Fisioterapi untuk sakit dada

Kesakitan dalam dada adalah gejala, tanda, yang menunjukkan pelbagai penyakit dengan sebab yang berbeza - organ, hormon, saraf atau rangka boleh terjejas.

Physiotherapy

Bergantung pada punca sakit dada, pendekatan rawatan yang berbeza digunakan dalam fisioterapi. Untuk paru-paru penyakit, terapi pernafasan juga digunakan ketahanan-melatih latihan atau meningkatkan daya tahan. Di sini, beberapa tujuan rawatan sering penting.

1. ekspektasi rembesan memudahkan (secretolysis) mengetuk dan bertepuk tangan dada dan belakang mendorong penghapusan rembesan. Kedudukan khas pesakit memastikan pembuangan rembesan yang lebih baik dengan bantuan graviti. Teknik batuk seperti “huffing” menjadikannya lebih mudah untuk ekspektasi dan mengurangkan tekanan intrapulmonari ketika batuk.

2. mengekalkan atau meningkatkan paru-paru keupayaan dan kepanjangan tisu Putaran regangan digabungkan dengan mendalam bernafas untuk Mencapai regangan daripada paru-paru tisu dan otot interkostal. Kawalan nafas digunakan untuk mencapai, misalnya, peningkatan dada bernafas. Yang bibir brek digunakan untuk merawat sesak nafas.

Di bawah kawalan nadi yang ketat dan latihan persepsi pernafasan, ketahanan latihan dilakukan untuk mewujudkan yang optimum seimbang antara beban dan pelepasan. Pelatih basikal, treadmill dan latihan berjalan kaki digunakan. 4. mobilisasi tulang rusuk dan vertebra serta teknik mobilisasi peledakan atau teknik manual digunakan dalam hal scoliosis, postur yang tidak betul, melegakan postur atau pergerakan terhad di bahagian dada.

Juga urut klasik digunakan untuk melonggarkan struktur yang mengeras. Hot roll, grip grip, teknik mengait dan menguli adalah pilihan rawatan yang lebih lanjut. Kecederaan kepada tulang rusuk atau organ sering boleh menyebabkan pancaran kuat kesakitan di dada.

Proses keradangan di jantung otot (miokarditis) dan pelbagai penyakit paru-paru juga merupakan pencetus untuk sakit dada. Penyakit paru-paru termasuk Gangguan peredaran darah in tekanan darah tinggi adalah sekumpulan faktor lain. Sebagai contoh, sebuah pecah aorta (merobek masuk aorta), aneurisma (pembengkakan a darah kapal) atau bahkan pembedahan (koyakan di dinding kapal) boleh menyebabkan teruk sakit dada.

Bergantung kepada jenis kesakitan, kejadian, intensiti, lokasi dan wataknya, asal usulnya dapat dicurigai, tetapi penting untuk diperiksa oleh doktor. Fisioterapi untuk sakit dada berdasarkan diagnosis doktor dan sebab yang telah dijumpai, yang bermaksud bahawa terapi sangat berbeza dengan gambaran klinikal yang berbeza. Artikel mengenai sternum kesakitan mungkin menarik bagi anda dalam hal ini.

  • Bronkitis akut atau kronik
  • Karsinoma bronkus
  • Embolisme pulmonari
  • Keseronokan
  • Pneumonia