Fisioterapi untuk penyakit tulang belakang lumbar

Tulang belakang lumbar mungkin merupakan bahagian tulang belakang yang paling tertekan dan paling kerap terkena kesakitan. Di atas pelvis, ia adalah bahagian bawah belakang dengan 5 badan vertebra yang kuat dan cakera intervertebral di antara mereka, sehingga membawa berat seluruh bahagian atas badan. Secara fisiologi, ia sedikit melengkung ke depan agar dapat menyerap beban dengan lebih baik. Walaupun bebannya tinggi, ia agak bergerak dan mesti disokong oleh otot yang kuat.

Artikel yang sering dikunjungi

Terapi selalu bergantung pada tahap herniasi cakera. Sebagai contoh, selepas operasi mesti dirawat dengan latihan / kaedah yang sangat sederhana. Dari minggu ke minggu kemudian terdapat peningkatan tekanan yang berterusan… >> ke artikel “Fisioterapi untuk tergelincir cakera "Rawatan a terusan tulang belakang stenosis bergantung pada tahap dan penyetempatan aduan.

Matlamat utama adalah melegakan ruang tulang belakang untuk mencapai penyahmampatan saraf. >> lihat artikel "Fisioterapi untuk terusan tulang belakang stenosis “Fisioterapi dibahagikan kepada tindakan pasif dan aktif. Pasif, iaitu rawatan fisioterapi dan pesakit tidak perlu “melakukan apa-apa”.

Fisioterapi aktif biasanya mengikuti peringkat akut. Di sini pesakit bekerjasama dan menjadi aktif di bawah kawalan atau bekerjasama dengan ahli fisioterapi. >> ke artikel "Fisioterapi untuk sakit belakang

Artikel lebih lanjut mengenai: "Fisioterapi untuk penyakit tulang belakang lumbar

  • Fisioterapi untuk spondylolisthesis
  • Fisioterapi untuk spondilolisis
  • Fisioterapi untuk sindrom LWS
  • OP tulang belakang stenosis tulang belakang lumbal - selepas rawatan
  • Stenosis saluran tulang belakang di tulang belakang lumbar - sekolah belakang
  • Fisioterapi untuk pemampatan akar di tulang belakang lumbar

Latihan dari fisioterapi untuk penyakit tulang belakang lumbar

Semasa terapi, keseluruhan postur harus diusahakan untuk mengelakkan kemungkinan punggung berlubang. Mobilisasi diri, seperti memutar ke atas dan ke bawah tulang belakang dalam kedudukan empat kali ganda, mempunyai kesan positif pada stenosis tulang belakang di tulang belakang lumbar… >> ke artikel “Latihan untuk terusan tulang belakang stenosis pada tulang belakang lumbar "Dalam kedudukan terlentang, kaki bergantian diregangkan dari pinggul dan turun di lantai. Lutut tetap pegun dan tidak bergerak.

Latihan ini menggerakkan pergerakan lateral di batang / pinggul. >> ke artikel "Latihan untuk sendi faset arthrosis di tulang belakang lumbar "Ambil kedudukan empat kali ganda. Pastikan punggung anda lurus.

Sekarang panjangkan hak anda kaki dan lengan kiri. >> ke artikel "Latihan jika berlaku tergelincir cakera "Berikut ini ikhtisar artikel dengan latihan untuk penyakit tulang belakang lumbal yang paling biasa disenaraikan.

  • Latihan pada punggung yang berongga
  • Latihan Sindrom LWS
  • Latihan yang manakah untuk stenosis saluran tulang belakang
  • Stenosis saluran tulang belakang - latihan untuk di rumah