Fisioterapi untuk pecah manset rotator

Terapi konservatif sangat sesuai untuk pecah yang lebih kecil di mana kesakitan adalah perhatian utama. Latihan fisioterapeutik tidak dapat mengembalikan keadaan anatomi yang asal, tetapi mereka dapat mencegah kekakuan sendi melalui mobilisasi pasif, latihan pergerakan tanpa rasa sakit, penguatan dan regangan otot. Tujuannya adalah untuk mengurangkan kesakitan dan kembali bergerak.

Pada mulanya, ahli fisioterapi melepaskan ketegangan pada otot dan melakukan pergerakan tekanan rendah pasif. Setelah jarak pergerakan normal telah dipulihkan, latihan aktif akan bermula. Fisioterapi bergerak dari proksimal (dekat dengan batang) ke distal (batang). Ini bermaksud bahawa dada dan otot-otot batang dikuatkan terlebih dahulu untuk membetulkan atau mencegah gangguan postur.

Kandungan fisioterapi

  • Melegakan kesakitan
  • Terapi manual
  • Bangunan otot
  • Mobilisasi
  • Terapi fizikal
  • Penyelarasan

Dalam terapi manual, terdapat pelbagai teknik rawatan untuk merawat batasan fungsional dalam sistem muskuloskeletal. Dalam kes a pemadam pemutar pecah, yang tendon dapat diatasi dengan geseran yang disasarkan. Sekiranya berlaku geseran, ahli terapi memberi tekanan pada tendon pada sudut yang betul ke arah gentian untuk meregangkannya.

. darah peredaran dan kelenturan tendon dengan demikian dipromosikan. Teknik ini boleh menyakitkan. Mobilisasi bersama juga mungkin dilakukan, terutama jika pergerakan dibatasi setelah berehat lama atau jika ada mekanisme mengelak.

Ahli terapi menggenggam sendi dekat dengan celah sendi dan meletakkannya sedemikian rupa sehingga pada akhir gerakan semasa, dia memperbaiki gelongsor permukaan sendi antara satu sama lain. Meluncur ini diperlukan secara fisiologi untuk membolehkan pergerakan pada sendi. Melalui imobilisasi atau penyakit pada sendi, tingkah laku gelongsor dapat berubah dan diperbaiki lagi melalui terapi manual yang disasarkan.

Terapi manual sangat dipengaruhi oleh kerja ahli terapi. Namun, ia juga berulang kali berlaku bahawa pesakit harus melakukan latihan aktif atau diberikan ini sebagai kerja rumah. Terapi manual dijalankan oleh ahli fisioterapi dengan latihan yang sesuai dan mesti diresepkan oleh doktor.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat dalam artikel: Terapi Manual Untuk manset rotator, dua kumpulan pesakit berada di latar depan: atlet yang mengalami kecederaan pada bahu kerana trauma dan orang yang mengalami perubahan degeneratif yang boleh menyebabkan robekan spontan. Dalam kedua kes tersebut, terapi pemulihan memberi tumpuan kepada latihan otot setelah air mata sembuh. Latihan yang disasarkan pada otot yang menstabilkan bahu dapat melindungi sendi dari penyakit sekunder seperti arthrosis.

Mobiliti dan kekuatan semula pulih dan air mata baru dapat dicegah. Khusus untuk atlet, latihan juga dapat dilakukan dengan cara yang khusus untuk sukan, sehingga pesakit secara langsung dan khusus bersedia menghadapi tekanan dalam sukannya. Latihan penumpukan otot hanya dapat dilakukan apabila pecah dilepaskan untuk latihan lagi dan bahu cukup lentur.

Intensiti latihan ditingkatkan selama terapi, sehingga penumpukan otot dengan latihan dengan berat lengan dapat mencukupi pada awalnya, sementara latihan atau latihan yang disokong oleh peralatan dapat dipertimbangkan kemudian. Semasa rawatan susulan fisioterapeutik, latihan dilakukan yang mesti dilakukan oleh pesakit di rumah untuk mencapai kesan latihan yang optimum. Latihan kekuatan untuk membina otot biasanya dilakukan dalam 3-4 set 8-12 pengulangan dan semestinya menuntut.

Teknik ini selalu ada di latar depan. Latihan 1: Contohnya, pesakit duduk di atas kerusi, dan menopang dirinya dengan tangan di sisi punggungnya. Sekarang pesakit menekan lengannya dengan kuat sehingga punggungnya diregangkan ke atas.

Barulah otot bahu dilatih. Tumpuan di sini adalah untuk menstabilkan bilah bahu dan memusatkan kepala of humerus dalam sendi bahu. Latihan 2: Sebagai contoh, dalam beberapa minggu pertama, melingkar bahu adalah latihan yang berguna.

Pesakit duduk di atas kerusi, membiarkan tangannya digantung ke sisi dan mula menggerakkan bahunya ke belakang dan ke bawah. Latihan 3: Angkat bahu sama sesuai: pesakit mengangkat bahu ke telinga secara bergantian dan kemudian menekannya ke bawah. Latihan 4: Untuk berlatih penambahan (menekan lengan ke badan), pesakit duduk di atas kerusi, misalnya, dengan tuala dikepit di antara siku dan pinggang. Siku dibengkokkan sekitar 90 darjah - kemudian pesakit menekan tuala dengan lengan ke badannya.

Latihan 5: The putaran luaran dapat dilatih oleh pesakit yang duduk dan membengkokkan lengan di sebelah badan pada siku 90 darjah. Siku menyentuh pinggul dan sekarang pesakit memutarkan lengan ke luar dan kemudian ke dalam lagi. Pada langkah seterusnya latihan isometrik dilakukan: Latihan 6: A theraband dilekatkan pada tali pada paras pinggul pesakit.

Pesakit mencengkam hujung theraband, bahu berada dalam kedudukan neutral. Sekarang pesakit menarik theraband ke arahnya dan melepaskan ketegangan selepas itu. Semua latihan juga mesti dilakukan oleh pesakit secara bebas - walaupun gejala sudah reda.

Di samping itu, electrotherapy, terapi manual, pita dan langkah-langkah fizikal dapat diterapkan. Sekiranya tidak ada kejayaan selepas enam bulan, operasi akan dipertimbangkan. Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel:

  • Pecah manset rotator - latihan untuk meniru
  • Latihan untuk manset rotator
  • Cuff rotator koyak

Dalam terapi fizikal, contohnya, penggunaan panas atau sejuk, mandi atau meja makan.

Elektroterapi juga merupakan sebahagian daripada terapi fizikal. Dalam kes a pemadam pemutar pecah, electrotherapy adalah cara yang ideal untuk memberikan sokongan yang disasarkan untuk struktur sendi bahu. Sendi lebih baik dibekalkan dengan darah melalui elektrik, dan kesakitan dan keradangan pada tendon atau struktur sekitarnya dapat dikurangkan.

Aplikasi haba sangat sesuai untuk ketegangan otot-otot sekitarnya. The pemadam pemutar pecah boleh menyekat pergerakan mobiliti sendi bahu. Mekanisme lembut dan ketegangan otot reflektif boleh menyebabkan ketegangan di seluruh bahu dan leher kawasan, yang dapat dirawat dengan cahaya merah, udara panas atau fango sebagai sebahagian daripada terapi fizikal.

Aplikasi sejuk digunakan terutamanya untuk kerengsaan akut, tetapi juga semasa terapi. Sekiranya rawatan geseran pada lampiran tendon, penyejukan kuat bergantian, misalnya dengan lolipop ais, dapat mengurangkan kesakitan semasa rawatan, merangsang darah peredaran darah dan memperbaiki kesan terapi. Terdapat pelbagai pilihan terapi lain dalam terapi fizikal. Walau bagaimanapun, langkah-langkah yang disebutkan di atas sangat sesuai untuk merawat pecah manset rotator.