Fisioterapi untuk penyakit BWS

Tulang belakang toraks, atau BWS secara ringkas, terdiri daripada 12 badan vertebra dan cakera intervertebral yang terletak di antara mereka. Di kawasan BWS terdapat sambungan ke tulang rusuk, yang pergi ke kanan dan kiri badan vertebra individu melalui kecil sendi dan membentuk toraks secara keseluruhan. Walaupun hubungan ini memberikan kestabilan ke bahagian atas badan, ia juga menghalang pergerakan dan dengan demikian tulang belakang toraks bahagian yang paling tidak bergerak dari ruang tulang belakang.

Artikel yang sering dikunjungi

Rawatan cakera herniasi bergantung terutamanya pada keparahan herniasi, kedudukan yang terkena vertebra toraks, simptomnya, usia pesakit dan individu sejarah perubatan. Pada dasarnya ada dua kemungkinan pendekatan terapi… >> pada artikel “Fisioterapi untuk tergelincir cakera di BWS “Penyumbatan tulang belakang di tulang belakang toraks boleh menyebabkan kesakitan di bahagian belakang dan toraks dan berlaku agak kerap. Dalam fisioterapi, di satu pihak, usaha dilakukan untuk merawat penyakit tersebut kesakitan secara simptomatik, sebaliknya, terapi kausal juga sangat penting… >> untuk artikel “Fisioterapi untuk penyumbatan vertebra di BWS“ A firasat menggambarkan bahagian belakang yang melengkung dengan kuat.

Untuk mengatasi a firasat, langkah-langkah diambil untuk meluruskan tulang belakang. Ini dilakukan dengan melakukan senaman untuk menguatkan otot di bahagian belakang atau dada kawasan. >> ke artikel "Fisioterapi untuk sakit belakang

Artikel lebih lanjut mengenai topik: "Fisioterapi untuk penyakit tulang belakang toraks

  • Fisioterapi untuk pemampatan akar saraf di BWS
  • Fisioterapi untuk sindrom faset di BWS
  • Fisioterapi untuk kesakitan pada BWS
  • Fisioterapi untuk sindrom BWS
  • Fisioterapi dengan Mobus Scheuermann
  • Fisioterapi untuk sakit dada
  • Fisioterapi untuk scoliosis
  • Fisioterapi menurut Schroth
  • Sakit di tulang rusuk

Latihan dari fisioterapi untuk penyakit tulang belakang toraks

Sindrom BWS boleh menyebabkan ketegangan otot di kawasan BWS serta keausan vertebra dan vertebra sendi, ligamen tulang belakang dan cakera intervertebral. Senaman menguatkan otot belakang dan memberi kestabilan tulang belakang. >> ke artikel "Sindrom BWS - Latihan" The latihan untuk penyumbatan vertebra di BWS berfungsi untuk melepaskan penyumbatan, untuk melonggarkan dan meregangkan otot yang tegang dan menjaga vertebra dalam kedudukan yang betul untuk jangka masa yang lama.

Berdiri tegak dan tegak. Pasangkan kedua telapak tangan anda di dada ketinggian. Siku menunjuk ke luar… >> ke artikel “Latihan jika terjadi penyumbatan vertebra di BWS kesakitan dalam fasa akut. Selepas penyembuhan tertentu, sangat penting untuk memperbaiki postur BWS dan memastikan kestabilan otot. >> ke artikel "Latihan jika ada cakera tergelincir di BWS