Fisioterapi untuk pemampatan akar saraf di tulang belakang toraks

A akar saraf mampatan (radikulopati) dalam tulang belakang toraks menerangkan penyempitan a akar saraf di bahagian toraks terusan tulang belakang (tergolong dalam rongga toraks) tulang belakang. Memasukkan dan keluar serat saraf dan serat serat di ruang tulang belakang dimampatkan. Cakera herniated (prolaps), penonjolan cakera intervertebral (penonjolan) atau pengasingan adalah pencetus khas.

Istilah lain untuk gambaran klinikal ini adalah akar saraf sindrom. Bergantung pada penyetempatan, lumbal, toraks atau serviks pemampatan akar saraf dibezakan. A pemampatan akar saraf in tulang belakang toraks diwakili oleh kira-kira 2%.

Physiotherapy

Rawatan fisioterapeutik untuk pemampatan akar saraf terdiri pertama sekali dalam kesakitan pengurangan. Tujuannya adalah untuk melegakan tulang belakang dan kesakitan-melegakan langkah-langkah seperti electrotherapy, urut, regangan, kelonggaran aplikasi mandi dan panas. Teknik yang lebih spesifik seperti rawatan sling table, mobilisasi bahagian tulang belakang tanpa beban atau terapi "Mc-Kenzie" juga dapat diterapkan.

Sebaik sahaja tahap kesakitan dan pergerakan berada dalam jarak yang cukup, tujuannya adalah untuk menstabilkan otot perut dan belakang. Latihan isometrik sering digunakan untuk ini. Teknik penekanan isometrik yang sangat terkenal menurut "Brunkow".

Juga konsep klasik dari "Sekolah Balik"Atau teknik dari" Brügger "digunakan untuk meningkatkan postur dan kestabilan batang. Pada mulanya, latihan di posisi terlentang, rawan atau empat kali ganda adalah optimum, kerana cakera intervertebral berada di bawah tekanan minimum. Matlamat pada peringkat ini adalah untuk membuat kompensasi otot untuk kekurangan tulang (osseous) atau berkaitan sendi (artikular).

Gabungan teknik daya tarikan (daya tarikan) dapat, sejauh mungkin tanpa rasa sakit, dapat meningkatkan fungsi metabolik cakera intervertebral. Bergantung pada kes individu, ini mesti disesuaikan secara individu dan disesuaikan dengan rasa sakit. Sebaik sahaja penstabilan otot dicapai dan pesakit dapat berjalan tanpa rasa sakit, bertujuan untuk mengoptimumkan corak gaya hidup, postur dan latihan untuk kehidupan seharian.

Pengangkatan berat, lenturan yang tidak betul, sukan yang tidak baik, corak pergerakan yang berulang, kekurangan pengambilan cecair, kurang tidur dan ergonomi kerja harus ditangani oleh ahli fisioterapi dan dia harus menjelaskan di mana kawasan kemungkinan pengoptimuman ada. Maklumat lebih terperinci boleh didapati di artikel kami: Latihan kiprah fisioterapi Latihan untuk gangguan kiprah Latihan postural Sebaik sahaja penstabilan otot telah dicapai dan orang yang berkenaan dapat berjalan tanpa rasa sakit, tujuannya adalah untuk mengoptimumkan corak gaya berjalan, postur dan memberi latihan untuk kehidupan seharian. Pengangkatan berat, lenturan yang tidak betul, sukan yang tidak baik, corak pergerakan yang berulang-ulang, kekurangan pengambilan cecair, kurang tidur dan ergonomi di tempat kerja harus ditangani oleh ahli fisioterapi dan dia harus menjelaskan di kawasan mana ada ruang untuk diperbaiki.

Maklumat lebih terperinci boleh didapati di artikel kami:

 • Latihan kiprah fisioterapi
 • Latihan untuk gangguan kiprah
 • Sekolah postur
 • Panduan batang brunkow Letakkan diri anda dalam kedudukan terlentang. Selaraskan kedua-dua kaki. Tekan tumit dengan kuat ke pad.

  Kaki dan jari kaki ditarik ke arah badan. Ketegangan perut. Lengan menolak ke arah kaki.

  Dagu dibawa ke arah dada. Sekarang tahan seluruh ketegangan badan selama 10 saat. Berehat selama 5 saat dan ulangi latihan kira-kira 5-10 kali.

  Anda tidak boleh membuat punggung berlubang atau menahan nafas semasa latihan ini.

 • Breaststroke dalam kedudukan rawan Dapatkan ke kedudukan rawan. Kaki diregangkan. Sekarang buat berenang pergerakan seperti dalam klasik sakit dada.

  Badan atas mesti diangkat dari permukaan. Tumpukan perhatian pada pergerakan yang besar dan bersih. Ulangi latihan bergantung pada perlembagaan anda.

Gejala klasik adalah rasa sakit yang kuat pada segmen akar saraf yang dimampatkan dengan watak yang memancar separa.

Paresthesia dan kelumpuhan juga boleh berlaku. Selanjutnya, ketegangan dan sakit belakang sering dapat diperhatikan. Kelumpuhan (pareses) serta otot belakang yang atrofi juga boleh dijumpai.

Oleh itu, postur yang santai sering dijumpai dalam gambaran klinikal ini. Di samping itu, ischialgia, pengurangan sebanyak refleks dan gangguan fungsi usus dan pundi kencing aktiviti boleh berlaku. Mampatan ruang tulang belakang semasa lompatan, berlari tangga atas dan bawah, pergerakan tiba-tiba, ketawa atau batuk sering menyebabkan peningkatan gejala. Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan dalam artikel kami

 • Peregangan kedudukan dengan terapi pernafasan Pada kedudukan terlentang, rentangkan kaki dan lengan anda dalam garis menegak jauh dari badan.

  Pegang kedudukan ini selama 3-4 nafas. Sekarang juga berehat selama 3-4 nafas. Selepas itu regangan berlaku lagi.

  Ulangi latihan ini mengikut kemampuan anda.

 • Peregangan di dinding Letakkan diri anda kira-kira satu kaki dari dinding. Sekarang jalankan dinding dengan tangan sehingga anda mencapai maksimum lengan dan tulang belakang anda. Pegang kedudukan ini selama kira-kira 20 saat.

  Sekarang cuba tarik diri anda lebih jauh ke kedudukan regangan dengan jari anda.

 • Latihan kobra Letakkan diri anda dalam kedudukan yang rawan. Pindah ke lengan sokongan. Hanya bahagian atas badan yang boleh mengangkat dari lantai, pelvis tetap berada di atas sokongan.

  Pegang kedudukan ini selama kira-kira 10 saat. Setelah berehat sebentar, cubalah menyokong diri anda dengan lebih tinggi dengan meregangkan tangan. Pegang kedudukan ini selama kira-kira 10 saat. Peregangan tambahan kepala meningkatkan intensiti latihan.

 • Pemampatan akar saraf di tulang belakang toraks - apa yang membantu?
 • Fisioterapi untuk pemampatan akar saraf di tulang belakang toraks