Fisioterapi untuk distrofi otot

Distrofi otot tergolong dalam penyakit keturunan, bersyarat dan dicirikan oleh peningkatan kelemahan otot pada seluruh badan. Bergantung pada bentuk penyakit, pesakit secara beransur-ansur kehilangan mobiliti dan kebebasan mereka. Dua bentuk Duchenne dan Becker-Kiener adalah bentuk kelemahan otot yang paling ketara. Dalam teks berikut, penyebab distrofi otot dijelaskan dan pendekatan rawatan dijelaskan yang bagaimanapun dapat membantu pesakit dalam kehidupan seharian.

Physiotherapy

Penyakit distrofi otot ditentukan secara genetik. Walau bagaimanapun, terdapat kaedah rawatan untuk gejala distrofi otot. Selain otot rangka, otot pernafasan juga dapat dikuatkan.

Bergantung pada sama ada paru-paru dan jantung terjejas, ini bagaimanapun dirawat secara perubatan. Oleh kerana kelemahan seluruh otot di badan, yang jantung boleh membawa kepada aritmia jantung atau hipertensi jantung, yang mesti dirawat dengan ubat dan / atau pembedahan. Oleh kerana otot rangka yang lemah tidak lagi dapat menstabilkan badan, sendi harus menahan beban yang lebih tinggi.

Ini boleh menyebabkan kepincangan seperti scoliosis atau kepincangan kaki, yang diperburuk oleh keadaan tidak bergerak. Untuk mengatasi otot rangka yang lemah, fisioterapi adalah relevan. Latihan pengukuhan dilakukan agar pesakit dapat berdiri dengan lebih baik.

Terapi pernafasan juga dapat digunakan untuk merawat otot pernafasan dan menguatkannya. Melalui bertambah baik pengudaraan badan, prestasi pesakit juga bertambah baik. Terapi pernafasan juga dapat diterapkan oleh ahli fisioterapi melalui cengkaman manual pada pesakit jika pesakit berada pada tahap distrofi otot yang tinggi.

Latihan yang membuat peningkatan

Dua latihan pertama adalah untuk menguatkan kaki, kerana terjejas teruk dalam semua bentuk distrofi otot. Lakukan setiap latihan ini selama 15-20 pengulangan dan ulangi siri ini 3-5 kali. 1) Berbaring di punggung dan meregangkan lengan dan kaki anda secara longgar dan biarkan di sana.

Cukup tarik kaki anda secara bergantian dan meregangkannya kembali. Kaki tetap longgar dan hanya kaki yang bergerak seolah-olah anda mengoperasikan mesin jahit. 2) Untuk senaman seterusnya, punggung dan biarkan lengan dan kaki anda diregangkan lagi.

Kemudian tarik kedua-dua kaki satu demi satu dan meregangkannya kembali. Semasa menarik kaki ke atas, tumit akan menyeret sepanjang katil. Untuk meningkatkan ini, anda boleh mengangkat kaki sepenuhnya sambil menariknya sehingga tumit tidak lagi menyentuh tempat tidur anda.

3) Latihan ini bertujuan untuk bahagian atas badan. Anda boleh tetap bersenam untuk latihan ini. Cuba berdiri dan biarkan tangan anda tergantung.

Buat anda leher panjang dan melihat ke hadapan. Dagu anda condong ke belakang leher dan bahu anda diarahkan ke belakang. Pergi ke kedudukan pingat dengan menunjukkan anda dada ke hadapan.

Hati-hati agar tidak jatuh ke punggung yang berlubang dan menegangkannya otot perut. Gulungkan pelvis anda ke belakang sehingga sudu pelvis anda condong ke belakang. Anda boleh membantu dengan meletakkan tangan anda di pelvis anda dan mengawalnya.

Cuba jaga kedudukan di bahagian atas dan bawah batang tubuh anda. 4) Latihan seterusnya adalah dari bernafas terapi dan untuk menguatkan pernafasan anda. Anda boleh duduk dan meletakkan kedua telapak tangan anda di bawah lengkungan tangan anda tulang rusuk di bahagian pinggang anda.

Ini berfungsi sebagai sasaran untuk bernafas di bahagian atas badan ini. Bernafas melalui anda hidung dan cuba menarik nafas sedalam mungkin. Semasa penyedutan, kawasan di sekitar tangan harus bergerak ke luar.

Melalui mulut anda kemudian akan menghembuskan nafas lagi dan dada akan menjadi lebih sempit lagi. Bilangan pengulangan dalam latihan ini mungkin lebih rendah, kerana anda mungkin pening jika berulang kali berulang. Pilihan latihan yang komprehensif boleh didapati dalam artikel yang disenaraikan di sini: Latihan untuk distrofi otot, tetapi anda juga boleh mendapatkan latihan yang sesuai dalam artikel berikut:

  • Bersenam kaki
  • Senaman pernafasan
  • Gimnastik air