bursa secara pembedahan. Ini sangat disarankan apabila terdapat jangkitan kuman, bursa dibuka atau kaedah konservatif tidak menunjukkan kejayaan.

Kesakitan dan ubat-ubatan anti-radang juga ubat homeopati. Ubat rumah seperti kompres atau bungkus. Tusukan siku untuk mengalirkan bendalir untuk mengurangkan tekanan dari sendi siku.

Imobilisasi siku dengan penyejukan biasa untuk membantu tindak balas keradangan mereda dan menghilangkan kerengsaan dari siku. Fisioterapi.

 • Pembuangan bursa secara pembedahan.

  Ini sangat disarankan apabila terdapat jangkitan bakteria, bursa dibuka atau kaedah konservatif tidak menunjukkan kejayaan.

 • Painkillers, ubat anti-radang dan homeopati.
 • Ubat rumah tangga seperti sampul surat atau balut.
 • Tusukan siku untuk mengalirkan cecair untuk menghilangkan tekanan sendi siku.
 • Melumpuhkan siku dengan penyejukan biasa untuk membantu tindak balas keradangan mereda dan menghilangkan kerengsaan dari siku.
 • Fisioterapi.

Fisioterapi memainkan peranan penting dalam rawatan konservatif terhadap bursitis siku. Ini sangat penting untuk memastikan fungsi dan pergerakan siku. Dalam fisioterapi terdapat banyak pendekatan rawatan yang tersedia.

Untuk menghilangkan rasa sakit, teknik pegangan terapi manual dapat membantu serta pergerakan pasif oleh ahli terapi dalam kombinasi dengan aplikasi sejuk. Kemungkinan lebih lanjut untuk menghilangkan rasa sakit adalah kejutan terapi gelombang, di mana gelombang tekanan luaran bertindak pada bursa, sehingga melegakan kesakitan dan melonggarkan sebarang kalsifikasi. Faktor penting dalam rawatan fisioterapeutik adalah latihan pergerakan dan pengukuhan yang disasarkan.

Ini bukan sahaja membantu menjadikan siku kembali pegun, tetapi juga untuk mencegah perkembangan bursitis baru. Selanjutnya, ahli fisioterapi memberi pesakit banyak petua dan nasihat berguna mengenai cara mencegah kecederaan pada masa akan datang. Ini amat berguna sekiranya kecederaan disebabkan oleh postur badan yang lemah. Pelan rawatan yang tepat ditentukan oleh doktor dan ahli terapi bergantung pada keadaan individu.