Fisioterapi untuk sakit siku

Sakit siku adalah aduan yang biasa berlaku pada penduduk dan mempunyai sebab yang sangat berbeza. Ini berkisar dari keradangan bursa, hingga a patah, ke kehelan atau keradangan. Kecederaan biasanya berterusan dan rawatannya sering kali panjang. Bergantung pada penyebabnya, simptomnya adalah akut dan kuat menyakitkan, atau kronik dengan perasaan kekal kesakitan.

Rawatan / Fisioterapi

Rawatan sakit siku selalu bergantung pada sebab yang mendasari. Dalam kes akut sakit siku, langkah-langkah pertolongan diri berguna pada mulanya. Mereka yang terjejas harus bertindak terlebih dahulu mengikut apa yang disebut Peraturan PECH.

Ini bermaksud: Sekiranya kesakitan berterusan lebih lama, bertambah buruk atau disertai dengan gejala lain seperti kemerahan atau pembengkakan sendi, doktor harus berjumpa. Bergantung pada penyebabnya, doktor akan menentukan langkah-langkah yang tepat yang harus diambil - contohnya, a patah sering memerlukan pembedahan. Sekiranya siku kesakitan disebabkan oleh tekanan berlebihan dan keradangan seterusnya, siku mungkin tidak bergerak untuk beberapa waktu dengan pembalut atau belat.

Di samping itu, doktor sering menetapkan ubat penahan sakit dan anti-radang, seperti diclofenak or ibuprofen. Selain itu, salap, krim, plaster atau gel boleh digunakan secara tempatan untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak. Dalam kes yang teruk, suntikan sendi atau pengairan bersama dengan anestetik tempatan or kortison mungkin juga diperlukan untuk meredakan kesakitan.

Selama ini, sukan atau aktiviti berat untuk siku tidak dibenarkan - jika tidak, tanda-tanda keradangan akan berkelip-kelip berulang-ulang atau bahkan berkembang. Atas sebab ini, sangat penting bagi mereka yang terjejas mendengar nasihat doktor dan ahli fisioterapi mereka mengenai kapan mereka boleh mula memberi tekanan pada siku sekali lagi. Sebaiknya perlahan-lahan meningkatkan beban di bawah nasihat pakar fisioterapi.

Walau bagaimanapun, penghilang rasa sakit selalu menjadi keutamaan pertama. Teknik manual yang melonggarkan otot yang tegang dan melegakan lekatan tendon dengan cahaya regangan latihan sangat sesuai untuk tujuan ini. Fisioterapis yang merawat tidak hanya tertumpu pada siku, tetapi juga merangkumi bahu dan leher wilayah dalam rawatannya.

Dalam langkah seterusnya, regangan dan latihan pengukuhan digabungkan dengan latihan otot yang perlahan untuk mencegah kerosakan yang berlebihan. Pemilihan latihan juga berdasarkan kepada penyebab sakit siku. Untuk beberapa gambar klinikal, rawatan dengan ultrasound atau elektrostimulasi juga ditunjukkan.

Kejutan terapi gelombang juga boleh digunakan sebagai menambah untuk menggalakkan darah peredaran di kawasan yang terjejas dan dengan itu mempercepat pertumbuhan semula tisu. Sekiranya sakit siku disebabkan oleh tekanan berlebihan dan keradangan seterusnya, siku mungkin perlu bergerak dengan pembalut atau belat untuk beberapa waktu. Di samping itu, doktor sering menetapkan ubat penahan sakit dan anti-radang, seperti Diclofenac or Ibuprofen.

Selain itu, salap, krim, plaster atau gel boleh digunakan secara tempatan untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak. Dalam kes yang teruk, suntikan sendi atau pengairan bersama dengan anestetik tempatan or kortison mungkin juga diperlukan untuk meredakan kesakitan. Selama ini, sukan atau aktiviti berat untuk siku tidak dibenarkan - jika tidak, tanda-tanda keradangan akan berkelip-kelip berulang-ulang atau bahkan berkembang.

Atas sebab ini, sangat penting bagi mereka yang terjejas mendengar nasihat doktor dan fisioterapi mereka mengenai kapan mereka boleh mula memberi tekanan pada siku sekali lagi. Sebaiknya perlahan-lahan meningkatkan beban di bawah nasihat pakar fisioterapi. Walau bagaimanapun, penghilang rasa sakit selalu menjadi keutamaan pertama.

  • jeda
  • Ais (Penyejukan)
  • Pemampatan
  • Kem tinggi
  • Teknik manual sangat sesuai untuk tujuan ini, kerana melonggarkan otot yang tegang dan melegakan lekatan tendon dengan cahaya regangan senaman. Fisioterapis yang merawat tidak hanya tertumpu pada siku, tetapi juga merangkumi bahu dan leher wilayah dalam rawatannya.
  • Pada langkah seterusnya, latihan peregangan dan pengukuhan digabungkan dengan latihan otot yang perlahan untuk mencegah kerosakan yang berlebihan. Pemilihan latihan juga berdasarkan kepada penyebab sakit siku.
  • Untuk beberapa gambar klinikal, rawatan dengan ultrasound atau elektrostimulasi ditunjukkan sebagai a menambah. Kejutan terapi gelombang juga boleh digunakan sebagai menambah untuk menggalakkan darah peredaran di kawasan yang terjejas dan dengan itu mempercepat pertumbuhan semula tisu.