Fisioterapi untuk kesakitan pada tulang belakang toraks

Kesakitan in tulang belakang toraks boleh menjadi sangat tidak menyenangkan. Fisioterapi sering dapat mengatasi aduan dengan baik.

Fisioterapi / senaman

Dalam fisioterapi untuk aduan di tulang belakang toraks, diagnosis tepat dibuat pertama kali dengan pesakit, yang menjelaskan penyebab aduan dan latar belakangnya. Rancangan rawatan individu dan sasaran kemudian disusun, yang merangkumi bukan sahaja meringankan gejala tetapi juga menghilangkan penyebabnya. Kandungan terapi adalah: Kesakitan pelepasan, kelonggaran otot tegang, jika perlu: mobilisasi individu secara manual sendi, program latihan yang disasarkan untuk menghapuskan ketidakseimbangan otot, serta latihan postur dan nasihat tentang bagaimana berkelakuan dalam kehidupan sehari-hari.

Sebagai tambahan kepada rawatan fisioterapeutik, pesakit juga harus menerima program pekerjaan rumah, yang dapat dilakukannya secara teratur di rumah. Terutama dalam keadaan kronik kesakitan, yang biasanya disertai dengan perubahan struktur, penyebab kesakitan biasanya tidak dapat diselesaikan sepenuhnya dalam fisioterapi. Pesakit mesti mengubah tingkah lakunya dalam jangka masa yang panjang dan melakukan senaman secara berkala untuk membina semula tisu.

Oleh kerana, sebagai peraturan, kekurangan tegak lurus akibat postur lentur ke depan badan secara unilateral sangat sering menjadi penyebab keluhan di tulang belakang toraks, beberapa latihan dijelaskan di bawah yang mungkin berguna untuk aduan di tulang belakang toraks. Sudah tentu, seorang individu pelan latihan harus dikembangkan oleh ahli terapi untuk kejayaan terapi jangka panjang dan selamat. Untuk meningkatkan meluruskan tulang belakang, tulang belakang dapat disiapkan untuk latihan yang akan datang dengan latihan mobilisasi sederhana.

1.) Untuk tujuan ini pesakit duduk tegak di atas najis. Kaki berdiri selebar pinggul dan selari dengan lantai, lutut harus dibengkokkan sekitar 90 °.

Lengan sekarang disilangkan dan tangan diletakkan di lutut. Pada posisi permulaan badan atas sedikit condong ke depan, pandangan selalu mengikut tangan. Dengan penyedutan lengan kini dibuka dan diregangkan lurus dan jauh ke atas dan menjauhkan badan dari posisi melintang.

Tangan terbuka, pandangan kini menunjuk ke hadapan dan ke atas. Tarik bahu dan ketegangan di antara bilah bahu mesti dilihat. The dada naik, pergerakan harus jatuh sedikit, tetapi dilaksanakan secara terkawal dan kuat.

Dengan menghembus nafas anda kembali ke posisi awal. Latihan boleh dilakukan hingga 20 kali berturut-turut. Ia boleh dilakukan dalam 3-4 set beberapa kali sehari jika ia baik untuk pesakit.

Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel: Latihan mobilisasi untuk BWSTUntuk menguatkan otot yang biasanya terlalu lemah di antara bilah bahu, latihan yang mudah untuk kehidupan seharian adalah disarankan. Selendang atau tuala boleh digunakan sebagai alat bantu. Sebagai alternatif, tongkat (contohnya pemegang sapu) juga berguna.

2.) Kedudukan permulaan sekali lagi adalah duduk tegak di atas bangku. Pesakit memegang tuala atau tongkat di kedua tangan di hadapan badan.

Siku longgar! terentang dan tidak ditembus sepenuhnya, bahu mempunyai jarak yang jauh ke telinga dan tidak diangkat. Tangan harus selebar bahu.

Sekarang pesakit harus menarik tuala atau melekat tanpa mengubah kedudukan siku. Anda dapat melihat hampir tidak ada pergerakan. Ketegangan harus dirasakan di antara bilah bahu dan di punggung atas.

Ada kemungkinan lengan mula menggeletar. Ini adalah ketegangan isometrik otot, yang bermaksud bahawa hampir tidak ada perubahan dalam panjang otot tetapi tetap berfungsi. Otot sering gemetar semasa latihan jenis ini.

Ketegangan harus ditahan selama kira-kira 5 saat. Udara tidak boleh ditahan semasa latihan. Selepas 5 saat, ketegangan dapat dilepaskan sebentar sebelum mengulangi latihan lagi.

Terdapat 15 pengulangan dalam 3-4 set. Dengan latihan ini sebagai latihan asas, banyak variasi dapat dilakukan. Lengan boleh dinaikkan di atas kepala semasa ketegangan.

Kedudukan permulaan boleh berubah-ubah. Ia mesti dimulakan dengan mudah sebelum latihan menjadi lebih sukar. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel: Latihan untuk tulang belakang toraks