Fisioterapi untuk kanak-kanak dengan pengisaran gigi dan ketegangan rahang

Fisioterapi untuk kanak-kanak mengisar gigi dan rahang ketegangan dirancang untuk memberi kelegaan kepada pesakit kecil. Pelbagai langkah terapi diambil untuk membantu anak-anak menyingkirkan mengisar gigi dan melonggarkan otot secara akut ketegangan. Bergantung pada usia kanak-kanak, langkah yang berbeza mungkin dilakukan. Fisioterapis memutuskan mana yang paling sesuai untuk kanak-kanak itu untuk dirawat berdasarkan pelbagai faktor seperti penyebab masalah, penyakit bersamaan, tahap perkembangan anak dan keadaan umum kesihatan.

Punca

Hampir semua kanak-kanak menggosok gigi pada satu ketika semasa perkembangannya. Ini mempunyai sebab yang sangat tidak berbahaya. Selalunya, pengisaran diperhatikan oleh ibu bapa berkaitan dengan letusan gigi susu dan kemudian apabila mereka beralih ke gigi kekal.

Sebab pengisaran adalah oklusi (apabila mulut ditutup), yang bermaksud bahawa kanak-kanak menggerakkan gigi agar sesuai dan mengikatnya sehingga rahang dapat disatukan dengan sempurna. Sebagai peraturan, pengisaran harus hilang ketika gigi berhenti tumbuh. Terutama dengan kanak-kanak sekolah, yang mengisar gigi juga boleh mempunyai sebab psikologi, iaitu ketika mereka mengalami tekanan akibat pengaruh luaran atau dibebani oleh kebimbangan dan ketakutan.

Kanak-kanak yang sangat sensitif memproses tekanan ini pada waktu malam dengan menggosok gigi. Menggiling gigi juga boleh menjadi kebiasaan buruk, misalnya kerana tidak berpuas hati, ketika anak tidak mendapat kehendaknya dan kemudian menggosok giginya. Dari pelbagai penyebabnya, ini menunjukkan bahawa walaupun pengisaran gigi anak mungkin tidak selalu memerlukan rawatan atau menjadi perhatian, kekuatan besar yang dilakukan oleh gigi pada rahang dapat menyebabkan sejumlah masalah lain, seperti leher ketegangan, yang boleh menyebabkan gejala lebih lanjut seperti sakit kepala atau otot kesakitan, dan kemudian, kerana postur yang melegakan, kanak-kanak mengalami corak pergerakan yang salah dan menghadapi masalah. Dalam artikel berikut, anda akan mendapat maklumat lengkap mengenai artikel berikut:

  • Fisioterapi untuk migrain / sakit kepala kanak-kanak
  • Fisioterapi untuk kanak-kanak dengan ketegangan bahu dan leher