Fisioterapi untuk hallux rigidus

. tunda tegar menerangkan perubahan degeneratif dari sendi metatarsophalangeal jari kaki hingga kaku. Terdapat penurunan dalam rawan jisim dan berkualiti, keradangan yang menyakitkan berulang pada sendi dan fungsi sendi yang semakin terhad. Sama dengan osteoartritis, yang sering menjadi penyebab tunda tegar, kerugian separa lengkap dari rawan permukaan pada peringkat akhir boleh menyebabkan pergerakan tulang ke tulang, yang sangat menyakitkan.

Terapi

Terapi untuk tunda tegar bermula dengan langkah-langkah konservatif dan bertujuan untuk mengekalkan mobiliti sendi sejauh mungkin dan untuk membolehkan a kesakitan- corak gaya berjalan percuma. Untuk tujuan ini, fisioterapi dapat digunakan, di mana jari kaki dapat digerakkan secara manual, tetapi juga pesakit sendiri belajar latihan untuk meningkatkan bekalan dan mobiliti sendi. Perkembangan corak gaya fisiologi untuk melindungi struktur lain juga merupakan sebahagian daripada program rawatan fisioterapi.

Di samping itu, ubat penahan sakit seperti ibuprofen or diclofenak (ubat anti-radang bukan steroid) boleh membantu dalam jangka masa yang singkat, terutamanya dalam kes yang teruk kesakitan dan keadaan keradangan akut, contohnya disebabkan oleh produk lelasan pada sendi. Walaupun ubat-ubatan ini tersedia secara bebas, harus diingat bahawa ia adalah ubat-ubatan yang serius dengan kesan sampingan. Penggunaannya harus dipertimbangkan dan nasihat perubatan harus segera dicari untuk penggunaan jangka panjang.

Untuk melindungi sendi daripada beban mekanikal, serpihan atau sol kasut tertentu serta pembalut pita dapat menyokong rawatan. Penting untuk diingat bahawa ini bantuan adalah sokongan pasif yang dapat meningkatkan lagi pemecahan otot dan seterusnya menyebabkan kebergantungan tertentu. Sekiranya kesakitan tahan terhadap terapi dan sangat teruk, terapi pembedahan dengan pemulihan seterusnya dapat mengurangkan gejala pesakit. Terdapat pelbagai teknik pembedahan, yang harus diselaraskan secara individu antara pakar bedah dan pesakit.

latihan

Untuk mengelakkan hallux rigidus dan mengatasi kekejangan, latihan mobilisasi dapat membantu. Penjagaan harus selalu dilakukan untuk melatih sendi hanya di kawasan bebas rasa sakit, kerana terlalu banyak struktur yang terjejas dapat menyebabkan keradangan dengan mudah, yang dapat meningkatkan kekakuan. 1.)

Pesakit dapat menggerakkan jari kaki secara pasif dengan menggenggam jari kaki dekat dengan sendi, iaitu dengan satu tangan tepat di bawah sendi dan dengan tangan yang lain menggenggam jari kaki tepat di atas sendi. Tangan bawah membetulkan kaki pertengahan dan tangan atas kini dapat menggerakkan tulang jari kaki pada sendi. Tarik cahaya juga dapat digunakan, yang melepaskan permukaan sendi antara satu sama lain dan dengan demikian dapat menyebabkan kelegaan yang menyenangkan.

Manualnya regangan dan mobilisasi lengkungan kaki dan belakang kaki juga dapat menyenangkan. 2.) Latihan mencengkam boleh digunakan sebagai latihan selanjutnya.

Sekiranya kesakitan akut, ini juga boleh dilakukan dalam pemanasan atau penyejukan. Sebagai contoh, pesakit boleh memegang bantal bijirin dengan jari kaki atau sebungkus kacang polong beku. Gabungan latihan secara individu untuk membetulkan statik dan postur pesakit dapat mengelakkan beban berlebihan sendi metatarsophalangeal kaki besar. Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel:

  • Latihan untuk hallux rigidus
  • Latihan untuk arthrosis sendi metatarsophalangeal pada jari kaki