Fisioterapi untuk sakit lutut | Latihan melawan sakit lutut

Fisioterapi untuk sakit lutut

Seperti yang disebutkan di atas, rawatan lutut kesakitan bergantung pada struktur yang terjejas. Sekiranya struktur ligamen atau wacana terjejas, rawatan dijalankan mengikut gejala yang ada setelah berunding dengan doktor. Sekiranya berlaku pembengkakan di kawasan lutut, limfa saliran dan mobilisasi yang teliti dapat digunakan untuk merangsang pembaikan.

Kesakitan di kawasan ligamen cagaran, saussure dan retikulum dirawat dengan geseran melintang (berlaku jari melintang ke tendon dan tarik melintang). Ini menetapkan rangsangan keradangan baru dan darah peredaran dan penyembuhan luka dirangsang lagi. Lapisan ais boleh digunakan sebagai sokongan untuk melegakan kesakitan.

Mobilisasi pasif dan teknik meluncur dan daya tarikan dari terapi manual boleh digunakan untuk meningkatkan mobiliti pada lutut. Rakan sendi digerakkan terpisah oleh tarikan dan metabolisme di kawasan permukaan sendi dirangsang. Dalam fisioterapi, latihan yang dijelaskan di bawah Terapi keletihan patah juga digunakan.

Patella juga digerakkan ke semua arah gerakan yang mungkin. Sekiranya lekatan muncul di kawasan reses, ini dapat dilonggarkan dengan teknik tertentu. Dalam terapi lanjutan untuk sakit lutut, kestabilan lutut bertambah baik.

Seperti yang dinyatakan di atas, seimbang and penyelarasan latihan pada permukaan yang tidak rata sangat sesuai untuk ini. Ini dapat ditingkatkan dan diubahsuai secara meluas. Penting agar tidak ada rasa sakit yang timbul ketika latihan meningkat.

Untuk masalah otot dengan sakit lutut, ahli terapi menggunakan klasik urut teknik. Di samping itu, melonggarkan titik pencetus dengan menekan dan melepaskan fasciae secara berpanjangan membantu meningkatkan fisiologi otot. Sekiranya terdapat masalah panjang otot, ahli terapi membimbing pesakit ke perkara yang disebutkan di atas regangan kedudukan.

Dengan cara yang sama, otot dapat diregangkan dengan lembut oleh pasca-isometrik kelonggaran dan dengan menggunakan ketegangan. Ahli terapi menetapkan kedudukan sendi yang tidak sakit sebelum gerakan berakhir. Dia meminta pesakit untuk menekan ketahanannya terhadap peregangan yang diinginkan.

Tidak perlu terlalu banyak kekuatan. Ketegangan dikekalkan sehingga otot yang terjejas jelas letih, kemudian pesakit berehat sepenuhnya dan ahli terapi mendorong anggota badan lebih jauh ke gerakan. Proses ini diulang beberapa kali. Melalui rawatan ini, sendi dengan lembut dibawa ke lebar regangan.

Sekiranya kelemahan otot, program penumpukan tepat dijalankan, yang merangkumi otot yang disebutkan di atas. Latihan seperti lutut lutut, paru-paru, kaki sambungan, keriting kaki, penekan kaki adalah latihan yang paling penting. Pita penstabil di sekitar lutut boleh digunakan untuk menyokong fisioterapi.

. blackroll digunakan untuk penyelesaian fasial bebas. Gulungan direka sedemikian rupa sehingga fasia dapat dilonggarkan secara optimum semasa latihan di gulungan. Menggunakan contoh punggung paha otot, satu kaki diletakkan di atas gulungan, kaki yang lain berfungsi sebagai kaki penyangga dan diposisikan pada sudut.

Tangan terletak di belakang badan dan lengan dan kaki digulung ke belakang dan ke belakang. Prinsip ini dilaksanakan dengan cara yang sama untuk semua otot lain, hanya berbeza pada posisi permulaan. Berhubung dengan kelonggaran fasia, yang holistik latihan kekuatan dilakukan.

Latihan dengan blackroll tidak digalakkan untuk orang yang mempunyai batasan tertentu dari sistem muskuloskeletal. Maklumat lebih lanjut mengenai blackroll dan latihan yang berkaitan boleh didapati di halaman Fascia Training dan Gulung Fascia. Untuk membetulkan kemungkinan ketidaksejajaran lutut, untuk melegakan keradangan atau kerengsaan, dalam banyak kes a kinesiotape juga digunakan untuk sendi lutut. Menisci, tendon dan ligamen disokong oleh kesan pita. Anda akan menemui arahan terperinci dalam artikel tersebut Kinesiotape.