Fisioterapi untuk polineuropati

Fisioterapi dapat membantu melegakan gejala pelbagai bentuk polyneuropathy dan melegakan kesakitan kepekaan. Pada prinsipnya, bagaimanapun, tidak ada rancangan rawatan fisioterapeutik standard untuk polineuropati. Rawatan selalu bersifat simptomatik, berdasarkan gejala pesakit dan penyebabnya polyneuropathy.

 • Latihan fisioterapeutik
 • Mandi bergantian
 • Elektrostimulasi
 • Balut hangat atau sejuk

Physiotherapy

Fisioterapi memainkan peranan penting dalam rawatan polyneuropathy. Bergantung pada penyebab polineuropati, fokus rawatan berbeza-beza. Secara umum, tujuannya adalah untuk memperbaiki gejala pesakit untuk mendapatkan kembali kualiti hidup dan mencegah perkembangan polyneuropathy.

Ahli fisioterapi yang berpengalaman akan mengembangkan individu pelan latihan dengan pesakit selepas anamnesis terperinci. Kandungan fisioterapi boleh berbeza-beza, selalunya ia adalah gabungan: program berstruktur latihan khusus (misalnya MTT) untuk meningkatkan mengimbangi, menguatkan otot dan merangsang yang rosak saraf. Bersenam secara teratur juga meningkatkan metabolisme pesakit.

Pengaturan semula pesakit yang terbaring di tempat tidur secara berkala untuk mengelakkan pembentukan a dekubitus dan penggunaan sokongan untuk kawasan yang rentan seperti tumit, punggung dan bahu. Pneumonia perlindungan juga untuk pesakit di tempat tidur, yang terdiri daripada regangan pukulan kedudukan dan interkostal serta urutan dan hot roll untuk kelonggaran otot bantu pernafasan dan disasarkan latihan pernafasan. Kesakitan kelegaan melalui terapi manual, kinesiotape, kehangatan lembap dan tisu lembut lembut mengurut rangsangan saraf elektrik transkutan (TENS) melalui impuls elektrik yang bertujuan untuk melegakan kesakitan dan merangsang saraf.

mandi bergantian, serta pembalut sejuk dan hangat untuk merangsang kawasan yang terjejas, merangsang darah peredaran dan mengurangkan kesakitan Sukan yang terkawal seperti gimnastik air atau latihan di ergometer untuk meningkatkan umum kecergasan Secara keseluruhan, penting bagi ahli fisioterapi untuk memastikan bahawa pesakit tidak mencederakan dirinya sendiri semasa terapi, kerana dia mengalami sensasi kesakitan yang terganggu atau kepekaan terhadap perbezaan suhu yang berkurang. Dalam artikel yang disenaraikan di sini, anda akan mendapat maklumat lebih lanjut yang mungkin menarik bagi anda:

 • Program berstruktur latihan khusus (misalnya juga MTT) untuk diperbaiki mengimbangi, menguatkan otot dan merangsang yang rosak saraf. Bersenam secara teratur juga meningkatkan metabolisme pesakit.
 • Pengaturan semula pesakit yang terbaring di tempat tidur secara berkala untuk mengelakkan pembentukan a dekubitus dan penggunaan sokongan untuk kawasan yang rentan seperti tumit, punggung dan bahu.
 • Pneumonia perlindungan juga untuk pesakit di tempat tidur, yang terdiri daripada regangan pukulan kedudukan dan interkostal serta urutan dan hot roll untuk kelonggaran otot bantu pernafasan dan disasarkan latihan pernafasan.
 • Melegakan kesakitan melalui terapi manual, pita kinesiot, kehangatan lembap dan urutan tisu lembut
 • Rangsangan saraf elektrik transkutan (TENS) melalui impuls elektrik yang dirancang untuk melegakan kesakitan dan merangsang saraf.
 • Mandi bergantian, serta kompres sejuk dan suam, untuk merangsang kawasan yang terjejas, merangsang darah peredaran dan mengurangkan kesakitan.
 • Sukan yang dikendalikan seperti gimnastik air atau latihan di ergometer untuk meningkatkan kecergasan umum
 • Latihan Mobilisasi
 • Latihan Mobiliti
 • Fisioterapi pada peranti