Fisioterapi untuk kelemahan otot jantung

Fisioterapi adalah komponen penting dalam rawatan jantung kelemahan otot. Bertentangan dengan kepercayaan umum, adalah bermanfaat untuk tetap aktif secara fizikal walaupun ada batasan fizikal dan berlatih ketahanan dan kekuatan otot. Matlamat yang ditetapkan dalam fisioterapi dan rancangan terapi individu memungkinkan untuk pesakit dengan jantung kelemahan otot untuk menjadikan kehidupan seharian menjadi lebih mudah dan mendapatkan kembali sebahagian besar kualiti hidup mereka, supaya mereka dapat hidup dengan lebih kuat dan bertenaga positif lagi.

Rawatan / Terapi

Semasa merawat a jantung kelemahan otot dalam fisioterapi, penting untuk menetapkan rancangan terapi yang tepat dengan tujuan yang ditentukan. Ini pada mulanya merangkumi temu ramah pesakit dengan pemeriksaan fizikal. Semasa perbincangan ini, penyebab dan perkembangan kelemahan otot jantung dibincangkan secara terperinci.

Ini juga merangkumi pertimbangan lingkungan sosial, motivasi untuk terapi, mengisi jurang pengetahuan tentang penyakit dan penilaian terhadap penyakit semasa kesihatan status. The pemeriksaan fizikal kemudian memberi tumpuan terutamanya pada kecergasan tahap, batasan yang disebabkan oleh penyakit dan batasan yang disebabkan oleh penyakit lain yang ada, jika ada. Semasa rundingan, keinginan pesakit dan idea serta objektif terapi juga dibincangkan untuk membuat rancangan terapi dengan peluang kejayaan yang realistik.

Antara tujuan umum terapi juga, di atas semua, penyesuaian terhadap batasan yang diperoleh melalui kelemahan otot jantung dan penerimaan penurunan keupayaan fizikal. Dari segi kandungan, terapi akan melibatkan lambat ketahanan latihan dalam kombinasi dengan latihan membina otot untuk membawa pesakit ke kecergasan tahap yang sesuai dengan penyakit. Bersenam secara teratur dapat meningkatkan periferal darah peredaran.

Sudah tentu, fisioterapi hanyalah satu bahagian terapi untuk kelemahan otot jantung. Oleh kerana kesan kompleks penyakit dan keadaan individu pesakit, rawatan umumnya terdiri daripada gabungan beberapa pendekatan terapi. Sebagai tambahan kepada pemulihan fizikal melalui langkah-langkah fisioterapeutik, ini termasuk pelbagai ubat seperti ACE inhibitors, penyekat,, darah-Ejen penipisan dan penyahhidratan atau gabungannya.

Beberapa pesakit juga dilengkapi dengan ICD (Implantable Cardioverter Defibrillator), yang sentiasa memantau fungsi jantung dan dapat bertindak balas dalam keadaan kecemasan. Sekiranya kelemahan otot jantung disebabkan oleh kecacatan injap jantung, pembedahan dapat membantu. Doktor akan menentukan kaedah terapi terbaik untuk setiap pesakit.