Fisioterapi untuk Psoriasis-Arthritis-Psoriasis

Fisioterapi adalah kaedah rawatan yang sangat diperlukan untuk penyakit reumatik, termasuk psoriasis artritis, keradangan psoriasis dalam sendi. Terdapat pelbagai kaedah rawatan psoriatik artritis yang boleh digunakan dalam fisioterapi. Fisioterapi adalah kaedah yang paling penting untuk mengurangkan gejala psoriasis artritis. Tujuan fisioterapi adalah untuk mengurangkan kesakitan dalam keadaan meradang sendi, memperbaiki pergerakan dan menjaga sendi pada umumnya bergerak, dan mencegah kerosakan jangka panjang pada sistem muskuloskeletal orang yang terkena.

Physiotherapy

Apabila pesakit dengan psoriatik arthritis datang ke kemudahan fisioterapeutik, sangat penting untuk menentukan terlebih dahulu dalam perundingan peribadi apa jenis penyakitnya, apa simptomnya pada masa ini, berapa lama gejala itu ada, dan umum pesakit kesihatan dan umur. Oleh kerana arthritis psoriatik adalah penyakit yang tidak dapat disembuhkan, tujuan utama fisioterapi adalah untuk merawat gejala penyakit (kesakitan, keradangan, kekejangan sendi) supaya pesakit dapat menjalani kehidupan harian yang agak tidak terhad dalam jangka masa panjang. Atas sebab ini, ahli fisioterapi yang merawat menyusun rancangan terapi individu selepas anamnesis pertama.

Bergantung pada jenis dan keparahan penyakit, rancangan ini boleh mempunyai banyak isi yang berbeza. Sekiranya terdapat serangan akut penyakit ini, bentuk terapi pasif berada di latar depan. Ini termasuk rawatan dengan aplikasi sejuk atau bentuk seterusnya, krioterapi, di mana ruang sejuk digunakan.

Tujuan penggunaan sejuk adalah untuk melegakan pesakit kesakitan dan untuk menenangkan keradangan. Pergerakan lembut sendi yang terjejas yang dilakukan oleh ahli fisioterapi harus menjadikannya mudah bergerak dan merangsang metabolisme supaya rasa sakit semakin cepat hilang. Dalam fasa antara serangan individu, fisioterapi terdiri daripada kekuatan, penyelarasan, regangan, latihan mobilisasi dan penstabilan untuk sendi yang terkena arthritis psoriatik untuk mengelakkan kekejangan.

Sukan seperti berenang, gimnastik aqua, berbasikal dan mendaki juga merupakan cara yang baik untuk tetap aktif walaupun menghidap penyakit ini dan melakukan sukan yang mudah dilakukan pada sendi. Latihan sekolah juga merupakan sebahagian daripada rawatan fisioterapeutik psoriatik arthritis. Di sini, corak pergerakan pesakit dianalisis dan diperbaiki oleh ahli fisioterapi, sehingga kambuh baru penyakit dan kemungkinan akibat jangka panjang tidak dapat terjadi kerana pergerakan yang tidak betul atau postur yang salah.

Sebagai peraturan, penyakit ini dapat dikendalikan dengan baik dengan fisioterapi yang konsisten dan dijalankan dengan baik sehingga 30-40% pesakit dapat menjalani kehidupan sehari-hari yang hampir tanpa gejala. Sekiranya penyakit ini dikesan pada peringkat awal, ini hampir sama dengan hampir separuh daripada mereka yang terjejas. Fisioterapi sering digunakan dalam kombinasi dengan kaedah terapi lain, termasuk terapi haba (terutamanya pada fasa radang bukan akut penyakit ini) dan terapi selsema (terutamanya pada fasa akut di mana sendi tebal dan bengkak dan menyebabkan kesakitan akibat reaksi keradangan).

Satu bentuk terapi sejuk khas adalah apa yang disebut krioterapi, di mana ruang sejuk digunakan (suhu antara minus 60 hingga minus 110 °). Udara di ruang sejuk ini sangat kering, sehingga suhu yang sangat rendah terasa menyenangkan setelah tinggal 1-3 minit. Dalam psoriatik arthritis, rancangan rawatan untuk fisioterapi boleh berbeza bagi setiap pesakit, kerana penyakit ini dapat menampakkan dirinya dengan berbagai cara dan dalam pelbagai jenis. Artikel Fisioterapi untuk Rematik mungkin menarik bagi anda dalam hal ini