Fisioterapi untuk gout

Gout adalah penyakit metabolik di mana produk pemecahan metabolik dihasilkan dan kristal terbentuk. Kristal ini terdiri daripada garam asid urik dan boleh disimpan di dalam sendi, bursae atau tendon, di mana mereka boleh menyebabkan keradangan yang menyakitkan. Asid urik terbentuk apabila purin dipecah.

Ini terdapat dalam makanan kita, antara lain, tetapi mereka juga mengambil alih fungsi penting dalam organisma kita dan merupakan komponen penting dalam sel kita. Apabila purin dipecah, asid urik dapat dihasilkan, yang biasanya dikeluarkan melalui buah pinggang. Kepekatan asid urik yang tinggi boleh menyebabkan penghabluran dan urat.

Garam asid urik kemudian dimasukkan ke dalam organisma. Perbezaan dibuat antara bentuk utama gout, yang secara langsung disebabkan oleh a buah pinggang disfungsi atau kekurangan enzim, dan bentuk gout sekunder, di mana penyakit lain yang mendasari bertanggungjawab untuk pengumpulan asid urik. Sebilangan penyakit reumatik juga termasuk dalam penyakit sendi metabolik.

Artritis gout

Asid urik yang mendakan pada kepekatan tinggi menghasilkan kristal yang dapat disimpan di dalam sendi, antara lain. Keadaan peredaran pada bahagian bawah kaki pada awalnya mempengaruhi sendi metatarsophalangeal kaki besar. Semasa serangan pertama dari gout, biasanya hanya satu sendi terjejas secara terpisah; keradangan kemudian boleh merebak ke beberapa sendi.

Akut serangan gout menjelma dalam sakit sendi, bengkak, sekatan pergerakan yang menyakitkan dan mungkin kemerahan. Keradangan pada sendi boleh menyebabkan kerosakan jangka panjang pada rawan dan membawa kepada arthrosis. Keradangan sendi akut yang disebabkan oleh kristal urat juga dikenali sebagai gouty artritis.

Ia boleh disebabkan oleh tekanan, yang kaya dengan purin diet atau terlalu banyak sendi yang terjejas. Semasa gouty artritis, sendi harus terhindar dan lega, dan disejukkan jika perlu. Ia penting dalam gouty artritis untuk memastikan seimbang diet dan jumlah yang mencukupi untuk diminum. Ubat harus diambil segera untuk mencegah perkembangan arthrosis.