Fisioterapi untuk arthrosis bahu (omarthrosis)

Bahu arthrosis (omarthrosis) adalah penyakit haus dan lusuh sendi bahu. Ia mempengaruhi sendi antara kepala of humerus dan rongga glenoid dari bilah bahu. Gambaran klinikal bahu arthrosis memanifestasikan dirinya melalui kehausan sendi rawan, Supaya periosteum di bawahnya seperti yang lain kesakitan-tekstur sensitif seperti sekeliling tendon boleh jengkel. Di samping itu, kehausan rawan boleh menyebabkan pembentukan penyimpangan pada tulang, yang seterusnya menyekat permainan dan pergerakan sendi dan penyebabnya kesakitan.

Kandungan rawatan / terapi

 • Melegakan kesakitan
 • Penstabilan sendi
 • Pengukuhan struktur sekitarnya
 • Mobilisasi
 • Latihan postur
 • Terapi fizikal
 • Terapi manual

Sekiranya berlaku kesukaran sendi bahu arthrosis, semua pilihan rawatan konservatif harus habis sebelum keputusan mengenai pembedahan dibuat. Arthrosis sendi bahu tidak dapat dirawat secara kausal dengan kaedah konservatif seperti fisioterapi dan terapi fizikal. Tujuan terapi konservatif untuk arthrosis sendi bahu oleh itu adalah untuk dicapai kesakitan melegakan atau bebas dari kesakitan dengan menstabilkan sendi, membina otot dan melatih postur.

Di samping itu, pergerakan bahu dipulihkan dan diperbaiki sehingga pesakit dapat menggunakan lengannya lagi dalam kehidupan seharian dan di tempat kerja. Tujuan rawatan ini adalah untuk meningkatkan pemakanan sendi rawan dan metabolisme struktur sendi dan sekitarnya. Terapi ini merangkumi latihan untuk membina otot-otot yang mengelilingi bahu, seperti pemadam pemutar dan otot punggung atas.

Penting untuk memperbaiki postur dan berusaha meluruskan punggung atas dan pergerakan peralihan antara tulang belakang toraks dan lumbar. Ini mewujudkan kedudukan permulaan yang lebih baik untuk permainan sendi bahu. Dengan bantuan terapi manual, permainan bersama sendi bahu dan sekitarnya sendi dapat diperbaiki dan segala penyumbatan dan kepincangan dapat diselesaikan.

Di samping itu, terapi fizikal dapat diusahakan terapi haba (fango atau hot roll), urutan boleh melonggarkan kontraksi pada otot yang mengelilingi bahu. Kejayaan rawatan untuk arthrosis sendi bahu banyak bergantung pada kerjasama dan motivasi orang yang terkena, kerana perlu menjalankan program latihan secara bebas di rumah hingga 5-6 kali seminggu. Artikel berikut mungkin menarik bagi anda dalam hal ini:

 • Latihan menentang firasat
 • Sekolah postur

Secara umum, usaha harus dilakukan untuk terus menggunakan lengan yang terkena arthrosis bahu dalam kehidupan seharian, misalnya, ketika mencuci rambut atau meraih objek dari almari tinggi.

Ini mencegah sekatan pergerakan sendi lebih lanjut dan lengan secara aktif dijalankan. Latihan berikut boleh dilakukan setiap hari atau setiap hari. Peregangan bahu dalam posisi permulaan lenturan: Tumit pada penyokong, kedua-dua lengan diregangkan ke depan sejauh mungkin, kepala dipegang santai di antara kedua lengan.

Tindakan: merangkak ke depan dengan tangan anda sejauh yang memungkinkan pergerakan bahu anda, berhati-hati untuk tidak menarik bahu ke telinga anda - tahan selama kira-kira 2 minit, ulangi jika perlu regangan bahu Meletak posisi: berdiri di sebelah dinding, bahu yang terkena menunjuk ke arah dinding, lengan sedikit dinaikkan ke sisi dan terletak sedekat mungkin dengan dinding. Gerak merangkak ke atas dinding dengan tangan anda sejauh mungkin - sekali lagi, berhati-hati jangan sampai menarik bahu ke telinga - tahan lebih kurang 2 minit, ulangi jika perlu dan ubah sisi sisi lengan sokonganMulakan kedudukan: sokongan lengan bawah lateral pada salah satu lengan bawah dan siku, pinggul dipanjangkan, lutut bersudut dan menyentuh lantai, bahu menarik ke belakang Tindakan: angkat pinggul dari lantai sehingga hanya lengan bawah dan lutut bawah menyentuh lantai Meningkatkan: meregangkan lutut sepenuhnya dan menyokong kaki di lantai, badan kini membentuk garis lurus - lebih kurang. Tahan selama 30 saat, ulangi 3 kali, kemudian ubah sisi Pemadam pemutar latihan Memulakan kedudukan: berdiri dengan siku dibengkokkan 90 darjah, lengan atas bersandar pada badan Pelaksanaan: pegang kain yang tegang di antara kedua tangan, tarik lurus ke luar dengan kedua tangan secara serentak - pastikan lengan atas bersandar di badan - tahan lebih kurang. 30 saat, ulangi 3 kali Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel:

 • Latihan untuk arthrosis bahu
 • Latihan untuk manset rotator
 • Pengurangan Bahu - senaman

Latihan membina otot sangat penting dalam osteoartritis pada umumnya, tetapi terutama pada osteoartritis bahu. Sendi bahu hanya diikat dengan lemah di tulang dan jika petunjuk otot lemah, sendi boleh tegang.

Latihan membina otot yang disasarkan dapat mengurangkan beban pada permukaan sendi tulang rawan dan mengurangkan perkembangan arthrosis dengan gejala-gejalanya. Pesakit harus melakukan latihan penumpukan secara teratur dan konsisten untuk mencapai peningkatan jangka panjang dalam kestabilan otot. Untuk menggunakan otot-otot binaan dengan betul, penting untuk berlatih penyelarasan dan penstabilan, di mana pesakit belajar untuk bertindak balas secukupnya terhadap pergerakan atau postur tertentu dalam kehidupan seharian untuk melegakan sendi bahu sebanyak mungkin.

Latihan membina otot harus digabungkan dengan latihan mobilisasi untuk mengelakkan sekatan pergerakan dan menjadikan otot elastik dan fleksibel. Pergerakan dan kestabilan otot sangat penting dalam rawatan arthrotic sendi, seperti dalam arthrosis bahu. Anda akan mendapat lebih banyak maklumat dalam artikel ini:

 • theraband
 • Fisioterapi pada peranti

Terapi manual juga boleh digunakan dalam rawatan arthrosis bahu.

Terapi manual boleh diresepkan oleh doktor secara eksplisit dan dijalankan oleh ahli fisioterapi dengan latihan yang sesuai. Dalam terapi manual, ahli terapi merawat sendi menggunakan pelbagai teknik cengkaman. Tujuannya adalah untuk memperbaiki mekanik sendi, bekalan dan darah peredaran (trofik) sendi.

Teknik penggerak bersama merangkumi, misalnya, "gelongsor". Ahli terapi mencengkam rapat dan menggerakkan permukaan sendi antara satu sama lain dengan memberi tekanan yang diukur ringan. Langkah-langkah melegakan seperti "rawatan daya tarikan" juga dapat digunakan untuk menghilangkan rasa sakit.

Semasa daya tarikan, permukaan sendi dilepaskan satu sama lain melalui cengkaman yang disasarkan dan tekanan dosis, sehingga struktur dapat pulih dari beban tekanan. Sekiranya sendi disekat, ia dapat dilepaskan dengan teknik mobilisasi lebih lanjut, tetapi ini jarang berlaku di bahu jalan. Maklumat komprehensif mengenai topik ini boleh didapati dalam artikel berikut: Terapi Manual Terapi fizikal untuk arthrosis bahu merangkumi, sebagai contoh Artikel berikut mungkin menarik bagi anda dalam hal ini:

 • Terapi haba
 • Elektroterapi
 • Cryotherapy
 • Kolam senaman
 • Latihan melawan ketegangan leher
 • Relaksasi Postisometrik
 • Kelonggaran otot progresif
 1. Aplikasi haba dapat melonggarkan otot yang sering tegang akibat arthrosis dan memperbaiki darah peredaran dan dengan itu bekalan struktur sendi dan sekitarnya.

  Ia mempunyai kesan menghilangkan rasa sakit dan menenangkan. Panas tidak boleh digunakan pada keradangan akut. Dalam terapi fizikal, misalnya, fango, cahaya merah atau udara panas digunakan.

 2. Elektroterapi juga digunakan dalam terapi fizikal untuk merangsang secara khusus darah peredaran darah di kawasan yang terjejas, melegakan kesakitan dan merehatkan otot.

  Elektrod diletakkan di kulit pesakit dan bentuk arus tertentu disalurkan melalui tisu. Pesakit tidak boleh mempunyai bahagian logam di tubuhnya dan kemungkinan kontraindikasi lain harus dijelaskan sebelum rawatan. Semasa rawatan pesakit merasakan sensasi kesemutan yang sedikit dan menyenangkan.

 3. Cryotherapy, iaitu terapi sejuk, boleh digunakan terutama untuk sakit akut atau semasa keradangan. Untuk teknik mobilisasi intensif, aplikasi sejuk juga berguna untuk mencapai hasil rawatan yang optimum.