Fisioterapi untuk kemurungan

Kemurungan memberi kesan kepada penghidap serta keluarga dan persekitaran sosialnya di hampir semua bidang kehidupan. Fisioterapi memainkan peranan yang semakin penting dalam rawatan kemurungan.

Physiotherapy

Salah satu faktor yang paling penting semasa terapi adalah ahli fisioterapi yang memperhatikan tanda-tanda dan tingkah laku khas orang yang menderita kemurungan dan secara aktif dapat mengatasi mereka dalam keadaan kecemasan. Ahli terapi juga memerlukan tahap empati yang tinggi, kerana banyak pesakit tidak stabil secara emosional dan mempunyai keperluan khas dalam menangani mereka. Kandungan fisioterapi terutamanya ketahanan dan latihan kekuatan, semasa badan melepaskan endorfin (kebahagiaan hormon) semasa bersenam, yang berfungsi untuk meringankan mood dan mengatasi kesakitan.

Terutama dengan kemurungan ringan dan sederhana, hasil yang baik dapat dicapai. Yang dilepaskan endorfin juga menurunkan tahap kortisol dalam badan, yang meningkat pada orang yang mengalami kemurungan. Latihan juga menyebabkan peningkatan kepekaan untuk neurotransmitter serotonin, yang mempunyai kesan yang serupa dengan antidepresan.

Untuk memastikan kejayaan latihan senaman dikekalkan dalam jangka masa panjang, adalah penting bagi mereka yang terjejas untuk menerima pelan latihan dengannya mereka melatih beberapa kali seminggu. Oleh kerana kemurungan juga boleh menyebabkan gejala fizikal seperti ketegangan, kekakuan dan keluhan lain, fisioterapi dapat membantu pesakit melalui kaedah terapi manual, kognitif terapi tingkah laku, urut dan terapi berkumpulan. Melalui hubungan sosial semasa terapi, pesakit secara serentak dibawa keluar dari pengasingan mereka dan mendapat akses lebih mudah ke persekitaran sosial mereka. Selain itu anda juga dapat membaca artikel “Latihan Autogenik".

Self-help

Bantuan diri untuk kemurungan tidak sesuai untuk semua orang yang terjejas. Kaedah yang berbeza dapat membawa peningkatan yang signifikan pada beberapa hari dan kelihatannya tidak berguna pada hari-hari lain, jadi mereka yang terjejas mesti mencari jalan yang baik untuk diri mereka sendiri untuk mengetahui bagaimana pertolongan diri dapat menolong mereka secara peribadi. Kaedah yang berbeza dapat berfungsi sebagai pendekatan.

Kumpulan pertolongan diri juga merupakan kaedah yang sangat baik untuk keluar dari lingkaran kemurungan yang ganas. Melalui penerimaan dan pemahaman, serta hubungan sosial dalam kumpulan, banyak orang yang mengalami kemurungan mengalami peningkatan yang ketara dalam gejala mereka.

  • Penerimaan penyakit: Mengakui bahawa anda sakit dan bahawa anda perlu menurunkan gear, serta menyedari bahawa beberapa gejala adalah normal dalam konteks penyakit ini.
  • Penerimaan diri seseorang: Membiarkan diri anda menjadi seperti yang anda lakukan ketika ini, walaupun ini bermaksud mengalami hari yang buruk.

    Jangan salahkan diri sendiri dan fikirkan diri anda dengan cara yang menghina.

  • Benarkan kemunduran: Depresi adalah penyakit serius yang tidak dapat disembuhkan dalam semalam, tetapi memerlukan masa. Walaupun berjaya, kejayaan mungkin berlaku.
  • Fokus Shift: Sebilangan besar kemurungan adalah mengenai pemikiran kita. Ketika orang yang terkena berada pada tahap rendah, mereka harus berusaha untuk lebih menumpukan perhatian pada tubuh mereka sendiri untuk menyingkirkan pemikiran negatif.