Fisioterapi untuk Patellar Tip Syndrome

Fisioterapi memainkan peranan penting dalam proses pemulihan patellar tendinitis, baik sebagai kaedah rawatan konservatif dan selepas pembedahan. Patellar tendinitis adalah penyakit patella yang berlebihan (lutut). Fokus utama rawatan fisioterapeutik untuk sindrom patellar tendon adalah pertama sekali rawatan kesakitan, kemudian penumpukan otot dan penyelarasan latihan, dan akhirnya pemberian perasaan badan yang baik kepada pesakit untuk mencegah kambuh sindrom patellar tendon. Bergantung pada penyebab patellar tendinitis dan sama ada pembedahan mendahului fisioterapi, rancangan rawatannya sedikit berbeza.

Physiotherapy

Apabila pesakit dibawa ke latihan fisioterapeutik dengan diagnosis sindrom hujung patellar, langkah pertama adalah mengambil anamnesis awal. Ini bermaksud bahawa ahli terapi yang merawat mendapat gambaran penyakit dengan bantuan fail perubatan yang ada, soalan khusus kepada pesakit dan pemeriksaan fizikal. Ini sangat penting untuk penyediaan rancangan terapi individu, kerana penyebab tendinitis patellar mesti dipertimbangkan.

Bergantung pada sama ada pesakit telah menjalani pembedahan pada tendon patellar atau tidak, fisioterapi biasanya bermula dengan teknik untuk kesakitan kelegaan. Ini termasuk panas, sejuk dan electrotherapy, urut, ultrasound and kejutan terapi gelombang, serta latihan pasif. Dalam apa yang disebut latihan pasif, ahli terapi menggerakkan pesakit kaki tanpa pertolongan pesakit.

Sekiranya tendinitis patellar akut, pesakit mesti menahan diri sepenuhnya daripada melakukan aktiviti sukan di luar fisioterapi selama 8-12 minggu. Ini adalah satu-satunya cara untuk membiarkan kecederaan sembuh tanpa masalah. Pada tahap fisioterapi seterusnya, tujuan utamanya adalah untuk menguatkan otot (terutamanya paha otot) dan melakukan latihan untuk penyelarasan dan kestabilan.

Dalam banyak kes, berguna untuk melakukan latihan pergerakan yang disasarkan dengan pesakit, di mana pesakit belajar untuk mengelakkan atau membetulkan postur / pergerakan yang salah. Selepas kira-kira 12 minggu, pesakit perlahan-lahan dapat kembali ke sukan seperti berlari, berenang atau mendaki. Adalah mustahak bahawa orang yang terjejas selalu memanaskan badan dan meregangkan badan secukupnya sebelum latihan, supaya kecederaan dapat dicegah dan ligamen dan tendon tidak terlalu tertekan. Selalunya juga berguna untuk mendapatkan nasihat profesional untuk membeli kasut yang sesuai.