Fisioterapi untuk sindrom bahu-lengan

Dalam sindrom bahu-bahu, fisioterapi bertujuan untuk memerangi punca masalah dan mengurangkan gejala pesakit. Oleh kerana penyebabnya boleh sangat berbeza, bentuk terapi yang dipilih boleh berbeza-beza dari pesakit ke pesakit. Teknik yang digunakan merangkumi urutan, untuk merehatkan otot yang tegang di bahu dan leher kawasan, sejuk, panas atau electrotherapy, terapi pergerakan dan rancangan latihan yang disesuaikan untuk pesakit individu untuk pembetulan postur, mobilisasi, regangan dan otot kelonggaran. Jadi apa sebenarnya rancangan rawatan fisioterapeutik untuk sindrom bahu-bahu adalah individu bagi setiap pesakit.

Terapi

Terapi atau rawatan sindrom bahu-lengan selalu bergantung kepada keparahan dan penyebab penyakit. Contohnya, mungkin penggunaan ubat penahan sakit cukup untuk gejala ringan. Dalam bentuk penyakit yang lebih teruk, pembedahan mungkin diperlukan dalam keadaan tertentu.

Namun, sebagai peraturan, rawatan konservatif cukup untuk mengatasi masalah. Pelbagai bentuk terapi bergantung kepada sebab, iaitu rawatan bergantung kepada penyebabnya. Penyumbatan tulang belakang Fisioterapi, terapi kiropraktik dan osteopati juga boleh menjadi pendekatan terapi yang baik di sini.

 1. Penyumbatan tulang belakang Fisioterapi, kiroterapi dan osteopati juga boleh menjadi pendekatan terapi yang baik di sini.

latihan

Untuk rawatan sindrom bahu-lengan, pelbagai latihan digunakan dalam fisioterapi untuk memberi kelegaan kepada pesakit dan memperbaiki postur yang salah jika perlu. Selepas arahan awal, latihan dapat dilakukan oleh pesakit sendiri di rumah. Peregangan bahu-leher kawasan Pindah ke sudut bilik dengan wajah ke sudut.

Letakkan kaki anda bersama-sama dan kemudian letakkan lengan bawah anda ke dinding di kedua-dua belah pihak. Siku anda harus berada di bawah bahu. Sekarang bengkok ke sudut sejauh yang anda boleh tanpa kesakitan.

Anda harus merasakan regangan di bahu dan dada. Pegang kedudukan ini selama 30 saat. Latihan boleh dilakukan 3-5 kali sehari.

Mobilisasi bahu-leher kawasan Berdiri dengan punggung ke dinding atau bingkai pintu. Kaki anda hendaklah sekitar 5-10cm dari dinding. Condongkan dagu sedikit ke arah anda dada dan kemudian gerakkan anda kepala menuju ke dinding / pintu.

Pegang kepala ke dinding / pintu selama 10 saat. Ulangi latihan 10 kali. Mobilisasi bahu, leher dan lengan Berdiri dengan punggung ke dinding.

Kaki selebar bahu dan kira-kira 10cm dari dinding. Sekarang cuba tekan belakang anda dan kepala ringan ke dinding. Peregangkan lengan anda ke sisi dan sentuh dinding dengan tangan, tangan dan jari anda.

Dari kedudukan permulaan ini, gerakkan tangan anda di sepanjang dinding ke atas kepala dan kembali ke belakang. Sepanjang latihan, semua bahagian tubuh anda yang disebutkan di atas tetap bersentuhan dengan dinding. Ulangi latihan 5-10 kali.

Relaksasi otot bahu dan otot punggung atas Berbaring di punggung dengan kaki bengkok. Permukaannya mestilah agak keras dan stabil (jangan tampil di atas katil). Sekarang, dari kedudukan ini, rentangkan tangan anda secara menegak ke atas.

Bila bernafas masuk, hulurkan lengan kanan ke arah siling sehingga bahu anda diangkat dari lantai. Anda sekarang harus merasakan sedikit regangan, tahan selama beberapa saat dan kemudian biarkan lengan anda tenggelam lagi ketika bernafas keluar. Kemudian tukar sisi.

3 pengulangan setiap sisi.

 1. Meregangkan kawasan bahu-bahu Pindah ke sudut bilik dengan wajah ke sudut. Letakkan kaki anda bersama-sama dan kemudian letakkan lengan bawah anda ke kiri dan kanan ke dinding.

  Siku anda harus berada di bawah bahu. Sekarang bengkok ke sudut sejauh yang anda boleh tanpa kesakitan. Anda harus merasakan regangan di bahu dan dada.

  Pegang kedudukan ini selama 30 saat. Latihan boleh dilakukan 3-5 kali sehari.

 2. Mobilisasi kawasan bahu-bahu Berdiri dengan punggung ke dinding atau bingkai pintu. Kaki hendaklah lebih kurang 5-10cm dari dinding.

  Condongkan dagu sedikit ke arah dada anda dan kemudian gerakkan kepala anda ke arah dinding / pintu. Pegang kepala ke dinding / pintu selama 10 saat. Ulangi latihan 10 kali.

 3. Mobilisasi bahu, leher dan lengan Berdiri dengan punggung ke dinding. Kaki selebar bahu dan sekitar 10cm dari dinding.

  Sekarang cuba tekan belakang dan kepala sedikit ke dinding. Peregangkan lengan anda ke sisi dan sentuh dinding dengan tangan, tangan dan jari anda. Dari kedudukan permulaan ini, gerakkan tangan anda di sepanjang dinding ke atas kepala dan kembali ke belakang.

  Sepanjang latihan, semua bahagian tubuh anda yang disebutkan di atas tetap bersentuhan dengan dinding. Ulangi latihan 5-10 kali.

 4. Relaksasi otot bahu dan otot punggung atas Berbaring di punggung dengan kaki bengkok. Pad mestilah agak keras dan stabil (jangan tampil di atas katil).

  Sekarang, dari kedudukan ini, rentangkan tangan anda secara menegak ke atas. Bila bernafas masuk, hulurkan lengan kanan ke arah siling sehingga bahu anda diangkat dari lantai. Anda sekarang harus merasakan sedikit regangan, tahan selama beberapa saat dan kemudian biarkan lengan anda kembali tenggelam ketika menarik nafas. Kemudian tukar sisi. 3 pengulangan setiap sisi.