Fisioterapi untuk bursitis pinggul

Fisioterapi dapat membantu mempengaruhi keadaan yang ada secara positif bursitis pinggul dan mempercepat pertumbuhan semula. The bursitis daripada sendi pinggul, dikenali dalam kalangan pakar sebagai bursitis, adalah penyakit yang menyakitkan dan radang pada bursa sendi pinggul. Dua bentuk yang paling biasa bursitis pinggul adalah bursitis trochanterica, yang berkembang di bursae pinggul pinggul, dan bursitis iliopectinea, yang mempengaruhi bursae di pangkal paha.

Fisioterapi: senaman pengukuhan dan regangan

Semasa terapi fisioterapeutik, pesakit mempelajari satu siri latihan yang kemudian dapat diteruskannya di rumah. Ini adalah pengukuhan dan regangan latihan untuk menggerakkan dan menguatkan sendi yang terjejas: Menguatkan kaki lif: Berbaring di sisi sihat anda di permukaan lurus di bawah. Sokong anda kepala di tangan anda.

Sekarang angkat kaki pada bahagian yang terkena 5-10 cm dan tegangkan anda paha otot. Pegang kedudukan ini selama kira-kira 10 saat. Ulangi latihan 5-10 kali.

Memanjangkan dan menguatkan otot pinggul: Berbaringlah perut (lebih baik pada a yoga tikar atau serupa). Lengan anda terletak di sebelah anda, telapak tangan anda di atas tikar. Sekarang angkat kaki dari bahagian yang terjejas beberapa sentimeter dari lantai dalam kedudukan memanjang.

Pegang kedudukan ini selama kira-kira 10 saat. Ulangi latihan 5-10 kali. Peregangan pinggul: Berdiri tegak dan lurus.

Sekarang silakan kaki bahagian yang terkena dengan kaki anda yang sihat. Sekarang cuba sentuh lantai dengan hujung jari anda. Kaki anda yang berdiri hendaklah dilanjutkan seluas mungkin.

Pegang kedudukan ini selama 30 saat dan kemudian perlahan-lahan kembali ke posisi awal. Peregangan bahagian depan pinggul anda: Berbaring telentang perut (sekali lagi, lebih baik berbohong pada yoga tikar). Dahi terletak di tangan sisi yang tidak terjejas.

Dengan tangan yang lain, pegang buku lali kaki yang terkena dan tarik kaki ke arah punggung. Anda semestinya merasakan kehangatan paha dan pinggul. Pegang kedudukan ini selama kira-kira 30 saat.

Anda harus memperhatikan isyarat dari badan anda dalam semua latihan yang anda lakukan. Sekiranya senaman menyebabkan hebat kesakitan, anda tidak seharusnya melaksanakannya. Secara amnya, selalu penting anda berjumpa dengan doktor dan ahli terapi anda untuk mengetahui latihan mana yang paling sesuai dengan keadaan anda dan seberapa intensiti latihan yang harus dilakukan.

dan fisioterapi untuk sakit pinggul

 1. Kuatkan pengangkat kaki: Berbaringlah di sisi sihat anda di permukaan bawah yang lurus. Sokong anda kepala di tangan anda. Sekarang angkat kaki bahagian yang terkena 5-10 cm dan tegangkan kaki anda paha otot.

  Pegang kedudukan ini selama kira-kira 10 saat. Ulangi latihan 5-10 kali.

 2. Memanjangkan dan menguatkan otot pinggul: Berbaring perut (lebih baik pada a yoga tikar atau serupa). Lengan anda terletak di sebelah anda, telapak tangan anda di atas tikar.

  Sekarang angkat kaki dari bahagian yang terkena beberapa sentimeter dari lantai dalam kedudukan yang memanjang. Pegang kedudukan ini selama kira-kira 10 saat. Ulangi latihan 5-10 kali.

 3. Peregangan pinggul: Berdiri tegak dan lurus.

  Sekarang salurkan kaki yang sihat di atas kaki sebelah yang terkena. Sekarang cuba sentuh lantai dengan hujung jari anda. Kaki anda yang berdiri hendaklah dilanjutkan seluas mungkin.

  Pegang kedudukan ini selama 30 saat dan kemudian perlahan-lahan kembali ke posisi awal.

 4. Meregangkan bahagian depan pinggul: Berbaring di perut anda (sekali lagi, lebih baik berbaring di atas tikar yoga). Dahi terletak di tangan sisi yang tidak terjejas. Dengan tangan yang lain, pegang buku lali kaki yang terkena dan tarik kaki ke arah punggung. Anda mesti merasakan regangan di paha dan pinggul anda. Pegang kedudukan ini selama kira-kira 30 saat.