Fisioterapi untuk kesakitan coccyx semasa kehamilan

Coccyx kesakitan tidak biasa semasa mengandung. Walau bagaimanapun, sejak kesakitan selalunya hasil dari pelebaran cincin pelvis, di mana ligamen dan otot diregangkan dengan ketara, terutamanya di kawasan tulang ekor, fisioterapi dapat mencapai hasil yang baik dalam rawatan kesakitan. Melalui terapi manual dan teknik lain, tisu tegang dapat dilonggarkan dan kesakitan lega. Serangkaian latihan juga dapat mencegah timbulnya masalah dan memungkinkan perjalanan yang lebih menyenangkan mengandung. Oleh itu, disarankan untuk berbincang dengan ahli fisioterapi sejak awal untuk memulakan terapi atau latihan sebelum rasa sakit sebenar timbul.

Terapi / apa yang membantu?

Rawatan tulang ekor kesakitan bergantung pada jenis dan tahap kesakitan dan penyebabnya. Kerana keadaan khas semasa mengandung, tidak semua langkah terapi sesuai. Kaedah yang paling penting disenaraikan di bawah.

1.) Terapi ubat Penggunaan ubat penahan sakit semasa kehamilan hanya boleh dilakukan pada tahap yang terhad dan kadang-kadang bahkan dikontraindikasikan. Ubat pilihan untuk kesakitan adalah parasetamol, kerana ia dipecah oleh hati dan tidak boleh melintasi plasenta halangan.

Ibuprofen juga boleh diberikan secara sederhana. Walau bagaimanapun, dalam kedua-dua kes tersebut, doktor yang merawat pesakit harus mendapatkan nasihat terlebih dahulu. 2.)

Aplikasi haba Oleh kerana kesakitan coccyx sering disebabkan oleh otot yang terlalu terlatih dan sesak, aplikasi haba seperti bantal bijirin, tikar pemanasan, panas plaster atau mandi air panas boleh memberikan kelegaan. 3.) Latihan Latihan yang disasarkan untuk meregangkan, menstabilkan dan melegakan kawasan cincin pelvis yang tegang dapat membantu melonggarkan otot dan dengan itu dapat mengatasi rasa sakit.

Latihan juga mempunyai kesan pencegahan dan dapat mencegah timbulnya masalah baru. 4.) Fisioterapi Fisioterapeutik seperti terapi manual dengan teknik cengkaman lembut, urutan kehamilan dan bantuan seperti tali pinggang pelvis dan arahan bagaimana melakukan pelbagai latihan adalah pilihan terapi yang baik untuk kesakitan coccyx.

5.) Gimnastik pranatal dan kelonggaran terapi gimnastik pranatal (juga gimnastik air jika dikehendaki) dan sukan santai seperti yoga and Pilates juga dapat membantu melegakan kesakitan coccyx dan mengurangkan tahap tekanan ibu hamil secara amnya. Bentuk terapi mana yang paling sesuai untuk setiap wanita hamil mesti diputuskan mengikut kes.

5.) Gimnastik kehamilan and kelonggaran terapi Gimnastik kehamilan (iaitu gimnastik air) dan sukan santai seperti yoga and Pilates juga dapat membantu melegakan kesakitan coccyx dan menurunkan tahap tekanan ibu hamil secara amnya. Bentuk terapi mana yang paling sesuai untuk setiap wanita hamil mesti diputuskan mengikut kes. Bentuk terapi mana yang paling sesuai untuk setiap wanita hamil mesti ditentukan berdasarkan kes.