Fisioterapi untuk sindrom BWS

Sindrom BWS adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan kesakitan in tulang belakang toraks kawasan yang mungkin berasal dari otot atau struktur sendi tulang. The kesakitan boleh menyebabkan kesakitan setempat secara langsung di ruang tulang belakang, tetapi juga boleh menyebabkan kesakitan di kawasan dada, lengan atau bahkan mencetuskan gejala vegetatif seperti berdebar-debar atau perasaan cemas.

Campur tangan fisioterapeutik

Dalam rawatan fisioterapeutik, pertama sekali laporan dibuat, di mana ahli terapi berusaha untuk mengenal pasti punca gejala di BWS dan kemudian terapi dirancang secara individu. Terapi biasanya merangkumi tindakan aktif, yang diselesaikan oleh pesakit secara mandiri dan juga sebagai program pekerjaan rumah di rumah, serta teknik terapi pasif, seperti mobilisasi atau teknik dari terapi manual. Aplikasi haba atau pembalut pita juga dapat menyokong terapi.

Terapi manual

Terapi manual terutamanya berkaitan dengan pemulihan fungsi sendi fisiologi. Dalam BWS, ini melibatkan vertebral sendi antara badan vertebra individu di satu pihak, tetapi juga sendi kostum. Kedua-duanya boleh mengalami gangguan fungsi dan bertanggungjawab untuk sindrom BWS.

Walaupun banyak terapi manual berdasarkan teknik pasif, iaitu teknik yang dilakukan oleh ahli terapi, pesakit juga mesti menstabilkan fungsi sendi baru melalui latihan aktif, regangan dan pengukuhan. Terapi manual mempunyai nilai yang tinggi dalam rawatan sindrom BWS, kerana sering disebabkan oleh kecacatan postur jangka panjang, terutama otot ketegangan bahawa pesakit menyedari, tetapi ini kebanyakannya disebabkan oleh disfungsi pada mekanik sendi. Tanpa rawatan kausal pada mekanik sendi, seperti dalam terapi manual, ketegangan otot akan kembali walaupun setelah dilepaskan. Terapi manual tidak dapat menjamin penstabilan jangka panjang melalui latihan aktif dan penghapusan ketidakseimbangan.

  • Dalam terapi manual, ahli terapi berusaha membawa pesakit ke posisi awal setelah penemuan tertentu melalui cengkaman dan penyesuaian sendi tertentu, di mana dia dapat melepaskan kemungkinan malaposisi atau penyumbatan dengan dorongan tertentu.
  • Teknik mobilisasi lembut juga dapat diterapkan.
  • Teknik tisu lembut seperti regangan teknik, terapi titik pencetus or urut cengkaman juga digunakan.